Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kreativni “zeleni čarobnjaci”

22.09.2010. 22:00
Kreativni “zeleni čarobnjaci”


Rezultat ove radionice je izrada uporabnih predmeta, poticanje kreativnosti i edukacija u svrhu pravilnog razdvajanja i smanjenja otpada. Djeca su stoga danas prvo naučila vrste otpada i načine razdvajanja, a potom su podijeljena u grupe, od kojih svaka ima svoj zadatak, kazala je Atana Grbić


Jučerašnjom radionicom “Zeleni čarobnjaci”, koja je održana u Gradskoj knjižnici, započeo je ciklus edukativno kreativnih radionica koji će trajati sve do polovine listopada. Riječ je o radionicama koje u suradnji s tvrtkom “Čistoća”, Gradom Zadrom i Zadarskom županijom te Zakladom “Kajo Dadić” organizira Udruga “Eko Zadar”, a tema ove radionice namijenjene djeci nižih razreda osnovne škole je recikliranje PET ambalaže. Jučer su sudionici radionice bili učenici 3. a razreda OŠ Bartola Kašića, koji su se na ovaj način, zajedno sa svojom učiteljicom Elzom Nadarević Baričić, djelatnicima Gradske knjižnice te Atanom Grbić, iz Udruge Eko Zadar, educirali o načinima pravilnog razdvajanja i smanjenja otpada.
– Rezultat ove radionice je izrada uporabnih predmeta, poticanje kreativnosti i edukacija u svrhu pravilnog razdvajanja i smanjenja otpada. Djeca su stoga danas prvo naučila vrste otpada i načine razdvajanja, a potom su podijeljena u grupe od kojih svaka ima svoj zadatak. Tako da jedna grupa igra društvene igre, dok će druga grupa tehnikom akrilnih boja i salvetnom tehnikom izrađivati kolaž slike, a treća grupa će istim tehnikama izrađivati uporabne predmete, konkretno, držače za olovke, pojasnila je Grbić, istaknuvši da će nakon radionice svaki sudionik, kao nagradu za svoj rad dobiti slikovnicu, žutu vrećicu za razdvajanje otpada te brošuru o selektivnom razdvajanju otpada.
Kako je naglasila, po završetku svih radionica u ovom ciklusu uslijedit će izložba svih učeničkih radova, koja će biti otvorena u prostorima Gradske knjižnice.
Pojasnila je također da je i ova radionica organizirana u sklopu projekta Udruge “Eko Zadar” pod nazivom “Reciklirajmo zajedno”.
– Naš cilj je edukacija nastavnog kadra, kako bi se u svim školama potaknulo svakodnevno selektivno odvajanje otpada. Stoga mi u sklopu projekta “Reciklirajmo zajedno” već tri godine provodimo edukaciju po osnovnim školama. Osim toga, trenutačno u suradnji s Čistoćom po školama provodimo istraživanje kako bismo utvrdili koja je infrastruktura pojedinoj školi potrebna za kvalitetno selektivno odvajanje otpada, kazala je Grbić.