Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Pad dva zrakoplova MiG-21 je ozbiljan udarac

22.09.2010. 22:00
Pad dva zrakoplova MiG-21 je ozbiljan udarac


Pad dva hrvatska MiG-a 21 je ozbiljan udarac i povod za raspravu o smjeru razvoja Hrvatskih oružanih snaga, posebno Ratnog zrakoplovstva, izjavio je u četvrtak hrvatski predsjednik Ivo Josipović, komentirajući incident na vojnom poligonu Slunj.
“Pad dva zrakoplova zaista je ozbiljan udarac. Drago mi je da su piloti dobro, da su preživjeli a građaninu koji je stradao želim brz oporavak”, rekao je Josipović odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara u New Yorku, gdje sudjeluje na 65. godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a.
Hrvatska je, po njegovim riječima, “pred važnim odlukama vezanim za razvoj obrambenog sustava”, a zbog ekonomske krize koja ne pogoduje nabavci skupe opreme, poput zrakoplova, nalazi se “u raskoraku želja i mogućnosti”.
Pad dva zrakoplova MiG-21 bit će povod za detaljne razgovore o smjeru razvoja Hrvatskih oružanih snaga, posebno zrakoplovstva, u kojim će se poštivati zahtjevi sigurnosti ali i mogućnosti proračuna, istakao je. Josipović je dodao kako je sreća da je Hrvatska u sastavu NATO saveza, pa može kombinirati svoje obrambene mogućnosti s obrambenim mogućnostima NATO-a. Na pitanje treba li Hrvatska ponovo razmotriti soluciju koju je prihvatila Slovenija, povjerivši NATO-u zaštitu svog zračnog prostora, odgovorio je da “sve solucije ostaju otvorene”.