Učenici gledali zahvat na maternici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
medicinska
Vedran SITNICA
Videokonferenciji između ostalih nazočili su ravnatelj Medicinske škole Davor Vidaković te ravnatelj zadarske Opće bolnice Zvonimir Vrančić

Medicinska škola Ante Kuzmanića u Zadru još jedanput je pokazala da je vodeća škola u korištenju informatičke tehnologije.

Naime, jučer je u prostorijama spomenute škole održana videokonferencija kojom su se učenici, tzv. videolinkom nakratko povezali s Odjelom ginekologije u Općoj bolnici Zadar.

Zanimljiva operacija

Tako se suradnja škole sa zadarskom Općom bolnicom i informatička oprema Carneta, koja je učenicima omogućila izravno sudjelovanje u dva medicinska zahvata voditelja ginekološkog odjela dr. Branka Dukića, pokazala vrlo efikasnom.

Videokonferenciji nazočili su ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića Davor Vidaković, ravnatelj zadarske Opće bolnice Zvonimir Vrančić i ginekologinja i profesorica u Medicinskoj školi Milka Hoti Matešić.

- Učenici su zahvaljujući tehnologiji, slikovito rečeno, mogli ući i prošetati utrobom pacijentice, budući da su sonde i kamere bile na samim instrumentima, kaže ravnatelj Vidaković smatrajući projekt izvrsnim, s obzirom da je to izvanredan način promatranja situacije i prepoznavanja zahvata.

- Ovakva tehnologija omogućava veliki iskorak u edukaciji učenika, s obzirom da bilo koji drugi način ne bi mogao omogućiti učenicima prisustvovanje zahvatima, kaže ravnatelj Vidaković dodajući da su zahvaljujući videolinku učenici izravno sudjelovali u zahvatu, budući da je tehnologija omogućila mrežno komuniciranje.

- Operater je izravno bio prisutan sa svima koji su nazočili konferenciji u školi te je ostvarena međusobna komunikacija učenika i dr. Dukića, komentirao je Vidaković napomenuvši da su imali priliku vidjeti zahvat na maternici te odstranjivanje mioma.

Vrijednost opreme

Između ostaloga, Vidaković ističe da oprema, koja je omogućila izravno prisustvovanje zahvatu, zaista košta, no da se cijena ne može usporediti s edukacijom koju je videolink omogućio učenicima.

- Ovdje se radi o dvije ustanove, dakle, škola i bolnica, koje su razumjele što donosi tehnologija u edukativnom smislu, rekao je Vidaković komentirajući da su učenici konferenciju pratili s velikim oduševljenjem, s obzirom da su imali priliku doživjeti nešto vizualno i biti izravni promatrači procesa, što se po ravnateljevim riječima, brže "upija" u odnosu na nešto prepričano.

- Važno je napomenuti da su učenici Medicinske škole videolinkom uz zahvat, imali priliku vidjeti i zadaće medicinskih sestara i tehničara, za koje zanimanje se i školuju, dakle, prije same operacije bolesnika, za vrijeme i nakon operacije, rekao je Vidaković, još jedanput ističući važnost vrhunskog projekta, dodajući da je prošle godine petnaestak učenika umreženo videolinkom komuniciralo sa stručnjakom za AIDS i to više od sat vremena.

Po Vidakovićevim riječima, idejni začetnik projekta je profesor Medicinske škole Edin Kadić, inače vodeći hrvatski profesor u korištenju informatičke tehnologije, koji je najviše doprinio razvijanju ovakvog tipa nastave.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno