Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Žene koje uzimaju kontracepcijske pilule ne smiju pušiti!

Autor: Teuta Babajko Jamičić

22.09.2008. 22:00
Žene koje uzimaju kontracepcijske pilule ne smiju pušiti!


Nakon prošlotjedne smrti 22-godišnje zadarske studentice, koja je u Splitu umrla od plućne embolije, što je navodno posljedica uzimanja kontracepcijskih tableta Yasmin, farmaceutska tvrtka Bayer Schering Pharma poslala je dopis svih ljekarnama u Hrvatskoj, a u njemu ljekarnicima šalje informacije vezane za spomenuti hormonalni kontraceptiv. Podsjetimo, Yasmin, koji je svjetski lider na polju hormonske kontacepetivne zaštite i registiran je u više od 80 zemljama širom svijeta, na globalnoj sceni pod reflektore javnosti došao je prije mjesec dana, kada je jedna djevojka u Australiji umrla od posljedica izazvanih uzimanjem navedenih kontracepcijskih tableta.
Kako se sada, uz smrt 22-godišnje Zadranke, vezuje slična, mada još uvijek neslužbena i neprovjerena priča, farmaceutski gigant Bayern, dopisom se obratio hrvatskim ljekarnicima, koji bi im trebao pomoći u svakodnevnoj komunikaciji s ženama. U dopisu stoji, kako su hormonalni oralni kontraceptivi u upotrebi više od pedeset godina, a danas ih koristi više od 100 milijuna žena širom svijeta. O njima su objavljene mnoge kliničke studije koje ih čine jednim od najistraživanijih lijekova.
– Među najvećima su dvije farmakoepidemiološke studije (EURAS i INGENIX), objavljene prošle godine, koje su ispitivanjima obuhvatile više od 125 tisuća žena. Studije su jasno potvrdile da kardiovaskularni rizik korisnica Yasmina nije ništa veći od rizika koji nastaje korištenjem ostalih niskodoziranih oralnih kontraceptiva. Kardiovaskulani poremećaji, osobito venska tromboembolija, su izuzetno rijetki kod korištenja niskodozirane oralne kontracepcije. Žene su izložene većem riziku kod pušenja, trudnoće, duže imobilizacije, čak i kod dugotrajnog leta avionom. Neki od najvažnijih faktora rizika koje treba uzeti u obzir prilikom propisivanja su postojanje venske tromboembolije u anamnezi, starija životna dob – iznad 35 godina – i visoki BMI, odnosno indeks tjelesne mase, stoji u dopisu farmaceutske tvrtke Bayer Schering Pharma, uz najvažniju preporuku kako su edukacija i savjetovanje pacijentica najbitniji faktori za pravilnu upotrebu lijekova.
Informacije u Bayerovom dopisu, vezane za kontacepcijske tablete Yasmin, potvrdili su nam i zadarski ljekarnici, koji kako kažu, hormonalne oralne kontraceptive izdaju isključivo na recept ginekologa. Hormonalni oralni kontraceptivi, kako kažu zadarski ljekarnici popularni su među Zadrankama, a djevojke, odnosno žene mlađe životne dobi, najčeće koriste upravo kontracepcijske tablete Yasmin. Iskustva vezan uz oralni kontraceptiv Yasmin, kažu zadarski ljekarnici, redom su pozitivna. Što se tiče kontraindikacija, odnosno nuspojava, ljekarnici ističu kako ih imaju svi lijekovi, pa tako i Yasmin, no bez službene potvrde, ne može se tvrditi kako je spomenuti oralni kontraceptiv uzrokovao plućnu emboliju, od koje je preminula 22-godišnja Zadranka.
I zadarski ginekolog dr. Ivica Vlatković smatra kako smrt mlade Zadranke, koja je prošloga tjedna u Splitu umrla od plućne embolije, nužno ne mora biti povezana s uzimanjem kontracepcijskih tableta Yasmina. Kako točan uzrok plućne embolije nije poznat, dakle službene potvrde nema, dr. Vlatković navodi da cijeli slučaj treba objektivno sagledati te proučiti njegovu pozadinu.
– U svijetu milijuni žena uzimaju hormonalnu oralnu kontracepciju koja se pokazala jako uspješnom na području moderne medicine. Uzimanje svih lijekova sa sobom donosi određeni rizik, pa tako i Yasmin, kontracepcijske tablete. No, općenito gledajući, nekorištenje oralnih kontraceptiva sa sobom donosi mnogo više negativnih posljedica, uvjetno rečeno štete, nego što se to događa njihovim korištenjem, govori dr. Ivica Vlatković, pojašnjavajući kako je rizik smrti od posljedica uzimanja oralnih kontraceptiva iznimno malen, ali on se u svakom slučaju povećava ukoliko se kontracepcijske tablete uzimaju “na svoju ruku”, odnosno bez savjetovanja s ginekologom.
Primjerice, žene koje uzimaju kontracepcijske tablete, ističe dr. Vlatković, ne bi smjele pušiti, no pitanje je koliko se njih doista toga i pridržava. U svakom slučaju, ginekolog, u dogovoru s pacijenticom i uvidom u njezinu obiteljsku anamnezu i zdravstveno stanje, propisuje odgovarajući oblik kontracepcije. Uz kontracepciju, bez obzira na njezinu vrstu, ginekolog je dužan pacijenticu informirati o prednostima i nedostacima, dakle rizicima, određenog kontraceptiva. No, koliko god žena bila informirana o kontraceptivu koju uzima, dr. Vlatković upozorava kako kontracepciju uvijek treba oprezno koristiti jer svaka osoba je različita, odnosno svako tijelo različito reagira na određene supstance. 
– Što se tiče samih kontracepcijskih tableta Yasmin, zbog niske doze hormona, namijenjene su mladim djevojkama, odnosno ženama koje, u principu još nisu rađale. Iako Yasmin ne odgovora svima, značajnih negativnih iskustava s tim kontracepcijskim tabletama nije bilo. No, nakon smrtnog slučaja u Australiji, a sada i u Splitu, koji se neslužbeno vezuju uz Yasmin, pacijentice su zvale u više navrata, kako bi se dodatno informirale o eventualnim rizicima koje taj kontraceptiv može uzrokovati, kaže dr. Ivica Vlatković, zaključujući se rizici vezani za uzimanje kontracepcijskih tableta nikada ne mogu izbrisati jer oni postoje, ali se, uz potrebne informacije i poštivanje liječničkih savjeta i uputa mogu smanjiti.