Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Tinju tvornica znanja i prijateljstva

22.09.2011. 22:00
U Tinju tvornica znanja i prijateljstva


Ova tvornica znanja pripremit će mlade ljude za samostalan život, a na mladima svijet ostaje. Ovdje će se rađati simpatije i prijateljstva, a često su škole na raspolaganju i drugim žiteljima mjesta pa vjerujem da će s novom školom ovaj kraj još više živnuti, kazao je župan Stipe Zrilić


U Tinju je svečano otvorena novoizgrađena Područna škola Osnovne škole Polača koja će uskoro nositi ime Franka Lisice. Škola je izgrađena na zemljištu koje je ustupio Grad Benkovac kraj ruševine nekadašnje škole, srušene u Domovinskom ratu. Moderna zgrada škole koštala je nešto više od 3 milijuna kuna, a financirala se preko projekta CEB V.
Na svečanom otvorenju bili su zadarski župan Stipe Zrilić sa suradnicima, saborski zastupnik i gradonačelnik Benkovca, Branko Kutija sa suradnicima, Ivica Prtenjača, predsjednik Općinskog vijeća Polače, ravnatelji osnovnih škola Biograd na moru, Pakoštane, Stankovci i Lišane Ostrovičke te brojni mještani i mještanke.
Kako je istaknuo Boris Tokić, ravnatelj OŠ Polača, tradicija školstva u Tinju traje još od doba Austrougarske, s prekidom u Domovinskom ratu.
– Kako je škola u Tinju bila srušena, djeca su do ove godine išla u školu u Polaču tako da je izgradnja nove škole u njihovom mjestu veliko veselje za djecu i mještane. Nadam se da ću iz ove škole izniknuti pravi mali dragulji, na ponos svojih roditelja i svih nas, rekao je Tokić, dodavši da misli da je to prva škola u županiji koja će se grijati na plin.
Župan Stipe Zrilić je rekao da je njihova želja ravnomjeran razvoj cijele županije.
– Zato nam je naročito važno ulaganje u školstvo. Ova tvornica znanja pripremit će mlade ljude za samostalan život, a na mladima svijet ostaje. Ovdje će se rađati simpatije i prijateljstva, a često su škole na raspolaganju i drugim žiteljima mjesta pa vjerujem da će s novom školom ovaj kraj još više živnuti, kazao je župan.
Svima koji su sudjelovali u izgradnji škole zahvalio je i Krešimir Erlić, predsjednik Mjesnog odbora Tinj. Uslijedio je prigodni program tinjskih učenika, KUD-a Sidraga iz Tinja i Josipa Prtenjače koji je počeo raditi kao učitelj u školi u Tinju još 1979. godine.
Sve je blagoslovio župnik don Martin Jadreško.
– Neka vas blagoslovi Bog, gospodar svih znanosti, i neka ovo mjesto bude sjedište na kojem će se učitelji i učenici upućivati u riječi istine, kazao je don Martin.
Školu u Tinju već dva tjedna pohađa 25 učenika u prva četiri razreda, u dvije kombinacije – 1. i 3. razred i 2. i 4. razred. Danas su bili jako sretni. Kažu da im je super nova škola jer je u njihovom selu, bliže im je pa ne moraju putovati i imaju više vremena za igru. A i super im je što je sve lijepo i novo.


 KUTIJA S DOBRIM VIJESTIMA




Branko Kutija je izrazio zadovoljstvo što radost otvaranja škole može podijeliti s mještanima Tinja.
– Značajan je podatak da Tinj ima 10 prvaša. Imamo povećanje učenika, dok je na drugim područjima negativan trend. Ono što ovom mjestu još nedostaje je župna crkva sv. Paškvala. Ovih dana je upravo Zadarska nadbiskupija dobila sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja za obnovu crkve, a sljedeće godine ćemo nastojati dobiti još sredstava i napokon krenuti u obnovu crkve. Još je jedna dobra vijest za Tinj – sljedeći tjedan počinje rekonstrukcija vodovoda da mještani na visokim zonama ne bi više imali problema s vodoopskrbom, rekao je Kutija.