Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tankerkomerc duguje radnicima oko 10 milijuna kuna

22.09.2010. 22:00
Tankerkomerc duguje radnicima oko 10 milijuna kuna


Radnici su najavili da će se prosvjedi nastaviti sve dok se ne isplate sve plaće. Također su najavili aktiviranje tužbe zbog neisplate plaća te da će o cijeloj situaciji obavijestiti Državno odvjetništvo


Radnici Tankerkomerca danas su održali prosvjedni skup ispred upravne zgrade tvrtke na kojem su tražili isplatu svih zaostalih plaća i otpremnina te su upozorili na selektivnu isplatu plaća i agoniju kroz koju prolaze u posljednje vrijeme.
Na skupu je bilo dvadesetak radnika koji su došli izraziti svoje nezadovoljstvo stanjem u tvrtki.
 – Danas smo se skupili u ovolikom broju jer se ljudi boje izaći na prosvjed, bilo je prijetnji otkazom, skidali su plakate kojima se najavljuje prosvjed, a prije dan, dva čak je otpušteno dvoje kolega, od kojih je jedna u sindikalnom povjerenstvu, a što je nezakonito, rekao je Matko Perica, glavni sindikalni povjerenik Tankerkomerca. Dodao je da su organizirali ovaj skup zbog neisplata plaća i otpremnine, a upozorio je da se ni doprinosi ne uplaćuju redovito. Istaknuo je kako se radnici boje sudjelovati na prosvjedu jer ih netko drži u šaci.
Neki bez plaće i 11 mjeseci
Perica je rekao da je Uprava prije dva dana uplatila plaće, ali je to provela opet selektivno jer su neki dobili plaće za travanj, a neki radnici bez plaće žive već devet ili 11 mjeseci. Naime, kako je rekao, radnici Tankerkomerca d.d. u najmanjem su zaostatku jer njima plaće kasne tek četiri mjeseca i njima se češće uplaćuju, dok radnici Pršutane Posedarje plaću nisu dobili od veljače, a radnici Maritune već 11 mjeseci žive bez plaće.
 – Želimo da uprava podmiri sva potraživanja radnika, koja sad već iznose oko 10 milijuna kuna. Tankerkomerc je bogata tvrtka i ima mnogo imovine iz koje bi se mogla namiriti potraživanja, zaključio je Perica.
S radnicima je bio i Vedran Uranija, v.d. županijskog povjerenika SSSH-a koji je najavio da će se prosvjedi nastaviti sve dok se ne isplate sve plaće. Najavio je aktiviranje tužbe zbog neisplate plaća te da će o cijeloj situaciji obavijestiti Državno odvjetništvo.
 – Iako smo već nekoliko puta prolongirati rok upravi da proda zemljište u Gaženici, mi još nemamo nikakve informacije što je s tim. Uprava je obećala prodati zemljište najkasnije do kraja kolovoza i zbog toga nismo htjeli poduzimati nikakve akcije, međutim, sad je gotovo kraj rujna, a mi još uvijek ne znamo u kojem je stadiju prodaja tog zemljišta, tako da smo odlučiti krenuti sa sindikalnim akcijama, objasnio je Uranija.
Dodao je da su nedavni otkazi radnicima svojevrsna provokacija, kao i trganje plakata kojima su sindikalisti pozivali radnike na prosvjed. Rekli su da su neslužbeno doznali da je Tankerkomerc poslovao pozitivno, ali nemaju službenih informacija iz uprave.
Marina puna a novca nema
Branko Begonja, sindikalni povjerenik Marine je rekao kako mu je tvrtka dužna oko 40.000 kuna i da jedva preživljava bez plaće. Kaže da se njegovi kolege bore za goli život jer nemaju novaca i nemaju od čega preživjeti.
 – Kao što vidite, naša je marina puna i mi svaki dan radimo, pa mislim da novaca ima, samo ne znamo gdje su ti novci, zaključio je Begonja.
Na skupu je bilo radnika iz svih tvrtki u sastavu Tankerkomerca koji su došli upozoriti na teška vremena kroz koja prolaze. Među njima je bio i Davor Lovrinov koji je u travnju otpušten iz Maritune u kojoj je radio osam godina.
 – Otpušten sam kao tehnološki višak i kad sam trebao otići Božo Jusup je meni, kao i ostalim radnicima koji su išli kad i ja, rekao da idemo i da će sve biti u redu. Obećao je da će nam uredno isplatiti zaostale plaće i otpremnine. Meni je dužan pet plaća i otpremninu što iznosi oko 40.000 kuna. Međutim, još ništa nije isplaćeno, a kamate ne želim ni spominjati, ogorčen je Lovrinov.
Uranija i Perica su rekli kako neće odustati od svojih zahtjeva dok se sve plaće ne isplate te da će se prosvjedi održavati dokle god njihovi uvjeti ne budu ispunjeni.