Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarski otoci trebaju predstavnika u Otočkom vijeću

Autor: Nives Rogoznica

22.09.2009. 22:00
Zadarski otoci trebaju predstavnika u Otočkom vijeću

Foto: Adam VIDAS



Prvi Zakon o otocima donesen je još prije deset godina i obalno-otočni gradovi i županije trebali su donijeti programe održivog razvoja za otoke. Napravljene su prve dvije faze, to jest ocjena i analiza stanja i druga u kojoj su utvrđena ograničenja i ciljevi razvoja otoka, ali i treća faza koja se odnosi na definiranje zadataka i u kojoj se utvrđuju provoditelji poslova, kao i izvori financiranja, nije napravljena, upozorio je Katić
Grad Zadar nema predstavnika svojih otoka u Otočkom vijeću, savjetodavnom tijelu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i moj je cilj da Otočko vijeće u sljedećem mandatu ima i predstavnika iz zadarske skupine otoka, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela Grada Zadra za poljoprivredu i razvoj otoka Ivica Katić.
Uskladiti želje i mogućnosti
– Tijekom tri tjedna, koliko sam na dužnosti pročelnika, kontaktirao sam s većinom predsjednika otočkih mjesnih odbora kako bih ih upoznao s osnivanjem UO-a za poljoprivredu i razvoj otoka i kako bismo dogovorili da svaki od mjesnih odbora sastavi popis svojih prioriteta, kako bismo napravili što kvalitetniji proračun za 2010. godinu. Cilj Upravnog odjela je informirati naše otočane o svim mogućnostima razvoja koje imaju, informirati ih, primjerice, o sadržaju Strategije ruralnog razvitka RH. Ministarstvo poljoprivrede ima programe kojima potiče ruralni razvitak koje mještani otoka mogu koristiti, a jedinica lokalne samouprave im treba pomoći u provedbi tih programa, pa ako treba i u popuni dokumentacije, kazao je Katić napominjući kako je svjestan da će prilikom izrade proračuna kojim će njegov Upravni odjel raspolagati biti potrebno uskladiti želje otočana i mogućnosti Grada Zadra.
– Upravo je iz tog razloga moj prvi sljedeći zadatak otići do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture mora, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i utvrditi koliko sredstava iz državnog proračuna možemo očekivati u 2010. godini. Grad Zadar ne može iz svog proračuna u potpunosti financirati projekte razvoja otoka – to su, uostalom, državni projekti, ali je u njima sudjelovao i ranije, a sada će sudjelovati će i još više. Važan nam je projekt opskrbe pitkom vodom Rave i Iža koji se nastavlja prema Dugom otoku. Razgovarao sam i s Denisom Barićem, predsjednikom Dalmatinskog saveza za otoke i pokušavamo uspostaviti suradnju za koju se nadam da će biti plodonosna, također je kazao Katić.
Dalmatinski savez za otoke formiran je na inicijativu HNS-a, no njegov je predsjednik Barić više puta isticao kako Savez okuplja i nestranačke osobe.
Desetljeće bez programa razvoja otoka
– U razgovoru s pročelnikom UO-a za komunalne djelatnosti Jurom Zekanovićem i pročelnikom UO-a za gospodarstvo Alanom Kociperom dogovoreno je da zajedno odemo o posjet Ižu i Ravi u narednih desetak dana kada se planira početak radova na obnovi cesta. Već je obnovljen dio cesta u Malom Ižu, a potom planiram otići i do otoka sjeverozapadne skupine i sastati se s predstavnicima mjesnih odbora, najavljuje Katić ističući kako je prioritet donijeti Program održivog razvoja otoka.
– Prvi Zakon o otocima donesen je još prije deset godina i obalno-otočni gradovi i županije trebali su donijeti programe održivog razvoja za otoke. Zadarski su otoci, kao se vodi u županijskom UO za razvoj i infrastrukturu, podijeljeni u dvije skupine – Iž i Rava su u jednoj, a ostali sjeverozapadni otoci u drugoj skupini. Program održivog razvoja otoka se sukladno uredbi Vlade RH trebao raditi u tri faze. Napravljene su prve dvije faze, to jest ocjena i analiza stanja koja je napravljena 2004. i koju je izradio Zavod za prostorno planiranje Zadarske županije i druga u kojoj su utvrđena ograničenja i ciljevi razvoja otoka, ali i treća faza koja se odnosi na definiranje zadataka i u kojoj se utvrđuju provoditelji poslova, kao i izvori financiranja, nije napravljena, upozorio je Katić.
Najavio je, međutim, kako je pri kraju izrada Plana i programa rada Upravnog odjela za poljoprivredu i razvoj otoka u sljedeće četiri godine.
– Važan nam je Zakon o poljoprivrednom zemljištu, budući da jedinice lokalne samouprave imaju velik utjecaj na raspolaganje i državnim i privatnim poljoprivrednim zemljištem i trebaju odnijeti Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Zato sam od UO-a za gospodarstvo Zadarske županije zatražio podatke o strukturi zemljišta na prostoru Grada Zadra da se vidi koliko je voćnjaka, vinograda, pašnjaka i isto tako da se vidi koliko je zemljišta u vlasništvu države, koliko u vlasništvu Grada Zadra te koliko u privatnom vlasništvu. Uz Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, potrebno je donijeti Prijedlog odluke o agrotehničkim mjerama koju usvaja Gradsko vijeće, a čiji je cilj zaštita i održavanje zemljišta sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju, napominje Katić.
Riječ je o odredbama koje proizlaze iz Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a koje će gradovima i općinama omogućiti da u zakup daju zemljište koje vlasnik ne obrađuje.
– Jedinice lokalne samouprave od 1. siječnja 2011. godine moći će raspolagati poljoprivrednim zemljištem i postupke će voditi UO za poljoprivredu i razvoj otoka, pojašnjava Katić.


 SAVJETOVANJE ZA VLASNIKE POLOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA


– Sastao sam se s predstavnicima Ureda za poljoprivredno zemljište Zadarske županije u Benkovcu budući da se taj ured bavi problematikom okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta i dogovorili smo da se održi savjetovanje u Zadru za vlasnike poljoprivrednog zemljišta koji imaju problema zbog uzurpiranosti njihovog zemljišta, a cilj je pomoći im da to riješe bez sudskog procesa. Prisustvovao sam radionici IPARD-a u Benkovcu budući da mi je cilj provoditi programe koji bi okupljali, uz lokalnu samoupravu, poduzetnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrte. Sastao sam se s upraviteljem PZ “Kantarača” i s predstavnicima Braniteljske poljoprivredne zadruge “Kadulja” iz Crnog koji planiraju zasaditi smokvik, a kojima je Gard Zadar za nabavku radnog stroja i iskolčavanje odobrio potporu u iznosu 20.000 kuna. Sastao sam se s Danijelom Segarićem, pročelnikom županijskog UO za poljoprivredu vezano uz projekt navodnjavanja Bokanjačkog blata na kojem bi uskoro trebali početi radovi. Bio sam i na gastro-manifestaciji “Šinjorina smokva” u organizaciji Sandre Babac i to mi je posebno zadovoljstvo, ispričao je Katić o svojim aktivnostima tijekom posljednja tri tjedna otkako je na dužnosti pročelnika UO-a za poljoprivredu i razvoj otoka.