Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Stotinu prijedloga zadarskih umirovljenika već poslano na Ustavni sud

Autor:

22.09.2009. 22:00
Stotinu prijedloga zadarskih umirovljenika već poslano na Ustavni sud


Do sada su se mirovine svake godine usklađivale s indeksom porasta troškova za prethodno razdoblje, kao i rastom bruto osobnog dohotka u Hrvatskoj. To je novim Zakonom ukinuto, a odnosi se na sve umirovljenike, bez obzira na visinu plaće i zbog toga podižemo ustavnu tužbu, pojasnio je Duško Vuković


Kako poručuju iz Gradske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika, članstvo ove stranke kao i svi zainteresirani u prostorijama stranke mogu dobiti obrasce i upute za podnošenje Prijedloga za ocjenu suglasnosti Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke s Ustavom Republike Hrvatske. Zainteresirani stoga mogu doći u prostorije stranke svakim radnim danom i to utorkom, četvrtkom i petkom u vremenu od 10 do 12 sati te ponedjeljkom i srijedom od 17 do 19 sati.
Ističu, također, kako prema informacijama iz Ustavnog suda, u slučaju povoljne odluke, samo podnositelji prijedloga mogu računati na eventualni povratak novca. Kako doznajemo od Duška Vukovića, predsjednika Gradske organizacije HSU-a, prikupljanje prijedloga započelo je u srijedu, a u Zadru je do sada prikupljeno stotinjak prijedloga, koji su već poslani prema Ustavnom sudu.
– S obzirom da smatramo da je ovaj Zakon donesen protivno Ustavu RH, odlučili smo reagirati demokratski te animirati naše članstvo i ostale simpatizere. Naputak za uključenje u ovu akciju stigao je iz središnjice HSU-a i mi smo vrlo brzo u našim prostorijama organizirali dežurstvo, uključivši se tako u zaštitu našeg članstva. Kako doznajemo, u Zagrebu je već nekoliko tisuća umirovljenika poslalo svoje prigovore, kazao je Vuković, naglasivši kako će ovo prikupljanje trajati kontinuirano, sve dok Ustavni sud slučaj ne počne razmatrati kao predmet.
Kako pojašnjava Vuković, onaj dio Zakona koji se smatra neustavnim odnosi se ponajviše na činjenicu da će, prema njemu, od 2010. godine biti blokirano usklađivanje svih mirovina.
– Do sada su se mirovine svake godine usklađivale s indeksom porasta troškova za prethodno razdoblje, kao i rastom bruto osobnog dohotka u Hrvatskoj. To je novim Zakonom ukinuto, a odnosi se na sve umirovljenike, bez obzira na visinu plaće i zbog toga podižemo ustavnu tužbu, pojasnio je Vuković, naglasivši kako se u ovih nekoliko dana pokazalo da su, osim umirovljenika i radnici zainteresirani za ovaj problem, pa ni njihovih prijedloga nije nedostajalo.
Pojasnio je tako kako članstvo HSU-a ne čine isključivo umirovljenici, nego i radnici koji su se uključili u borbu za svoja buduća prava.
– Za građane je iznimno važno da znaju kako će pravo na povrat novca, ukoliko odluka Ustavnog suda bude pozitivna, imati samo oni koji su podnijeli prigovor. Potrebno je zato da svi koji su zainteresirani podnesu svoje prijedloge. Sve što možemo očekivati je da Ustavni sud prema ustavnim odredbama donese odluku, kazao je Vuković naglasivši kako HSU prema Sudu može jedino slati prijedloge te da bi vršenje bilo kakvog pritiska bilo nespojivo s pravnom državom.