Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šetnica uz more pretvorena u deponij

Autor: Ivan Stagličić

22.09.2008. 22:00
Šetnica uz more pretvorena u deponij


Postoji plan sanacije odlagališta otpada i on će se provesti kroz iduće dvije godine tako da će se izgraditi posebni odvozni centar na Dragi, gdje je nekad bilo odlagalište otpada i smeće će se odande, dakle, izvan mjesta odvoziti trajektom
Premda je većina žitelja zadarskih otoka zadovoljna kako je posljednjih godina riješen problem odlaganja i odvoza otpada, na otoku Silbi ne dijele svi njihovo zadovoljstvo. Posebice se to odnosi na stanovnike predjela oko bivšeg odmarališta Apatin gdje je privremeno odlagalište smeća koje se potom odvozi brodom “Natalija”. Kako ističu Ninoslav Meštrić i Ivan Smirčić, taj dio obale, inače šetnica uz more, pretvoren je tako u pravi deponij gdje se osim glomaznog odlaže i svakojaki drugi pa i organski otpad.
Neprimjereno odlagalište
– Posebno je nelogično da se na tom mjestu odlažu i grane te drugi zeleni i građevinski otpad i onda se sve to vozi u Zadar. Takve sirovine bi se mogle uporabiti i na Silbi, a sam izgled odlagališta je neprimjeren toj lokaciji i Silbi kao istaknutom turističkom mjestu, kazao nam je Ninoslav Meštrić.
Stanovnici tog dijela otoka pokrenuli su i peticiju za hitan odvoz krupnog otpada s lokacije Apatin i zabranu odlaganja krupnog otpada na navedenoj lokaciji tijekom turističke sezone. U peticiji koju je potpisalo sedamdsetak mještana i gostiju, navodi se kako je u proteklih pet godina središnje odlagalište otpada premješteno u sami centar naseljene zone otoka, čime je došlo do stvaranja nepodnošljivog smrada tijekom cijele godine, čemu je uzrok i premalen broj pres kontejnera i nedostatak uputa mještanima kako odlagati otpad.
– Sve to primjećuju i gosti koji se odmaraju u tom području otoka i bilo je slučajeva otkazivanja dogovorenih noćenja, tvrdi Ninoslav Meštrić i upozorava na zakonske odredbe po kojima se takva odlagališta moraju nalaziti minimum 500 metara od stambenih objekata, a u protivnome vlasnik ima pravo na novčanu naknadu zbog umanjene vrijednosti nekretnine.
Centar za odvoz
Peticija je u više navrata bila slana Gradu Zadru i “Čistoći”, no pokretači ove akcije nisu zadovoljni odazivom odgovornih.
– Nitko nam se nije javio, nismo dobili nikakav odgovor, kaže nam Ivan Smirčić kojemu je poznato da su na svim otocima zadarskoga arhipelaga zadovoljni kako je riješen problem odvoza otpada, ali kad je Silba u pitanju nisu uzete u obzir specifičnosti otoka.
– Mi se ne žalimo na rad naših djelatnika “Čistoće”, ali njih je premalo. Silba ljeti ima više stanovnika nego zadarski Poluotok, a koliko tamo ima djelatnika i različite mehanizacije za održavanja čistoće, a ovdje samo nekoliko ljudi. Ne može se problem smeća jednako rješavati na Silbi kao i na Premudi, ističe Smirčić.
O svemu ovome upitali smo i predsjednika MO Silba, Nenada Burića koji kaže da zna za problem odlagališta kod Apatina, ali i da se trenutačno tu ne može puno toga učiniti.
– Istina je da je ljeti s tim problem, ali ovaj tren mi ne možemo ništa drugo nego čekati. Postoji plan sanacije odlagališta otpada i on će se provesti kroz iduće dvije godine tako da će se izgraditi posebni odvozni centar na Dragi, gdje je nekad bilo odlagalište otpada i smeće će se odande, dakle, izvan mjesta, odvoziti trajektom, no dok to ne završi nema nam druge nego trpjeti, kazao je Burić.