Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Plan za turizam 2012. već u listopadu

22.09.2011. 22:00
Plan za turizam 2012. već u listopadu


Ministar turizma Damir Bajs kazao je kako će Akcijski plan hrvatskog turizma za 2012. godinu pred Vladu ranije nego ikada, prije 19. listopada za kada su u Šibeniku zakazani “Dani hrvatskog turizma”. Plan valja donijeti, istaknuo je Bajs, kako bi Hrvatska mogla spremno izaći na velike svjetske turističke sajmove, a plan će se donijeti neovisno od recentnih domaći zbivanja, pa i činjenice da nas čekaju parlamentarni izbori. Ministar je to kazao nakon sastanka održanog s predstavnicima strukovnih udruga i komora koje su dobile deset dana da Ministarstvu dostave prijedlog mjera za 2012. godinu.
A premda sezona 2011. još nije okončana, rečeno je kako se već sada zna da je to najbolja turistička godina do sada. I dok prema procjeni Svjetske turističke organizacije Europa ove godine bilježi porast turističkog prometa od najviše četiri posto, Hrvatska bilježi porast dvostruko veći. U prvih osam mjeseci nas je tako posjetilo 518.000 stranih turista više nego u istom razdoblju prošle godine, u predsezoni je ostvareno 300.000 više turističkih dolazaka, a svi su pokazatelji tu da će i posezona biti najbolja u povijesti hrvatskog turizma.
U 2012. se očekuje oporavak europskog turističkog tržišta i porast međunarodnog turističkog prometa od pet posto. Hrvatska se nada i boljem rezultatu. Kako reče ministar, ciljevi za sljedeću sezonu su jasni; peti put zaredom obraniti povećani tržišni udio na međunarodnom tržištu, povećati broj dolazak domaćih gostiju u svojim odredištima, nastaviti pozitivan trend produžavanja pred i posezone, pojačati promociju svojih turističkih potencijala na tzv. dalekim tržištima. Razvijat će se i nerazvijena turistička područja, a za promociju i oglašavanje iduće se godine planira oko 35 milijuna eura. Pri tom će se, upozorio je Bajs, Hrvatska suočiti s pojačanom borbom konkurentskih zemalja na međunarodnom tržištu, baš kao i mjerama Europske komisije za oporavak i dodatno jačanje turizma koje nam, dok ne uđemo u EU, ne idu u prilog.
Na novinarski upit tko će voditi Ministarstvo turizma i Hrvatsku turističku zajednicu (HTZ) iduće godine, s obzirom da i ministru, ujedno i predsjedniku HTZ-a, i direktoru glavnog ureda HTZ-a Niki Buliću mandati ističu krajem ove godine, Bajs je, bez ikakvog prejudiciranja, tek kazao kako je zadovoljan suradnjom s Bulićem.