Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Mještani: Ribari ostavljaju pustoš iza sebe!

Autor: Suzana Bandić

22.09.2009. 22:00
Mještani: Ribari ostavljaju pustoš iza sebe!


Ribari ostavljaju pustoš iza sebe. Osim što su izlovili ribu, iskorijenili su i zaštićenu školjku perisku, tvrde mještani Svetog Petra. Nadaju se, kažu, da će nadležne službe učiniti barem nešto za zaštitu školjki i kupača u turističkoj sezoni
U utorak poslijepodne, oko 18.30 sati u mjestu Sveti Petar profesionalni je ribar s otoka Pašmana, a koji inače na tom području baca mreže u tandemu s još dvojicom iz Neviđana, svojom je brodicom oštetio jedan od mulića, što je prelilo čašu mještanima pa su slučaj prijavili pomorskoj policiji. No, izlaskom na mjesto događaja policajci su, prema priči ogorčenih mještana, tek površno pogledali o čemu je riječ i udaljili se.
– Ti ribari za sobom ostavljaju pustoš. Love na način da bace mreže, a onda se s dvije brodice na razmaku od 50-ak metara vežu za muliće i polako potežu mreže prema obali, dok treći prati mrežu po sredini. Policija nam je rekla da imaju sve potrebne dozvole i da im oni ne mogu ništa. Štetu nastalu na ovom muliću vlasnici, inače mojoj susjedi, platili su 800 kuna i otišli dalje – rekao nam je Milivoj Colić čija se kuća nalazi odmah uz obalu, nedaleko od mulića. Dodao je kako je šteta nastala na muliću tek sitna i beznačajna kap naspram onoj koju su trojica profesionalnih ribara tijekom proteklog ljeta u nekoliko navrata svojim mrežama napravili na morskom dnu, inače obitavalištu zaštićene školjke periske.
– Školjka je bila u potpunosti iskorijenjena na ovom području i sad se ponovno, nakon 20 godina naselila tu. Ti ribari ostavljaju pustoš iza sebe, pa su i zaštićenu školjku ponovno iskorijenili – rekao nam je Mitar Jurišić koji inače posjeduje dozvolu za dopunski ribolov pa je, kaže, bacajući vrše i parangale uz obalu primijetio kako školjki više nema na mjestima na kojima ih je prije dolaska spomenutih ribara početkom ljeta inače viđao.
Ponovno iskorijenjene zaštićene školjke
Boli ga činjenica da se kazna za vađenje te zakonom zaštićene školjke mještanima naplaćuje 500 kuna po komadu, a trojici ribara i Lučka kapetanija, a i pomorska policija opraštaju pustošenje morskog dna i uništavanje na stotine tih školjki.
– Zadnjih mjesec, dva ja više ni ne idem na more niti bacam vrše i parangale, jer su mi ih oni svaki put pokupe svojim mrežama i bace tko zna gdje. Pokušavao sam policiji to prijaviti, ali su me uputili da podignem tužbu protiv njih. Da bih to učinio, ja moram platiti odvjetnika koji bi me na kraju skušlje koštao nego sami parangali i vrše koje su mi odnijeli. I to je zapravo začarani krug. Svi tu u mjestu smo ogorčeni, ali smo u ova tri mjeseca shvatili da protiv njih ne možemo – razočarano je zaključio Jurišić.
U kolovozu ove godine sličan problem s istim ribarima imali su i mještani Sukošana i Turnja te su ih i oni prijavljivali policiji i Lučkoj kapetaniji. Osim izlova ribe s tog područja i pustošenja morskog dna, žalili su se i na odnos ribara prema kupačima, a posebice turistima.
– Kakvu će sliku sa sobom odnijeti u svijet ti ljudi koji su u nekoliko navrata ovo ljeto doživjeli da ih gotovo pokupe iz mora s mrežama? Takvo bahato i bezobzirno ponašanje nitko u našem, a ni okolnim mjestima ne pamti. Oni se samo pojave sa svojim brodicama tu uz obalu i krenu vući mreže bez da se iti osvrnu ima li tko od kupača u moru. I dokle tako? Dok netko ne pogine – rekao je ogorčeni Sukošanac koji je zbog mogućih problema s ribarima želio ostati anoniman.
Dodao je kako su ta trojica ribara spremna se s mještanima i fizički obračunavati te prijetiti. Takva iskustva imaju i pojedini mještani Turnja i Svetog Petra, no kako kažu, tome jednom mora doći kraj.
Iz PU zadarske potvrdili su nam kako su u nekoliko navrata zaprimili pritužbe mještana na spomenute probleme, no da policija čini sve što je u njihovoj moći i u sklopu njihovih ovlasti.
Policija nije pronašla nepravilnosti
– Djelatnici Postaje pomorske policije Zadar zaprimaju veliki broj dojava na nezakonit rad profesionalnih ribara koji obavljaju gospodarski ribolov obalnim mrežama potegačama na području Pašmanskog kanala. Po zaprimanju takvih dojava, u najvećem broju navedenih slučajeva, policijski djelatnici su promptno izlazili na takve dojave, osim kada je to bilo nemoguće poradi žurnijih stvari kao što su prijevozi bolesnika, traganje i spašavanje i slično. Dolaskom na navedena mjesta utvrđeno je da se u najvećem broju slučajeva radi o ribarenju obalnim mrežama potegačama (šabakun) koji je namijenjen ulovu gofa i krupne plave ribe, a kojima se zapravo ograđuje morski prostor te se one užetom pomoću vitla na plovilu privezanom za obalu ili čovjekovom fizičkom snagom potom potežu prema obali, pojasnila je Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske. Dodala je kako niti u jednom slučaju u provedenim kontrolama nisu uočeni prekršaji iz domene Zakona o morskom ribarstvu naglasivši još kako je ribolov obalnom mrežom potegačom (šabakun) dozvoljen na cjelokupnom području ribolovnog mora koje se sastoji od unutrašnjeg i vanjskog ribolovnog mora te zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa RH i to tijekom cijele godine.
Suprotno policijskim saznanjima, mještani tvrde kako prekršaja ima, a ukoliko ništa drugo, nadaju se kako će se učiniti barem nešto da se zaštite Zakonom zaštićene školjke od potpunog uništenja te barem tijekom turističke sezone brojni kupači.