Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Nebeski rezultati zadarske zračne luke

22.09.2010. 22:00
Nebeski rezultati zadarske zračne luke


Zračna luka Zadar rekorder je rasta prometa u Hrvatskoj i ove će godine uz preko 30 posto veći promet dosegnuti 280.000 putnika te su samo vulkanske prašine krivac da se ambiciozan plan od 300.000 putnika nije ostvario – Kreću 11 milijuna kuna vrijedne investicije u dogradnju putničkih terminala
U Zračnoj luci Zadar do kraja rujna bit će prevezeno 250.000 putnika, a konačan godišnji promet zaustavit će se na oko 280.000.
– Vjerovali smo u ambicioznih 300.000, a da nije bilo vulkanske prašine s početkom predsezone, vjerujem da bismo ih dosegnuli, kazala nam je Katica Pupić Bakrač,  direktorica Zračne luke Zadar, luke koja posljednjih nekoliko godina obara sve rekorde rasta u Hrvatskoj.
Statistika je vrhunska i kaže da je kolovoz donio 59.535 putnika ili 34 % rasta. Time se u kumulativu za osam mjeseci došlo do 201.785 putnika uz rast od 28%, naime lani je u istom razdoblju broj putnika dosegao 157.496.
– Očekujemo nastavak dobrih rezultata jer najveći broj letova ostaje do kraja listopada, kazuje nam direktorica Pupić Bakrač.
Letovi ostaju do kraja listopada
Najbitniji prometnik na Zračnoj luci Zadar je Rayanir s nizom linija. U rujnu je prestao prometovati prema Pisi i Edinburghu, dok su sve ostale linije u prometu. Ove je godine Ryanair u špici sezone imao gotovo 30 letova i to  nove za Bremen i Bari (po dva tjedno) te po dva za Dublin, Stockholm, Oslo, Edinburgh, Pisu, Düsseldorf, pet za London, tri za Frankfurt i četiri za Bruxelles.
 Ostale linije s manje naleta nastavljaju letjeti do konca listopada. I drugi bitan partner njemački niskotarifni prijevoznik Germanwings također na svojim linijama leti do kraja listopada.
– Fenomenalan rezultat, dakle, popunjenost imao je Ryanair na liniji za Stocholm, jako dobar promet na linijama za London i Dublin. Najgori su rezultati na ove dvije linije za Italiju, odnosno Pisu i Bari.
– Uglavnom do 20. rujna imali smo novih 30.104 putnika, a očekujemo do kraja rujna oko 43.000 putnika što bi bio rast od oko 34 posto.
I Lufthansin let za Muenchen pun pogodak
Listopad će uvećati konačan promet na oko 280.000 putnika.
– Zadovoljni smo rezultatima. Moram kazati da je linija koju je uvela Lufthansa za Muchen jako dobra te nam za dogodine najavljuju veći broj rotacija, zaključuje direktorica Pupić Bakrač.
Ryanair, naravno, kao i svake godine čeka statistike do završetka letenja. Očekuje se da će se očito obostrano dobar posao s Ryanairom u Zračnoj luci Zadar uz potporu svih struktura nastaviti i dogodine. Naravno, uvijek je moguće očekivati zamjene nekih linija ili broja rotacija na nekim linijama, no Zračna luka, odnosno Zadar se i njima pokazao kao dobar izbor.
Da su se Zadru oni pokazali također nema sumnje. Naime, i kraj rujna vrijeme je u kojem je po ulicama Zadra moguće zateći mnogo stranaca te je gotovo prirodno da u svakom većem kafiću ili restoranu uz domaće sjede i gosti s raznih strana Europe. Promet Zračne luke nesumnjivo je produljio turističku sezonu u Zadru. Znamo da su i TZ Zadra i ugostitelji reagirali i produljili “feštice” petkom i sami ugodno iznenađeni činjenicom da gostiju ima.
Konačno, sigurno je da je Ryanairov posao sa Zračnom lukom počeo rezultirati i nekim drugim događanjima. Britansko hrvatski investicijski forum održan prošlog tjedna u Zadru sigurno se ne bi održao da nije ovih linija kao što ni Garden fest koji nas već proslavlja, kao i svog organizatora, ne bi imao takav rast i odjek bez ovakvih veza.
Multiplikacija koristi od zračnog prometa
 U svakom slučaju, osim onog prvog učinka – povećanja prometa u Zračnoj luci već dobro osjećamo onu drugu korist – za turizam. Zadar je konačno barem dijelom i avioturistička destinacija. Time smo dobili najmanje dvije nove stvari: disperziju rizika, odnosno širenje područja s kojeg nam gosti dolaze. Dakle, sada su tu i mnogobrojniji gosti iz Skandinavije, Britanije, sjevernih dijelova Njemačke, Belgije, Nizozemske itd. Druga je vrijednost aviolinija što se održavaju od početka travnja do kraja listopada. To je bitno duže od prosječne sezone u nas koja je vrlo “špicasta”. Dakle, uz nautičare koji su od ranije proširili sezonu i jedre otprilike u istim tim terminima sada barem dio gostiju mimo ugovorenih grupa u hotelima stiže do duboko u posezonu, odnosno u predsezonu prije Uskrsa.
Treća o kojoj je, recimo, angažirano govorio Dražen Grgurević već za prvih letova za London, odnosno Dublin je drugačije pozicioniranje Zadra općenito u svijetu posla. Održani investicijski forum s Britancima početak je i takvih novih iskoraka.
 U svakom slučaju, u općenito lošim gospodarskim prilikama u Hrvatskoj, a koje uvelike pogađaju i Zadar i Zadarsku županiju Zračna luka već nekoliko godina predstavlja dobru vijest. Uspješno poduzeće, koje doprinosi drugima i čiji uspjeh je, dakle, multiplikativan s učinkom na niz drugih djelatnosti, svakako nam je dobrodošlo.


 DOGRADNJA TERMINALA


U Zračnoj luci pri kraju su s pripremama za dogradnju terminala za prihvat putnika, a koja će znatno pridonijeti i podizanju i kvalitete usluge koja se gostima za međunarodno određenim dugim čekanjima pruža.
Već 1. listopada ide priprema za proširenje terminala za međunarodni odlazak na putničkom terminalu, ali i dogradnja domaćeg dolaska na sjevernom dijelu prostora Zračne luke.
Vrijednost investicije u dogradnju za strane odlaske je 6,9 milijuna kuna, dok je dogradnja sjever vrijedna oko 4,6 milijuna.




 PROMET U HRVATSKIM ZRAČNIM LUKAMA


Sa 895.292 prvezenih putnika promet u hrvatskim zračnim lukama rastao je u kolovozu 11,47 posto. Kolovoz je primat sa 260.000 prevezenih putnika donio Dubrovniku, potom Splitu sa 250.000, dok je najveća luka na godišnjoj razini – Zagreb bio na oko 230.000 s rastom – DU-21%, ST-15% i ZG-5%.Pula je sa tri posto rasta stala nadomak 80.000 putnika dok je Zadar sa 25 posto rasta uhvatio gotovo 57.000 putnika. Jedino je Rijeka ostala na manje od 15.000 uz velikih 40 posto pada, a pad traje već nekoliko godina.
U osam mjeseci prevezeno je u svim lukama 3.67 milijuna putnika ili 4,4 % više nego lani u istom razdoblju. Zadar je s rastom od preko 30 posto ponovo bio rekorder.