Razvojna agencija trošila sredstva iz temeljnog kapitala

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
sanja_pericic
Vedran SITNICA
Direktorica Razvojne agencije Sanja Peričić

Razvojna agencija Zadarske županije (ZADRA) smanjila je svoj temeljni kapital s 3,1 milijuna na 100.000 kuna. Razlog tome je što se rad ZADRA-e od njenog osnutka u prosincu 2006. godine praktično financirao trošenjem temeljnog kapitala.

Naime, osnivači Agencije (Zadarska županija i gradovi na njenom području) propustili su prilikom njenog osnivanja u Društvenom ugovoru definirati način njenog financiranja. Zbog tog nemara za financiranje redovne aktivnosti ZADRA-e koristila su se sredstva uplaćena u temeljni kapital te je u proteklom razdoblju nastao nerealni knjigovodstveni gubitak. Kako bi se ovaj problem riješio i izbjeglo stvaranje gubitka u budućnosti 15. prosinca 2008. održana je izvanredna skupština društva na kojoj je prihvaćena izmjena društvenog ugovora i smanjenje temeljnog kapitala za gubitak koji je nastao u proteklim godinama. U međuvremenu je i dogovoren novi način financiranja ZADRA-e u skladu sa zakonom.

- Mi se sada financiramo na način da za usluge koje obavljamo za naše osnivače ispostavljamo račun i takav način rada je u skladu sa zakonom. Međutim, to nije dugoročno rješenje. Prema prijedlogu Zakona o regionalnom razvoju i strategiji o regionalnom razvoju na području svake županije postojat će jedna agencija ovog tipa koja će se financirati iz proračuna Ministarstva regionalnog razvoja i županije na čijem području se nalazi, kaže direktorica ZADRA-e Sanja Peričić i dodaje:

- Mi smo jedina Agencija ovog tipa u Hrvatskoj koja nije na proračunu svojih osnivača. Iako praksa u drugim gradovima i županijama nije prema zakonu revizija, za takav način financiranja ima sluha.

Ako prijedlog Zakona o regionalnom razvoju i strategiji o regionalnom razvoju stupe na snagu promijenit će se i način rada same Agencije.

- Naša dužnost bit će provođenje strategije regionalnog razvoja, a u dogovoru sa županijom može pružati potporu malom i srednjom poduzetništvu, educirati,  razvijati klastere i slično, kaže Peričić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno