Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Proizvest ću hrvatsku glistu koja će biti bolja od kalifornijske

22.09.2011. 22:00
Proizvest ću hrvatsku glistu koja će biti bolja od kalifornijske


Selekcijom i križanjem triju vrsta glista, eisenie foetide, redworm i terrestis rubelus, pokušavam proizvesti hrvatsku glistu. Ona bi trebala imati bolje reprodukcijske i proizvodne osobine od kalifornijske gliste, kaže Gordan Trtanj Glista
Njegov život su gliste, od njih živi i kad god je morao početi ispočetka vraćao se njima. Riječ je o Goranu Trtnju Glisti koji je ponovno, ovaj put u Smokoviću, krenuo s uzgojem kalifornijskih glista i pokrenuo proizvodnju lumbrihumusa. On je jedan od brojnih koji se bavi ovim poslom. Naime, u Hrvatskoj se sve više širi novi poduzetnički posao, uzgoj kalifornijskih glista i proizvodnja prirodnog humusa dobivenog probavnom akcijom glista, kao bioorganski produkt i akter biljnog svijeta u zemlji. Međutim, na Glistinoj strani je golemo iskustvo, a na sarajevskom agrofakultetu još se priča kad je Glista došao kod dotičnog profesora po novo znanje o kalifornijskim glistama, a ovaj ga je uputio na pisanje knjige o tome.
Fantastična reprodukcija
 – Ovdje u Smokoviću počinjem šesti put od početka moju proizvodnju. Da nisam morao često počinjati iznova, sada bi to bilo sasvim nešto drugo. Na moju sreću i zadovoljstvo farma ide uspješno naprijed i proširujem se, priča Trtanj dok stoji pokraj gredice i gleda prema drugoj koju skoro treba zgotoviti jer legla traže svoj prostor:
– Leglo se rasprostire na dva četvorna metra. U njemu ima 100.000 jedinki od čega ih je jedna trećina spolno zrela, jedna trećina će to postati u roku od devedeset dana, preostali dio su kokuni, jajašca. Kada njima postane gusto, treba ih raspodijeliti. Kalifornijska glista posjeduje osobinu izuzetno brzog razmnožavanja, kao ni jedna druga u prirodi. Jedno leglo se u roku od tri mjeseca udvostruči, u pola godine imate četiri legla, a do kraja godine šesnaest legla. Ovaj podatak je vrlo važan za sve koji se planiraju baviti uzgojem kalifornijskih glista. Međutim, zato trebaju biti ispunjeni drugi uvjeti. Dva osnovna su dovoljna količina vlage i hrane na što proizvođač može utjecati. Problem je treći uvjet, a to su klimatski uvjeti. Visoke temperature glistama smetaju, kao i ekstremne hladnoće. Gliste su najaktivnije kada je optimalna temperatura, ona između 22 i 26 stupnjeva Celzijevih. Tada proizvode najviše humusa i izbacuju jajašca. Zadnja tri meseca su bila strašno vruća i to je usporilo njihovu aktivnost. Na to proizvođač može utjecati. Mogao bi kada bi se one nalazile u zatvorenom prostoru, ali to je za nas većinu prevelika investicija, priča Trtanj.
Opskrbljivač ekoproizvođača
Redoviti posjetitelji njegove farme i kupci lumbruhumusa su ekoproizvođači. Njegovim lumbrihumusom gnoji se i ekomaslinik PZ Drobnica iz Preka, njegovi kupci su članovi Udruge Dalmacija eko, primoštenski vinogradari koji su njega izabrali kao partnera u obnovi nasada babića na brdu Bucavac. Njegova godišnja proizvodnja humusa kreće se od 150 do 200 kubnih metara.
– Lumbrihumus koji proizvode kalifornijske gliste je najkvalitetnije organsko, biološko gnojivo. Kvalitetnijeg gnojiva u prirodi ne postoji. Glista je izuzetno senzibilna životinja, bježi i od najmanjih tragova kemikalija, neće ih konzumirati. Ako je se prisili da ga pojede ili dovede u kontakt s njima, uginut će. Ona konzumira samo organski materijal i od njega će proizvesti humus. Dnevno konzumira hrane koliko je teška i izbacuje 60 posto vani. Ako u jednom kilogramu ima 1.000 jedinki, znači da 100.000 jedinki dnevno proizvede 60 kilograma lumrbihumsua. To je gnojivo koje može prihvatiti svaka biljka na planetu. U njega se može posaditi presadnica, sjeme, voćka. On je izuzetno bogat dušikom, fosforom i kalijem, tri osnovna elementa koja su svakoj biljci potrebna za rast i razvoj.
 Trtanj najavljuje svoj novi projekt, a to je proizvodnja hrvatske gliste.
– Selekcijom i križanjem triju vrsta glista, eisenie foetide, redworm i terestis rubelus, pokušavam proizvesti hrvatsku glistu. Ona bi trebala imati bolje reprodukcijske i proizvodne osobine od kalifornijske gliste. Ako uspijem, odlično, ako ne – idem dalje.


 NOVE IDEJE


– Izdvajam mikroorganizme iz humusa koji će se moći direktno injektirati u sadni materijal pri čemu neće biti potrebna sadnja u humus. Također radim na selekciji ciljanih vrsta gnojiva – jedno za cvijeće, masline, vinovu lozu i tako dalje. Do toga pokušavam doći tako što gliste hranim različitim vrstama hrane.