Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Prekršajno prijavljeno 28 proizvođača, oduzeto 78 litara rakije

22.09.2011. 22:00
Prekršajno prijavljeno 28 proizvođača, oduzeto 78 litara rakije


U slučaju da mali proizvođač jakog alkoholnog pića proizvede za vlastite potrebe količinu pića veću od propisane, odnosno više od 20 litara čistog alkohola godišnje, dužan je, uz već obračunati godišnji paušal na razliku obračunati i platiti puni iznos trošarine, pojašnjava Demirović


Prije nešto manje od godinu dana, točnije 1. listopada protekle godine na snagu je stupio Zakon o trošarinama, koji je između ostalog donio i novinu vezanu uz pečenje i prodaju domaće rakije.
– Carinarnici Zadar od dana stupanja na snagu Zakona o trošarinama (1. siječnja 2010.) pa do danas u Registar trošarinskih proizvoda prijavilo se 112 malih proizvođača jakih alkoholnih pića, odgovor je Ministarstva financija, središnjeg ureda Carinske uprave RH koji potpisuje glasnogovornik Mario Demirović.
Definicija malog proizvođača
Naime, novim Zakonom se između ostalog definira i institut “malog proizvođača jakog alkoholnog pića” za koje je propisana obveza prijave djelatnosti i registracije u registar trošarinskih obveznika, kao i obveza obračunavanja i plaćanja trošarine kao i obveza godišnjeg izvješćivanja nadležne carinarnice o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremnini kotla i obračunatoj trošarini.
– Od ukupno 112 prijavljenih malih proizvođača jakog alkoholnog pića na području Carinarnice Zadar, 64 ih se prijavilo protekle, a 48 ove godine, doznajemo u Carinskoj upravi.
Malim proizvođačem jakog alkoholnog pića smatra se svaka fizička osoba vlasnik ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića koji proizvodi za vlastite potrebe i to u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po domaćinstvu, odnosno 50 litara rakije s volumnim udjelom čistog alkohola od 40 posto ili 16 gradi.
– Također malom proizvođaču nije dopuštena prodaja jakog alkoholnog pića, govore carinici koji idu stalno u kontrolu po Zadarskoj županiji, odnosno na područje koje obuhvaća Carinarnica Zadar.
 – S obzirom na pokretanje prekršajnih postupaka zbog nepoštovanja odredbi Zakona o trošarinama, a koje se odnose na male proizvođače jakih alkoholnih pića na području Carinarnice Zadar u 2010., odnosno 2011. godini pokrenuto je ukupno 28 prekršajnih postupaka. Protekle godine pet, a ove godine 23, odgovaraju iz Carinske uprave.
Carinarnica u Zadru u okviru svoje nadležnosti kontinuirano poduzima sve mjere i radnje radi provođenja kontrole temeljem Zakona o trošarinama.
Izračun trošarina
– Sukladno Zakonu o trošarinama Carinarnica Zadar je oduzela 78 litara rakije zatečene na mjestima na kojima nije predviđena prodaja, kao što su tržnice, uz prometnice i drugdje, navode iz Carinske uprave.
“Mali proizvođač jakog alkoholnog pića” smatra se trošarinskim obveznikom te je u obvezi plaćati trošarinu ovisno o zapremnini uređaja tj. kotla koji ima u vlasništvu, odnosno koji koristi u proizvodnji jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe.
– Trošarina, odnosno godišnji paušal za svaki kotao zapremnine 40 do 100 litara iznosi 100 kuna, a za kotao zapremnine preko 100 litara iznosi 200 kuna, stoji u priopćenju Carinske uprave RH.
Proizvođač sam obračunava trošarinu tijekom obračunskog razdoblja koje je jednako kalendarskoj godini te je u obvezi platiti je do 31. siječnja tekuće godine za proteklu godinu.
– U slučaju da mali proizvođač jakog alkoholnog pića proizvede za vlastite potrebe količinu pića veću od propisane, odnosno više od 20 litara čistog alkohola godišnje, dužan je uz već obračunati godišnji paušal na razliku obračunati i platiti puni iznos trošarine koji je propisan za etilni alkohol, odnosno 53 kune po litri čistog alkohola, jasan je glasnogovornik Mario Demirović.
Zainteresirani proizvođači alkoholnih pića, s područja Carinarnice Zadar, mogu se dodatno informirati svakim radnim danom ili preko web stranica Carinske uprave, http://www.carina.hr.
Proizvođači rakije u Zadarskoj županiji znaju za zakon i nastoje se ponašati u skladu s njim, no uvijek će biti onih koji će pokušati ispeći “ilegalnu” rakiju i dizati buku da se radi o tradiciji u koju ne treba dirati.
Prateći dim iz kotlova posjetili smo neke od proizvođača koji su rado pokazali kako ide cijeli proces proizvodnje, nisu se bojali zakona jer je, kako rekoše, iz njihovih kotlova potekla čista rakija.