Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tehnička škola mu jedini dom

Autor: Jelena Miloš

22.09.2008. 22:00
Tehnička škola mu jedini dom

Foto: Vedran SITNICA



Rak ističe da je 30. kolovoza 2006. godine donesena presuda na Općinskom sudu u Zadru u kojoj piše da mu bivši vlasnici zgrade, Tehnička škola i Strukovna škola “Vice Vlatković” ni u jednom trenutku ne osporavaju pravo na kupnju ili otkup stana, samo da mu se riješi stambeno pitanje. No, nakon presude odvjetnica Županije žalila se na tu odluku suda. Od tada je prošlo više od dvije godine. A sad su mu i vodu isključili
Oduzimaju mi pravo na život, riječi su Željka Raka, domara Tehničke škole i Strukovne škole “Vice Vlatković”, koji već 33 godine živi u stanu koji se nalazi u trošnoj, sada već staroj Tehničkoj školi, i četiri godine čeka rješenje Općinskog suda u Zadru koji bi trebao riješiti njegovo stambeno pitanje. Da čekanje rješenja bude još neugodnije, prošloga tjedna obitelji Rak isključena je voda.
Podsjetimo, nekadašnji vlasnici zgrade Tehnička i Strukovna škola “Vice Vlatković” prije četiri godine su donijeli odluku o prijenosu vlasništva zgrade na Zadarsku županiju, koja je potom jednim dijelom dodijeljena na raspolaganje Gradu, a jednim dijelom Sveučilištu u Zadru.
Od ugovora prošle tri godine
Po Rakovim riječima, upravo tu nastaju problemi, a istupanje u javnost tumači birokratskim problemima, nema se sluha za njegov slučaj, jer on je ipak čovjek, a ne komad papira koji godinama može u ladici čekati rješenje.
Naime, Rak ističe da je 30. kolovoza 2006. godine donesena presuda na Općinskom sudu u Zadru u kojoj piše da mu bivši vlasnici zgrade, Tehnička škola i Strukovna škola “Vice Vlatković” ni u jednom trenutku ne osporavaju pravo na kupnju ili otkup stana, samo da mu se riješi stambeno pitanje. No, nakon presude odvjetnica Županije žalila se na tu odluku suda. Od tada je prošlo više od dvije godine. Iako se, govori Rak, u trećoj točki Ugovora o korištenju poslovnog prostora nalaže Sveučilištu da preuzima obaveze prema stanaru koji se nalazi u prostoru zgrade.
– Od sklapanja ugovora prošlo je više od dvije godine, to je tužno s obzirom da mi još nisu našli alternativno rješenje, kaže Rak, komentirajući da je isključenje vode kap koja je prelila čašu, jer ne može vjerovati da su mu isključili vodu bez prethodnog konzultiranja s njim.
Sveučilište-Rak-Županija
– Moram napomenuti da stanarsko pravo imam još od 26. lipnja 1976. godine, odnosno stan u kojem živim dan mi je na korištenje, i dok god traje radni odnos sa školom ne moram se iseliti, pojašnjava Rak, dodajući da je u više navrata razgovarao s tajnikom Sveučilišta koji je rekao da će, kad nađu sredstva za uređenje zgrade, poduzeti nešto glede njegova zbrinjavanja.
Između ostaloga, Rak ističe da je otišao na Sveučilište gdje su mu rekli da su svjesni situacije u kojoj se nalazi, ali trenutačno nisu u mogućnosti naći brzo rješenje.
– Tajnik Sveučilišta mi je rekao da će Vodovodu poslati nalog za ponovno uključenje vode te mi je dao dozvolu za ugradnju vlastitog mjerila vode, ističe Rak, dodajući da će na taj način plaćati potrošenu vodu Sveučilištu, naglašavajući da ni u jednom trenutku ne bježi od troškova, već da mu je jedina želja riješiti svoje stanarsko pravo i stati sudskom procesu na kraj.
Isključili vodu zbog velike potrošnje
Pomoćnica pročelnika Ureda župana Vlatka Vučić-Marasović komentirala je da je Ugovorom o korištenju poslovnog prostora od 24. rujna 2007. godine Zadarska županija prostor stare Tehničke škole dodijelila na korištenje Sveučilištu u Zadru na neodređeno vrijeme, te da je tim Ugovorom Sveučilište preuzelo i obvezu prema stanaru koji se nalazi u prostoru stana domara.
Iako je domar Rak rekao da je potpisnica naloga o isključenju vode Bibijana Baričević, pročelnica županijskog Upravnog odjela za proračun, financije i poslove, Vučić-Marasović ističe da je do isključenja vode došlo zbog velike potrošnje vode u prostoru stare Tehničke škole, s obzirom da su predstavnici Zadarske županije i Sveučilišta 25. srpnja održali sastanak vezan s tom problematikom.
– Budući da su računi izuzetno visoki, stav je kuće da se isti moraju svesti na minimum, odnosno nulu, najviše zato što u prostoru koji pripada Zadarskoj županiji nema korisnika prostora, stoga nema potrebe za strujom i vodom, kaže Vučić-Marasović, dodajući da bi Rak kao i svi ostali građani trebao zatražiti priključak struje i vode te se na taj način obvezati na plaćanje svojih obaveza, koje je do sada podmirivala Zadarska županija.