Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Turizam u usponu

22.09.2011. 22:00
Turizam u usponu


Stalno radimo na proširenju turističke ponude i uređenju mjesta i to se odražava na sve boljim rezultatima turističke sezone. Ipak, još to nije ono što je bilo prije Domovinskog rata, ali idemo u tom smjeru, kaže Klapan


Posljednji turisti napuštaju Novigrad, a statistički podaci za sezonu polako se zbrajaju. Kao i u većem dijelu zadarske županije, a i ostatka Hrvatske, podaci za ovu godinu bolji su nego lani.
Kako doznajemo iz Turističke zajednice općine Novigrad, u prvih osam mjeseci ove godine ostvareno je 8.000 noćenja više nego u prvih osam mjeseci prošle godine, to jest oko 4.000 noćenja više nego cijele prošle godine. Lani su u prvih osam mjeseci ostvarena 25.573 noćenja, a ove godine 33.651.
Noćilo se najviše u Autokampu AdriaSol Mulić, potom u aparthotelu Castrum Novum, a potom u domaćinstvima. U Novigradu ima 25 privatnih iznajmljivača.
Ova godina je prestigla prošlu i u dolascima. U prvih osam mjeseci prošle godine bilo je 3.913 dolazaka, a ove godine za oko 1.000 više, 4.890 dolazaka.
A od stranih gostiju dolazili su standardno najviše Nijemci, potom Austrijanci, Nizozemci, Francuzi, a pomalo su počeli dolaziti i gosti iz zemalja bivšeg SSSR-a.
Kako je rekao Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad, zadovoljan je s proteklom sezonom.
– Stalno radimo na proširenju turističke ponude i uređenju mjesta i to se odražava na sve boljim rezultatima turističke sezone. Ipak, još to nije ono što je bilo prije Domovinskog rata, ali idemo u tom smjeru. Uz koncerte i predstave na Škalinan, tradicionalnu Ribarsku noć, Promenade KUD-a Fortica, ove godine smo turističku ponudu proširili s Jazz festivalom i noćnim razgledavanjem Novigrada, rekao je Klapan.