Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dodaci na plaću – dokaz za optužnicu protiv HDZ-a

22.09.2011. 22:00
Dodaci na plaću – dokaz za optužnicu protiv HDZ-a


Ako se utvrdi da novac nije proveden kroz poslovne knjige HDZ-a, da HDZ te transakcije nije prijavio i platio poreze na njih, bio bi to ključni dokaz protiv HDZ-a kao pravne osobe


Takozvani “dodaci na plaće”, odnosno gotovinske isplate koje je HDZ isplaćivao svojim članovima od 2003. do 2009. godine, mogle bi postati jedan od dokaza koji će USKOK-u omogućiti da optuži HDZ kao pravnu osobu. U istrazi afere Fimi-media, naime, USKOK je tražio da se provede i financijsko vještačenje tih gotovinskih isplata kako bi se nedvojbeno utvrdilo jesu li isplaćivane svote evidentirane u dokumentaciji HDZ-a, te jesu li po tim isplatama državi plaćena sva dužna davanja.
Crne isplate
Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević u svojim je iskazima USKOK-u tvrdila da te isplate nisu zavedene u službenoj financijskoj dokumentaciji stranke. Navela je i da joj je bivši glasnogovornik stranke i šef brojnih kampanja Ratko Maček još 2003. godine naložio da u službenoj dokumentaciji smanjeno prikaže potrošnju sredstava za izborne kampanje. Ako bi se utvrdilo da sredstva kojima su raspolagali Branka Pavošević i Mladen Barišić doista nisu provedena kroz poslovne knjige HDZ-a, odnosno da HDZ te transakcije nije prijavio i platio poreze na njih, onda bi USKOK dobio ključni dokaz da je vladajuća stranka svjesno koristila crne fondove za stranačke potrebe. A prema Zakonu o kaznenoj odgovornosti, pravna osoba može kazneno odgovarati u slučaju da su njene odgovorne osobe počinile kaznena djela, te da se pravna osoba tim djelima okoristila.
Bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević o crnim je isplatama pred uskočkim tužiteljima govorila u više navrata. U svojim je iskazima navela niz osoba kojima su u gotovini isplaćivani tzv. “dodaci na plaću”, a među kojima su i ministar zdravstva Darko Milinović, bivša ministrica Bianca Matković, bivši šef ureda za E-Hrvatsku Miroslav Kovačić, bivši glasnogovornih Vlade i HDZ-a Ratko Maček, te Martina Banić, dugogodišnja suradnica premijerke Jadranke Kosor.
Razne isplatnice
U svom prvom iskazu iz studenog prošle godine, kojeg je dala kao svjedokinja, Branka Pavošević je u najvećoj mjeri posvjedočila o isplatama “dodataka na plaće”. No, tad je tvrdila da je uništila dokumentaciju o crnim fondovima. Međutim, nakon što je ovog srpnja uhićena, Branka Pavošević predala je USKOK-u dokumentaciju koju je dotad skrivala u vrtu svojih roditelja, te je USKOK-u ispričala kako su se sve nacionalne izborne kampanje HDZ-a financirale u velikom dijelu iz crnog fonda.
Prema njenim procjenama, za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor 2005. godine, iz crnih fondova je potrošeno između 10 i 13 milijuna kuna, za izbornu kampanju 2003. godine oko 9,7 milijuna kuna, a za izbornu kampanju 2007. godine, oko dva milijuna kuna. Te 2007. godine, Mladen Barišić je već prilično samostalno gospodario crnom kasom. Prema navodima Branke Pavošević, vladajuća stranka je još od 2003. godine isplaćivala novac iz stranačke riznice, a da ga nije zavodila u svoje poslovne knjige, već je paralelnu dokumentaciju o tom novcu vodila osobno ona. Među dokumentima koje je predala USKOK-u su bilježnice Branke Pavošević, ali i razne isplatnice.
Riječ je o isplatnicama kakve se mogu kupiti u trgovinama Narodnih novina i kakve se inače koriste u poduzećima pri gotovinskom poslovanju manjeg obima. Na njima su nadnevci isplata, svote i parafi ili potpisi osoba koje su preuzele novac, a Branka Pavošević je, nakon hapšenja na dio tih isplatnica nadopisala i da su isplaćene za potrebe predsjedničke kampanje Jadranke Kosor 2005. godine, odnosno za kampanju Jadranke Kosor 2007. godine.


ISPLAĆENI




Darko Milinović, ministar zdravstva
Bianca Matković, bivša ministrica
Miroslav Kovačić, bivši šef ureda za E-Hrvatsku
Ratko Maček, bivši glasnogovornih Vlade i HDZ-a
Martina Banić, dugogodišnja suradnica premijerke