Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

HDZ teškom mukom disciplinirao Bebića

22.09.2010. 22:00
HDZ teškom mukom disciplinirao Bebića


Bebiću je Kosor zamjerila da je nedovoljno štiti pred napadima oporbe, pa je šef Sabora nakon stanke upozoravao SDP-ove zastupnike da ne smiju vrijeđati premijerku i Vladu


Ponovo je jučer tijekom saborskog aktualnog prijepodneva iskrilo između premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Sabora Luke Bebića. Bebiću je predsjednica Vlade kao i prije pola godine zamjerila da je nedovoljno štiti pred napadima SDP-ovih zastupnika. U pomoć joj je priskočio predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang zatraživši desetminutnu stanku u kojoj je, prema svemu sudeći, Bebić dobio jezikovu juhu od svojih stranačkih kolega, pa se nakon toga popravio i ustrajno je upozoravao SDP-ovce da ne smiju vrijeđati premijerku i njezinu Vladu.
Kap koja je prelila čašu strpljenja Jadranke Kosor bio je nastup zastupnice Romane Jerković koja je ustvrdila da se “u zadnje vrijeme o premijerkinom radu uglavnom čita iz crne kronike, iz izvješća DORH-a, USKOK-a i policije”. Pobunio se glasnogovornik HDZ-ovog Kluba Frano Matušić koji je Bebiću sugerirao da je Romana Jerković “neprimjerenim uvredama” prekršila Poslovnik. Bebić je imao drukčije mišljenje.
Politički stav
– To je bio politički stav. Što mi želimo, hoćemo li ovdje mjeriti svaku riječ, pa onda prisiljavati predsjedavajućeg da poduzme ovu ili onu mjeru? To jest bilo vrijeđanje, ali je to politički stav, pružao je Bebić zavidan otpor.
– Politički stav?!, u čudu ga je upitala premijerka koja je sjedila u blizini predsjedavajućeg stola.
– Ja mislim da je politički stav, odbrusio joj je Bebić i u znak negodovanja još ispred sebe bacio snop papira što ga je držao u ruci.
HDZ-ovci su se malo zbrojili i nakon nekoliko minuta Hebrang je zatražio stanku. Dok su Bebića vodeći ljudi HDZ-a, čini se, “ribali” u njegovom uredu Matušić nam je objašnjavao da se tu nikako nije radilo o političkom stavu.
– Može to Luka misliti, ali riječ je bila o teškoj uvredi, kazao nam je Matušić.
U nastavku sjednice prvi je riječ uzeo Bebić i najavio da “više neće tolerirati uvrede”.
– Intervenirat ću odgovarajućim mjerama, vratio se Bebić u stranačku kolotečinu. Nakon njega Hebrang je prigovarao socijaldemokratima da “lažima i insinuacijama žele zatvoriti vrata DORH-u” što ih je Jadranka Kosor otvorila riječima – nema nedodirljivih. Hebrangu je jako zasmetala i konstatacija Mirele Holy da “treba zatvoriti pola Vlade”. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović bio je pomirljiv.
Zadovoljna Kosor
– Holy je rekla “da bi se zatvorilo poglavlje pravosuđe, bit će prije toga potrebno zatvoriti pola vaše Vlade”. To je grubo i ako vas to vrijeđa mogu u ime stranke reći da smo malo pretjerali, spuštao je loptu Milanović. A Bebić se držao obećanja i korio je svakog SDP-ovca koji i poslije toga nije birao riječi o premijerki. I sama je Kosor novinarima izrazila svoje zadovoljstvo Bebićevim načinom vođenja sjednice “nakon stanke”.
A ubrzo predsjedanje je preuzeo Vladimir Šeks koji je ušao u klinč s Željkom Jovanovićem (SDP) koji je izjavio da je HDZ “u smislu političke odgovornosti kriminalna organizacija”. Šeks je ocijenio da je to “uvreda, kleveta i klevetnička objeda” te mu izrekao opomenu.
Kosor je odgovarajući na pitanje Gordana Marasa (SDP) rekla da Ivan Šuker i Damir Polančec na istražnom poovjerenstvu za Inu “nisu govorili kontradiktorno, govorili su isto, slično”. Dodala je da je o svom sastanku s Polančecom unaprijed obavijestila Državno odvjetništvo.