Invalidi i škola potpisali Povelju prijateljstva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
bbriginvalidi_4
Tomislav JERAK
Osnovna škola Zadarski otoci proglašena je Školom prijateljem osoba s invaliditetom

Predstavnici Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije posjetili su jučer osnovnu školu Zadarski otoci na Bilom brigu kako bi tamošnjim učenicima približili nemale probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom, a koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica. Također, s obzirom da je riječ o jedinoj osnovnoj školi na zadarskom području koja je prilagođena kretanju djece s invaliditetom, zadarska Udruga tjelesnih invalida potpisala je jučer s ovom školom Povelju prijateljstva, čime je ova zadarska škola proglašena Školom prijeteljem osoba s invaliditetom. Ovom su kratkom druženju uz poučno predavanje i iznošenje veoma korisnih informacija nazočili Ivan Anušić, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije, Stanko Panić, dopredsjednik Udruge, Iva Blažić i Filip Jadrijev, članovi Udruge, Branko Matulina, ravnatelj OŠ Zadarski otoci te učenici nižih razreda sa svojim učiteljicama.

- Želimo vam pokazati da invalidnost ne mora biti prepreka za postizanje ciljeva, jer najvažniji su uvijek samo trud i volja. Danas će vam se zato predstaviti naši gosti, prezentirati svoje aktivnosti, ono čime se bave te kako se nose s različitim preprekama u gradu. Mi smo jedina škola u gradu koja je potpuno prilagođena osobama s invaliditetom, jer u našu se školu s invalidskim kolicima može prići sa svih strana, imamo rampu i prilaz za invalide. Zato ćemo danas postati Škola prijatelj osoba s invaliditetom, kazao je Matulina, nakon čega se zainteresiranoj dječici obratio Stanko Panić, srdačno ih pozdravivši i naglasivši kako je Udruga za njih pripremila veoma koristan priručnik naziva "Bontončić" u kojem je prije svega opisano pravilno ponašanje prema djeci s invaliditetom, a koje će im ubudeće čitati njihove učiteljice.

Priču o svom stradavanju te suočavanju i mirenju s činjenicom da će do kraja života biti ovisan o invalidskim kolicima ispričao je potom Ivan Anušić, ukazavši im također na sve one životne navike prilikom kojih moraju biti oprezni.

- Znam da ste mladi, živahni i razigrani i da često mislite da vam se ništa ne može dogoditi. No, u svojoj svakodnevnoj igri morate biti itekako oprezni, a riječ je o, primjerice, naguravanju ispred škole, o prelasku ceste, o kupanju u moru i slično. I u našu udrugu često dolaze veoma mlade osobe koje su se napovratno ozlijedile zbog nepažnje ili nepromišljenosti. Zato slušajte savjete roditelja i nastavnika, kazao je Anušić, naglasivši kako osim toga, moraju znati prihvatiti osobu s invaliditetom, moraju znati da je takva osoba jednaka kao i oni, da ima iste želje i potrebe i gotovo iste sposobnosti.

Pojasnio im je također što radi Udruga invalida te naglasio kako ona trenutačno okuplja 625 članova kojima pomaže, savjetuje ih, sluša njihove probleme i svakodnevno se druži s njima.

Nakon potpisivanja Povelje prijateljstva koja će ovu školu i Udrugu ubuduće vezati zaista posebnom vezom, kao nagradu za strpljenje i ozbiljnost koju su pokazali, mališani su se zasladili ukusnim bombonima.

U povodu jučerašnjeg događaja ova je škola svoje goste dočekala zanimljivom izložbom, a kako pojašnjava Jasminka Bašić, učiteljica 4. razreda, riječ je o izložbi četvrtaša, kojom su oni potaknuti tekstovima "Božja stvorenja" iz hrvatskog jezika i "Bontončić", iz prirode i društva, izradili svoje ilustracije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno