Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Američki institut Predraga Grubića iz Briševa proglasio osobom godine u Hrvatskoj

Autor: Nedjeljko Jusup

22.09.2009. 22:00
Američki institut Predraga Grubića iz Briševa proglasio osobom godine u Hrvatskoj


Američki biografski institut (ABI) dodijelio je Predragu Grubiću nagradu za osobu godine u Hrvatskoj. Grubić, inače rodom iz Briševa, voditelj je korporativnih komunikacija Adris grupe,jedne od najjačih hrvatskih tvrtki koja zapošljava 3.500 radnika i čiji je godišnji prihod veći veći od 3,5 milijarde kuna, a dobit prelazi 600 milijuna kuna. Samo ove godine, primjerice, dioničarima Adris grupe  bit će isplaćeno čak 114,8 milijuna kuna.
Najbolji PR Hrvatske
Uspješni Grubić lani je dobio i priznanje za najboljeg PR-a Hrvatske, a ova mu je nagrada, kako se ističe u obrazloženju, dodijeljena za izniman doprinos narodu i svojoj domovini. Među ostalim dosad su nagradu ABI-ja, čije je sjedište u Sjevernoj Karolini, dobili ekonomist Slavko Kulić i slikar Ivan Večenaj.
– Gotovo mi je neugodno primiti ovakvo veliko priznanje i nemojte ovo stavljati na velika zvona jer želim sačuvati svoju anonimnost, kaže Grubić. Ne krije, međutim, da se ponosi svojim briševačkim korijenima, zadarskim i zagrebačkim obrazovanjem, pa će tako, veli, i nagradu proslaviti u krugu briševačkih i zadarskih prijatelja uz, kako reče, fetu sira, kaplju maslinovog ulja i čašu crnog vina.
Literatura za Iowu
Grubić je kao hrvatski književnik i politolog gotovo tri desetljeća prisutan u hrvatskoj javnosti, a posljednjih 15 godina i kao glasnogovornik Adris grupe.
Nakon završene srednje škole u Zadru studirao je ekonomiju i filozofiju u Zadru i Splitu te diplomirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Uz objavljivanje kritika i eseja u hrvatskoj periodici, napisao je dvije zbirke poezije, koje su svojedobno bile uvrštene u popis literature američkog sveučilišta Iowa. Neke je njegove pjesme uglazbio Massimo Brajković.
 Uz sve navedeno Grubić je i urednik TD magazina, TDR revije, mnogobrojnih kataloga i TV reportaža te 20-ak CD-a o najvećim hrvatskim slikarima čija su djela bila izložena u galeriji Adris, koju je osmislio i vodi. Uz 130. obljetnicu TDR-a s profesorima arhitekture Marijanom Hržićem i povijesti umjetnosti Ivom Maroevićem objavio je reprezentativnu monografiju «TDR – arhitektura, povijest i suvremenost». Napisao je predgovor hrvatskom izdanju svjetske uspješnice «Funky Business».
Milijun eura za zakladu
Potaknuo je osnivanje Zaklade Adris, najveće korporativne zaklade u ovom dijelu svijeta.U dva okončana natječajna postupka Zaklada je dosad dodijelila više od 11 milijuna kuna mladim znanstvenicima i kulturnim stvarateljima, zatim  projektima iz područja ekologije i hrvatske baštine kao i iz područja dobrote (humanosti), znanja i inovativnosti, otkriva začetnik Predrag Grubić. Zaklade Adris kojoj su na čelu ugledni hrvatski intelektualci i znanstvenici prof. dr. Zvonimir Mareković, mons Ivan Milovan, predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić,  ugledna liječnica iz Padove dr. Nela Šršen, glasoviti genetičar prof. dr. Miroslav Radman, novinar Branimir Bilić, prof. dr. Gojko Bežovan , prof dr. Nikica Gabrić i prof. dr. Miroslav Bertoša. U zakladmnom Vijeću za kreativnost je i prof. Feđa Vukić, poznati teoretičar dizajna iz Zadra.
Zanimljivo je istaknuti kako Adris Grupa izdvaja 1 posto svoje godišnje neto dobiti,  odnosno oko milijun eura za financiranje zaklade.
– Najveća donacija lani, ona splitskoj bolnici iznosila je milijun kuna, kaže Grubić izražavajući nadu da će na sljedećem natječaju biti prepoznati i vrijedni projekti iz Zadra i Zadarske županije.


 CROMARIS U ZADRU


Uz dvije strateške jedinice duhansku i turističku Adris Grupa je ušla i u biznis zdrave hrane odnosno uzgoj i preradu ribe. Tako će od 1. listopada pod imenom Cromaris ubuduće objedinjene djelovati zadarski Cenmar, Marikultura Istra iz Budave, Marimirna iz Lima i Bisage-Net iz Kali na Ugljanu. Uz Predraga Grubića, tvrtku će u sljedeći četvrtak u Zadru javnosti prestaviti  Adrisov direktor investicija Damir Vanđelić te Denis Pece, direktor i Julijan Matulina voditelj prodaje zadarskog Cenmara.
– Uvijek se veselim dolasku u svoj Zadar, navlastito kad je razlog ovako veliki posao, kaže Predrag Grubić. Naime, cilj je da spomenute trvrtke objedinjene u Cromaris povećaju proizvodnju sa sadašnjih 1200 na 5000 tona ribe.
Za sjedište Cromarisa odabran je Zadar, a glavni direktor će biti Denis Pece dodašnji čelnik Cenmara.