Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kvalitetniji turizam stipendiranjem učenika i studenata

22.09.2010. 22:00
Kvalitetniji turizam stipendiranjem učenika i studenata


Danas raspolažemo s podacima da u zadnje dvije godine imamo 450 stipendista, preko 50 posto strukovnih škola opremljeno je kabinetima, a znatna sredstva ulažemo i u udruge koje vrše edukaciju u turizmu i tu je u zadnje dvije godine potrošeno 11 milijuna kuna, a samo ove godine izdvojeno je 4 milijuna, kazao je Bašić


Prezentacija Programa poticanja obrazovanja i obuke kadrova u turizmu i ugostiteljstvu koju je organiziralo Ministarstvo turizma u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i Obrtničkom komorom Zadar održana je danas i u Zadru. Cilj ovoga programa je podizanje ukupne kvalitete hrvatskog turizma, jačanje interesa mladih za stjecanjem zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, podizanje svijesti poslodavca o ulaganju u vlastite kadrove, osiguravanja zapošljavanja te podizanje standarda obrazovanja uređenjem kabineta za stručnu nastavu u školama.
– Ministarstvo turizma pokrenulo je program stipendiranja učenika i studenata za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, a s namjerom da populariziramo ovo zanimanje, a svi znamo kakva je situacija bila prije par godina. Projekt je pokrenut 2008. godine i možemo reći da rezultata ima, upisi u škole za ova zanimanja su popularizirani i program je postigao određeni uspjeh, kazao je Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma i dodao kako je čovijek važan za uspjeh u turizmu i obogaćivanje turističke ponude koja će na taj trajati duže.
Program poticanja obrazovanja i obuke kadrova u turizmu rezultat je uspostave partnerskih odnosa s hotelijerima, tvrtkama i obrtničkim komorama, te županijama, prema kojemu oni s Ministarstvom turizma osiguravaju stipendije za učenike i studente, uređenje kabineta za praktičnu nastavu i dodatne programe obrazovanja i osposobljavanja, kao i sa školama u dijelu promocije zanimanja. Do sada je za programe poticaja u obrazovanju izdvojeno gotovo 30 milijuna kuna, uređeno više od 50 kabineta za praktičnu nastavu u srednjim strukovnim školama u 16 županija, te potpisano 448 ugovora o stipendiranju učenika i studenata.
– Danas raspolažemo s podacima da u zadnje dvije godine imamo 450 stipendista, preko 50 posto strukovnih škola opremljeno je kabinetima, a znatna sredstva ulažemo i u udruge koje vrše edukaciju u turizmu i tu je u zadnje dvije godine potrošeno 11 milijuna kuna, a samo ove godine izdvojeno je 4 milijuna, kazao je Bašić, ističući kako je u Zadru 25 stipendista te kako bi volio da ih je u dalmatinskim županijama više.
U stipendiranje budućih kadrova kroz Program obrazovanja i obuke do sada se uključilo 56 gospodarskih tvrtki i 12 županijskih obrtničkih komora.
– Ministarstvo turizma ovaj program provodi u suradnji s našim partnerima, gospodarskim subjektima i županijskim obrtničkim komorama, na način da ministarstvo stipendira s 50 posto. Za učenike je stipendija 1000, a za studente 1600 kuna, kazao je Bašić dodajući kako žele na terenu vidjeti kako se program odvija i kako funkcionira te koji su mogući problemi.
Kao uspjeh ovog projekta iz ministarstva navode podatak kako je u protekle dvije godine, uz promociju zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu, znatno porastao interes učenika za ova zanimanja, pa je u školskoj godini 2009/2010. upisano čak 250 učenika više, dok je Ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu svoju upisnu kvotu popunilo već prvog dana upisa.