Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Budućnost 101, Zadar 65

22.09.2011. 22:00
Budućnost 101, Zadar 65


Da je prvo poluvrijeme moglo bolje, što se Zadra tiče, moglo je. A zašto nije, uzroke treba potražiti u nedovoljnoj preciznosti (Zadar 46 posto iz igre, 73 posto iz slobodnih bacanja, a Budućnost 55 posto iz igre i 67 posto iz slobodnih bacanja), te u premalom broju asistencija (četiri u odnosu na suparničkih devet) što je i jedno i drugo izravna posljedica obrambene oštrine koju godinama prakticiraju Podgoričani.
Zadar je otvorio relativno nervozno, s dvije izgubljene lopte i dva promašaja iz čistih situacija, pa je Budućnost u početnoj fazi utakmice napravila poveću razliku koju je tek od sedme minute Pipanova momčad počela sustizati. Potom je uslijedio jedan dobar interval kod Zadrana koji su skinuli nekoliko odbijanaca poslije suparnikovih šuteva i došli u vodstvo od 17:16 Tončiničevim i Delaševim poenima (po jedan) iz četiriju slobodnih bacanja. No, Zadar teško može održati korak u ritmu i intenzitetu igre, bogme i u širini kvalitete, koju je uspostavila i održavala Budućnost. To se lijepo vidjelo u drugoj četvrtini kad je Zadar punih pet minuta bio na svega četiri ubačena poena. Ponovile su se neke pogreške, nakupilo se izgubljenih lopta i promašaja, a Podgoričani su svoju realizaciju držali na pristojnoj razini, dovoljno visokoj da mogu na poluvrijeme otići s osam poena prednosti. Mali prilog obrazloženju zašto je Zadar ostao na svega 34 ubačena poena jest i broj izgubljenih lopta – 12!
Treća je četvrtina dobrim svojim dijelom bila samo potvrda onih dviju. U kontekstu napadačke nemoći, to jest realizacije. Jer, Zadar se mučio i mučio u napadu, ponajviše zato što su Podgoričani još podigli intenzitet oštrine. Svega 10 poena u suparničkom košu mršav je učinak, a na kraju treće četvrtine postotak ubačaja iz igre kod Zadra pao je na 37.  Budućnost je, dakako, koristila i višak opće kvalitete, pa je u niz navrata poentirala bez otpora, čak i iz drugog ili iz trećeg pokušaja, iz naskoka…
U 32. minuti Budućnost je došla na plus 29 (73:44) što je bila realna slika prikazanog na parketu i s jedne i s druge strane. Tu je, zapravo, prestala i potreba daljeg razglabanja o pojedinostima u preostalim minutama do konca utakmice. Bitno je navijačima reći: Ono što danas Budućnost ima – širinu, oštrinu, eksplozivnost, mogućnost čestih rotacija a da ne padaju ni intenzitet ni ritam, to ovaj Zadar još nema. Da bi došao do zadovoljavajuće razine u svim tim elemetima, Aleš će Pipan s igračima trebati potrošiti puno vremena, a nedvojbeno je da će u datom trenu biti nužna i pojačanja. Ne treba zaboraviti ni da je Budućnost u odnosu na Zadar u ovom trenutku iz nekog drugog svijeta, Podgoričani su u NLB ligi i u kvalifikacijama za Euroligu, dok se Zadar spustio u A1 ligu u kojoj mu predstoji mnogo krvi, znoja i suza…


 BUDUĆNOST – ZADAR 101:65


(23:19,  19: 15,  27: 10,  32:21)
SARAJEVO – Mala dvorana Skenderija. Gledatelja150. Suci: Jasmina Biščević, Mirza Hatibović i Mirza Palo (svi BiH)
Budućnost: Anderson  7, Mihailović 6 (4 – 7), M. Popović 3 (3 – 4), M. Milošević 10 (5 – 7), Božović 3 (1 – 3), Vučević 17, Krstović 19, Vitkovac 2, Dubljević 17 (2 – 2), A. Popović 9, Ivanović 8 (4 – 5), N. Milošević. Trener: Dejan Radonjić
Zadar: Delaš 4 (2 – 4), Batur 8 (2 – 2), Brnas, Ramljak 4, Radić 5 (1 – 2), Šango 7 (2 – 2), Olivari 4 (1 – 2), Ivanov 15 (1 – 6), Tončinić 10 (3 – 4), Kaštropil 4 (2 – 3), Zadnik 4 (2 – 2), Vlaić. Trener: Aleš Pipan
Trice – Budućnost 9 – 14, 64% (Krstović 4, Anderson, M. Popović, M. Milošević, Vučević, Dubljević, A. Popović);  Zadar 3 – 10, 30% (Šango, Olivari, Tončinić)




 IZJAVE


Ive Ivanov: Nismo mogli odgovoriti Podgoričanima u puno elemenata. Oni su bolje pogađali, manje su griješili u organizaciji igre, a u velikom dijelu utakmice iskazali su visoku kvalitetu.
Bojan Krstović: Očekivao sam da će Zadar više dati, ali vidim da su to sve mladi, neafirmirani igrači koji se još uigravaju. Mi smo bili puno bolji.
Šime Olivari: U početku smo imali problema, a Budućnost se razigrala i teško smo mi to mogli stići.
Ivan Batur: U igri Budućnosti bilo je puno snage, puno energije i vidjelo se da mogu vrlo kvalitetno igrati i u obrani i u napadu. Mi smo, koliko vidim, izgubili čak 30 lopti, što je previše i moralo se jednim dijelom odraziti na rezultat.


 PIPAN I MATULOVIĆ POLOŽILI VIJENAC NA MIRZIN GROB


Organizator turnira, KK Bosna, jučer je upriličio odlazak predstavnika svih klubova na groblje Bare na kojemu je prije 10 godina pokopan Mirza Delibašić. U ime KK Zadar vijenac su na Mirzin grob položili Aleš Pipan i Ante Matulović. Tom je prigodom sve nazočne na košarkašku i uopće sportsku, te ljudsku veličinu pokojnoga Delibašića prigodnom besjednom podsjetio Miralem Šabović, prvi kapetan KK Bosna po njezinu osnutku krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća.


 GOSTI U VOGOŠĆI


Navozao se Mige Butić od Sarajeva do Vogošće. U hotelu Park u gradiću blizu Sarajeva boravili su Zadar, Budućnost i Etoile du Saleh, pa je onda valjalo amo – tamo, što na trening, što na utakmicu. I tako je Liburnijin autobus s onim ‘Igraj Zadre volim te’ izazivao živo zanimanje na vogošćanskim ulicama i na uskoj prometnici do Sarajeva i natrag. U hotelu Park, da ne bude dosadno, košarkaši su zatekli ženske nogometne reprezentacije Moldavije, Švicarske, Španjolske i BiH jer se u Sarajevu održavao kvalifikacijski turnir za EP U – 19. Bogme, bilo je škrike i vriske u četvrtak navečer jer je šezdesetak djevojaka slavilo, a najviše Španjolske koje su bile prve.