Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Oslobođen krivnje za silovanje te nakon godine pritvora pušten na slobodu

22.09.2011. 22:00
Oslobođen krivnje za silovanje te nakon godine pritvora pušten na slobodu


Tijekom suđenja nije nađen niti jedan dokaz koji bi nedvojbeno potvrdio priču djevojčice iz Novalje. Saslušano je desetak svjedoka, a imali su posla i vještaci psihologijske i psihijatrijske struke te sudsko medicinski vještak


“Yes!” – uzviknuo je i pobjednički podigao ruku, 52-godišnji Čakovčanin koji je u petak na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno oslobođen od optužbe za silovanje 14-godišnje djevojčice iz Novalje na otoku Pagu te je nakon gotovo pune godine provedene iza rešetaka Istražnog centra odmah pušten na slobodu.
Naime, nakon suđenja koje je u ovom slučaju bilo zatvoreno za javnost zbog zaštite identiteta maloljetne djevojčice, kako se moglo čuti pri kratkom obrazloženju presude predsjednika Sudskog vijeća Borisa Radmana, kazneno djelo koje se optuženom Međimurcu stavljalo na teret – nije dokazano.
A, cijela se “priča” dogodila 16. kolovoza prošle godine oko 1 sat u noći, u središtu Novalje. Djevojčica koja je tada imala nepunih 14 godina, sama se vraćala s proslave jednog rođendana i bila je pod utjecajem alkohola. Prema optužnici zadarskog tužiteljstva, djevojčica i optuženi su se susreli, počeli pričati, a onda je on nju odvukao u šumarak iza jednog ugostiteljskog objekta gdje ju je najprije počeo ljubiti i dirati, da bi ju potom i silovao. U optužnici je nadalje pisalo kako je djevojčica vikala i pozivala u pomoć da bi naposljetku uspjela pobjeći.
Međimurac je policiji prijavljen nekih dva mjeseca nakon navodnog silovanja, a prijavile su ga djevojčicine prijateljice kojima je ona prepričala što joj se dogodilo.
Međutim, tijekom dokazanog postupka i popriličnog broja održanih rasprava nije nađen niti jedan dokaz koji bi nedvojbeno potvrdio njezinu priču. Saslušano je više svjedoka od kojih i sve njezine prijateljice te prijatelji koji su bili i na toj proslavi rođendana. Imali su posla vještaci psihologijske i psihijatrijske struke te sudsko medicinski vještak.
Stručnjaci su među ostalim potvrdili kako je djevojčica ograničenih intelektulanih sposobnosti s poremećajima u ponašanju, a potječe i iz poprilično disfunkcionalne obitelji.
Optuženi Čakovčanin jučer nije mogao sakriti svoje oduševljenje i sreću što će napokon udahnuti zrak i pravomoćnost ove presude čekati na slobodi.