Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Najviše zainteresiranih za komercijaliste i vozače

22.09.2010. 22:00
Najviše zainteresiranih za komercijaliste i vozače


U ovoj školskoj godini najviše zainteresiranih je za zanimanje komercijalist, i to kod žena te za zanimanje vozač motornog vozila kod muškaraca. Zašto je povećan interes za ovo zanimanje? Možemo pretpostaviti da je razlog tome što se posao može brže i lakše naći, a to osobito vrijedi za osobe koje su duže vrijeme nezaposlene, kazala je Jović


Pučko otvoreno učilište As-Zadar vrši upise odraslih polaznika u programe osposobljavanja za poslove voditelja raznih strojeva te nude mogućnost srednjoškolskog obrazovanja odraslih i usavršavanje.
Ravnatelj Učilišta Leonardo Dražević kazao je da se vrše upisi u programe prekvalifikacije, osposobljavanja i srednju školu. Za programe osposobljavanja trenutačno, kako ističe ravnatelj, ima najviše zainteresiranih jer traju kraće vrijeme, a i polaznicima je u interesu da što prije završe osposobljavanje te nađu posao na tržištu rada.
Predavanja 4. listopada
Što se tiče srednjoškolskog obrazovanja, nudi se šest programa za zanimanje: komercijalist, ekonomist, tehničar cestovnog prometa, prodavač, vozač motornog vozila i elektroinstalater. U Učilištu se nude mogućnosti osposobljavnja za građevinska zanimanja, viličara, a osobito je aktualno zanimanje za pekara.
– Što je Hrvatska sve bliže ulasku u EU, to će biti i sve više zainteresiranih za programe osposobljavanja i prekvalifikacija. Naime, bez odgovarajuće struke i potvrde o tome teško da će se moći naći posao. Sigurno je da tržište rada diktira koje je zanimanje traženo. Imamo slučajeva da se pojedinci žele obrazovati jer su željni znanja, kazuje Dražević.
Kako navodi Iva Jović iz Učilišta, svaki je polaznik priča za sebe.
– Neki nam se javljaju radi prekvalifikacija kako bi lakše našli poso na tržištu rada, neki su, opet, završili dva razreda gimnazije pa dalje žele završiti za zanimanje trgovca ili bi se htjeli osposobiti za pojedino zanimanje, kazuje Jović. Predavanja počinju 4. listopada.
Inače, ovo je treća godina da Pučko otvoreno učilište As-Zadar vrši upise polaznika. Prošle godine upisalo se oko 50 polaznika, a od prvog dana kad su otvorili svoja vrata kroz učilište je prošlo stotinjak polaznika.
– U ovoj školskoj godini najviše zainteresiranih je za zanimanje komercijalist, i to kod žena, te za zanimanje vozač motornog vozila kod muškaraca. Zašto je povećan interes za ovo zanimanje? Možemo pretpostaviti da je razlog tome što se posao može brže i lakše naći, a to osobito vrijedi za osobe koje su duže vrijeme nezaposlene, kazala je Jović.
Programi osposobljavanja
Tridesetak profesora predaje u Učilištu. Radi se o stručnom kadru koji inače radi u zadarskim srednjim školama, a dok su neki vanjski suradnici.
Tijekom tjedna svi zainteresirani mogu se upisati u sljedeće programe za osposobljavanje: voditelj kompresorima i kompresorskim strojevima, voditelj strojevima za otkop i preradu kamena, voditelj crpkom za beton, voditelj mikserom, voditelj autodizalicom, voditelj mosnom i portalnom dizalicom, voditelj hidrauličkom dizalicom, voditelj motornom kosilicom, voditelj utovarivačem, voditelj viličarom, voditelj rovokopačem, voditelj glodalicom za asfalt, voditelj rezalicom za asfalt, voditelj strojem za bojanje horizontalne cestovne signalizacije, voditelj strojem za polaganje betona i asfalta finišerom, voditelj pokretnom visećom skelom, voditelj bagerom, voditelj dozerom, voditelj grederom, voditelj motornom pilom, voditelj valjkom, voditelj vibronabijačem, voditelj asfaltnom bazom, voditelj betonarom, skeler u graditeljstvu, krovopokrivač, armirač, zidar, soboslikar, ličilac, pekar, tesar i voditelj toranjskom dizalicom. Također, polaznici se osposobljavaju za cestovne poslove i poslove vezača tereta.
Polaznici imaju priliku steći srednju stručnu spremu za zanimanja vozač motornog vozila, elektromehaničar, prodavač, komercijalist, ekonomist i tehničar cestovnog prijevoza. Program usavršavanja provodi se za 43 instruktora vožnje.
U radnu knjižicu upisuju se završeni programi, a polaznici dobivaju javnu ispravu.