Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Invalidi i škola potpisali Povelju prijateljstva

Autor:

22.09.2009. 22:00
Invalidi i škola potpisali Povelju prijateljstva

Foto: Tomislav JERAK



Znam da ste mladi, živahni i razigrani i da često mislite da vam se ništa ne može dogoditi. No, u svojoj svakodnevnoj igri morate biti itekako oprezni, a riječ je o, primjerice, naguravanju ispred škole, o prelasku ceste, o kupanju u moru i slično. Zato slušajte savjete roditelja i nastavnika, kazao je Anušić, naglasivši kako moraju znati prihvatiti osobu s invaliditetom
Predstavnici Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije posjetili su jučer osnovnu školu Zadarski otoci na Bilom brigu kako bi tamošnjim učenicima približili nemale probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom, a koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica. Također, s obzirom da je riječ o jedinoj osnovnoj školi na zadarskom području koja je prilagođena kretanju djece s invaliditetom, zadarska Udruga tjelesnih invalida potpisala je jučer s ovom školom Povelju prijateljstva, čime je ova zadarska škola proglašena Školom prijeteljem osoba s invaliditetom. Ovom su kratkom druženju uz poučno predavanje i iznošenje veoma korisnih informacija nazočili Ivan Anušić, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, Stanko Panić, dopredsjednik Udruge, Iva Blažić i Filip Jadrijev, članovi Udruge, Branko Matulina, ravnatelj OŠ Zadarski otoci te učenici nižih razreda sa svojim učiteljicama.
– Želimo vam pokazati da invalidnost ne mora biti prepreka za postizanje ciljeva, jer najvažniji su uvijek samo trud i volja. Danas će vam se zato predstaviti naši gosti, prezentirati svoje aktivnosti, ono čime se bave te kako se nose s različitim preprekama u gradu. Mi smo jedina škola u gradu koja je potpuno prilagođena osobama s invaliditetom, jer u našu se školu s invalidskim kolicima može prići sa svih strana, imamo rampu i prilaz za invalide. Zato ćemo danas postati Škola prijatelj osoba s invaliditetom, kazao je Matulina, nakon čega se zainteresiranoj dječici obratio Stanko Panić, srdačno ih pozdravivši i naglasivši kako je Udruga za njih pripremila veoma koristan priručnik naziva “Bontončić” u kojem je prije svega opisano pravilno ponašanje prema djeci s invaliditetom, a koje će im ubudeće čitati njihove učiteljice.
Priču o svom stradavanju te suočavanju i mirenju s činjenicom da će do kraja života biti ovisan o invalidskim kolicima ispričao je potom Ivan Anušić, ukazavši im također na sve one životne navike prilikom kojih moraju biti oprezni.
– Znam da ste mladi, živahni i razigrani i da često mislite da vam se ništa ne može dogoditi. No, u svojoj svakodnevnoj igri morate biti itekako oprezni, a riječ je o, primjerice, naguravanju ispred škole, o prelasku ceste, o kupanju u moru i slično. I u našu udrugu često dolaze veoma mlade osobe koje su se napovratno ozlijedile zbog nepažnje ili nepromišljenosti. Zato slušajte savjete roditelja i nastavnika, kazao je Anušić, naglasivši kako osim toga, moraju znati prihvatiti osobu s invaliditetom, moraju znati da je takva osoba jednaka kao i oni, da ima iste želje i potrebe i gotovo iste sposobnosti.
Pojasnio im je također što radi Udruga invalida te naglasio kako ona trenutačno okuplja 625 članova kojima pomaže, savjetuje ih, sluša njihove probleme i svakodnevno se druži s njima.
Nakon potpisivanja Povelje prijateljstva koja će ovu školu i Udrugu ubuduće vezati zaista posebnom vezom, kao nagradu za strpljenje i ozbiljnost koju su pokazali, mališani su se zasladili ukusnim bombonima.
U povodu jučerašnjeg događaja ova je škola svoje goste dočekala zanimljivom izložbom, a kako pojašnjava Jasminka Bašić, učiteljica 4. razreda, riječ je o izložbi četvrtaša, kojom su oni potaknuti tekstovima “Božja stvorenja” iz hrvatskog jezika i “Bontončić”, iz prirode i društva, izradili svoje ilustracije.