Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Smiljevac u nepodnošljivom smradu

Autor: Marija Knežević

22.09.2009. 22:00
Smiljevac u nepodnošljivom smradu

Foto: Filip BRALA



Imam u kući dvoje unučadi koja idu u školu ovdje u Smiljevac. Pa potrovat će se, ovo smeta i meni, a kamoli njima koji su još mali! Dvoje mlađih idu u vrtić, oni skoro padaju u nesvijest. Strah me, još gradim kuću, a sada ne znam bi li bilo pametnije da je srušim, kaže Joso Mijić
Smrad fekalija već se tjednima širi cijelom zadarskom četvrti Smiljevac, a osjeti se sve do Bulevara. Razlog je dugo najavljivani, nedavno izgrađeni uređaj za odvodnju. Ogorčeni mještani, njih dvjestotinjak, izišli su sinoć na ulicu kako bi prosvjedovali protiv stanja u kojem se nalaze. Potpuno su, kažu, razočarani reakcijama nadležnih koji su, prije početka gradnje pročišćivača, obećavali kako će sve biti u redu. Smrad se širi u smjeru vjetra, a mnoge je strah da će se takvo stanje nastaviti u nedogled.
– Imam u kući dvoje unučadi koja idu u školu ovdje u Smiljevac. Pa potrovat će se, ovo smeta i meni, a kamoli njima koji su još mali! Dvoje mlađih idu u vrtić, oni skoro padaju u nesvijest. Strah me, još gradim kuću, a sada ne znam bi li bilo pametnije da je srušim, kaže Joso Mijić (65) koji se u nastavku osvrnuo na izjavu Grge Peronje, direktora Odvodnje, koji je za jedne dnevne novine dan ranije izjavio “Kome smrdi, neka ode u Medviđu ili Lišane, tamo im neće smrditi!”.
– To je od njega bilo bahato, bezobrazno i jadno. Mi ovo nismo zaslužili. Ugroženo je naše i zdravlje naše djece. Neka on dođe ovdje živjeti pa ćemo vidjeti hoće li mu smrdjeti. Nastavi li se ovako, ja ću osobno zabetonirati šahtove pred ovim pročišćivačem, kaže ogorčeno Mijić.
Mještani koji su se okupili najavljuju potpisivanje peticije, pa i odlazak na prosvjed u Zagreb. Dosta im je, kažu, da ih prave budalama.
– Peronja je sam rekao, prije početka gradnje, da će on sam objekt eliminirati ako bude smrdio, a sad je okrenuo ploču. Došli su nekidan stručnjaci koji su mjerili kvalitetu zraka. Četiri dana prije njihova dolaska radnici su čistili bazene iz kojih najviše smrdi i kad su oni došli sve je bilo u redu. Pa to je sramota! Nama ljudi povraćaju od smrada, a odgovorne nije nimalo briga, kaže Ivica Dukić (53).