Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bavarci ulažu u tematski park 5 milijuna eura

22.09.2010. 22:00
Bavarci ulažu u tematski park 5 milijuna eura


Unatoč globalnoj svjetskoj krizi strani investitori i dalje vjeruju Hrvatskoj. Potvrđuje to projekt izgradnje tematskog parka Winnetouland na području općine Jasenice, u koji ulagači iz Bavarske, površinom najveće savezne pokrajine u Njemačkoj, žele uložiti preko pet milijuna eura, govori Baričević


Općinski načelnik Martin Baričević posjetio je sjevernobavarski grad Schwabach na poziv dužnosnika kršćansko-konzervativne stranke u Bavarskoj (CSU) Karla Frellera, zastupnika u bavarskom parlamentu. Povod pozivu bila je jesenska klauzura CSU-a za Srednju Frankoniju.
– Iako konzervativna, CSU je izrazito napredna stranka. Temeljna vrijednost društva je obitelj i brak. CSU ih smatra kao prirodan način života i zastupa stajališta o zaštiti tih vrijednosti u njemačkom Ustavu. Protivi se istospolnim brakovima. U unutarnjoj politici zastupa načelo jake države, čija je zadaća zaštita prava i slobode svojih građana, objašnjava Baričević.
Tom prigodom upriličen je sastanak s dr. Eduardom Stoiberom, dugogodišnjim predsjednikom bavarske vlade, počasnim predsjednikom CSU-a, sada na dužnosti voditelja radne skupine za smanjenje birokracije pri EU u Bruxellesu, te s Martinom Kastlerom, zastupnikom u Europskom parlamentu.
Tijekom sastanka razmijenjena su zanimljiva iskustva, ne samo o politici u Hrvatskoj i Njemačkoj, nego i o bliskim vezama dviju zemalja. Tema razgovora bio je, naravno, i tematski park koji će se graditi iznad rijeke Zrmanje na Parizevićevoj glavici.
– Unatoč globalnoj svjetskoj krizi strani investitori i dalje vjeruju Hrvatskoj. Potvrđuje to i projekt izgradnje tematskog parka Winnetouland na području općine Jasenice, u koji ulagači iz Bavarske, površinom najveće savezne pokrajine u Njemačkoj, žele uložiti preko pet milijuna eura, govori Baričević, dodajući da je u tijeku priprema projektne dokumentacije te utvrđivanje interesa Zadarske županije i Republike Hrvatske.
– Podnesen je zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole za izgradnju Winnetouland, naglasio je Baričević, dodajući da je usprkos globalnoj krizi aktualan i projekt izgradnje Aqua parka mađarskih investitora, koji namjeravaju u Rovanjskoj u blizini Masleničkog mosta sagraditi vodeni park na temu Winnetou vrijedan osam milijuna eura.
– Sve to učinit će da će duh Winnetoua biti prisutan na cijelom općinskom području, zaključio je Martin Baričević, ističući turističku orijentaciju općine.
Prigodom susreta u Schwabachu razmijenjeni su prigodni darovi. Baričević je istaknuo važnu ulogu Savezne Republike Njemačke tijekom Domovinskog rata kad je njemački narod otvorenog srca pružio prijateljsku ruku hrvatskom narodu kroz humanitarnu pomoć i prihvat izbjeglica i prognanika. Sad nam pruža ruku potpore u procesu pridruživanja Europskoj uniji.
Gospodin Stoiber istaknuo je potrebu ulaska Hrvatske u EU, kojom prigodom je istaknuo vlastito zalaganje te iskazao razumijevanje za hrvatske poteškoće na tom putu.
– Spremni smo na svekoliku potporu pri edukaciji lokalnih dužnosnika kroz zakladu CSU-a kako bismo bili što spremniji za izlazak na europsku političku scenu. Osobno sam spreman staviti se na raspolaganje za provedbu ove zamisli, zaključio je Martin Kastler.


 NOVA OPĆINSKA ZGRADA




Uz bogat cjelodnevni kulturno-umjetnički i sportski program svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana općine i blagdana Sv. Jeronima u petak s početkom u 11.30 sati održat će se u novoj općinskoj zgradi smještenoj u neposrednoj blizini sadašnje općinske zgrade, između zgrade osnovne škole i pošte u Maslenici. Vlada RH osigurala je i 9.140.000 kuna s PDV-om za izgradnju općinske zgrade. Općina je sudjelovala sa 20 posto. Pola sata prije upriličit će se polaganje vijenaca za poginule hrvatske branitelje ispred zajedničkog križa na mjesnom groblju u Rovanjskoj. U subotu je, između ostalog, sveobuhvatno obilježavanje 70-godišnjice rođenja Borisa Marune (1940. – 2007.), pjesnika, prevoditelja, urednika, saborskog zastupnika i diplomata. Program počinje točno u podne u osnovnoj školi, a dva sata potom nastavlja se otkrivanjem spomen-ploče kod ostataka rodne kuće u Podpragu na Velebitu.