Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Povijest stradanja Srebrenice u slikama

22.09.2011. 22:00
Povijest stradanja Srebrenice u slikama


Svoju prvu međunarodnu izložbu Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine postavio je u Zadru u izložbenoj dvorani Državnog arhiva Zadar. Riječ je o izložbi “Srebrenički inferno” koja je svečano otvorena u četvrtak navečer, ali zbog proceduralnih nesporazuma svečanost nije pobudila veće zanimanje zadarske javnosti. Da ova izložba to svakako zaslužuje svjedoče riječi Adamira Jurkovića, direktora Arhiva Federacije BiH koji nam je u kraćem razgovoru kazao kako je izložba u Zadar došla “friško” iz Kaira:
– Ovo je njezino treće inozemno gostovanje. Neposredno prije nego li smo ju doveli u Zadar, izložba je gostovala u Kairu u njihovoj nacionalnoj biblioteci i arhivu, gdje je izazvala golemo zanimanje javnosti i naišla na veliki publicitet. Prije Kaira izložba je gostovala u Bursi, u Turskoj, gdje ju je svečano otvorio gradonačelnik i gdje je, jednako kao u Egiptu, naišla na velik odjek. Zadar smo izabrali zbog toga što je u minulom ratu imao jednakog krvnika kao i Srebrenica – Ratka Mladića. Nažalost, domaćin, Državni arhiv u Zadru, nikome nije uputio nijednu pozivnicu niti postavio plakat, pa otvaranje izložbe nije naišlo na očekivan odjek. Nakon Zadra izložba će u Hrvatskoj gostovati u Vukovaru.
Slavko Ražov, ravnatelj Državnog arhiva Zadar kazao je pak kako su propisi u slučaju suradnje s institucijama drugih država strogi, kako je zadarski arhiv trebao tražiti dozvolu matičnog ministarstva za postavljanje ove izložbe koju je dobio u zadnji trenutak, te kako je za oglašavanje i promociju izložbe bio zadužen autor, odnosno Arhiv Federacije BiH.
Izložba traje do idućeg petka, a mi ovim putem pozivamo građane da posjete izložbu “Srebrenički inferno” na kojem je na 23 panoa autora Admira Hadrovića prikazana povijest stradanja ovog bosanskohercegovačkog grada i njegovih stanovnika, poglavito više od 9000 divljački ubijenih Bošnjaka.