Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Uglešić: Da nema ovog izdanja, svi bismo bili siromašniji

22.09.2011. 22:00
Uglešić: Da nema ovog izdanja, svi bismo bili siromašniji


Ovo je velik dan, došli smo do konca ovog poduhvata. O Kraljskom Dalmatinu se može još mnogo toga reći, objava ovog izdanja daje dodatne mogućnosti. Da nema ovog izdanja svi bismo bili siromašniji – dr. sc. Ante Uglešić


Nakon zagrebačkog, jučer je u Gradskoj loži priređeno predstavljanje Knjige o Kraljskom Dalmatinu i pretiska izdanja Kraljskog Dalmatina 1806. – 1810. u izdanju od pet svezaka Erasmus Naklade d.o.o. iz Zagreba, Sveučilišta u Zadru te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
U predstavljanju knjige sudjelovali su Zvonimir Vrančić, dr. med., gradonačelnik Zadra, prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor Sveučilišta u Zadru i član Uredničkog odbora, akademik Ante Stamać, predstavljač, i prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, priređivač i urednik izdanja.
Izabrane tekstove iz Kraljskog Dalmatina interpretirali su dramski umjetnici Milena Dundov i Zlatko Košta.
Na kraju značajnog posla
U uvodnom dijelu dr. sc. Robert Bacalja istaknuo je važnost Kraljskog Dalmatina, iz nekoliko razloga, kao što su otvaranje prema Europi, prinos Kraljskog Dalmatina standardizaciji hrvatskog jezika. Napomenuo je kako je Kraljski Dalmatin nakon Zore dalmatinske najvažnija preporodna novina.
Gradonačelnik Vrančić istaknuo je kako “smo na kraju jednog vrlo značajnog posla”.
– Apostrofiram značajnu ulogu našeg grada. Značajnu, jer su ovo novine koje predstavljaju jednu znamenitost. Jedna je to od inih vrijednosti našeg grada, kazao je Vrančić. Gradonačelnik je istaknuo dvije važne uloge Kraljskog Dalmatina. Prva je formiranje moderne hrvatske nacionalne svijesti, a druga je edukativna, budući da se u novinama nalazio bezbroj kvalitetnih priloga. “bogatiji smo za još jedan kulturni spomenik”, istaknuo je Vrančić.
– Veseli me da smo zajednički mogli napraviti jedan ovakav poduhvat, kazao je rektor zadarskog Sveučilišta dr. sc. Ante Uglešić prisjećaju se kako je urednik izdanja dr. Maštrović došao k njemu dok je još bio prorektor s idejom priređivanja izdanja.
– Biti u nečemu prvi znači biti najbolji, postići najbolji rezultat, ali ovdje nije bilo natjecateljskog karaktera. Zadar je bio poseban grad i stoga nas ova činjenica ne može iznenaditi, kazao je rektor Uglešić podsjećajući i na povijesnu ulogu Sveučilišta u Zadru, odnosno njegova prethodnika, Visokog učilišta.
– Ovo je velik dan, došli smo do konca ovog poduhvata. O Kraljskom Dalmatinu se može još mnogo toga reći, objava ovog izdanja daje dodatne mogućnosti. Da nema ovog izdanja svi bismo bili siromašniji, ustvrdio je Uglešić.
Projekt star deset godina
Akademik Ante Stamać podsjetio je kako je ovaj projekt zapravo star punih deset godina, a zasluge pripisao pokojnom dr. sc. Srećku Lipovčanu, koji je zamislio da Hrvatskoj podari pretiske, prvo Zore Dalmatinske i Kola, a zatim i Kraljskog Dalmatina.
– Kad je Kraljski Dalmatin došao na red došlo je na red i prijateljstvo Tihomila Maštrovića i Lipovčana. Erasmus je učinio puno toga, a posrijedi su sva četiri godišta Kraljskog Dalmatina, kazao je akademik Stamać. Istaknuo je povijesnu važnost Kraljskog Dalmatina, budući da su pokrivana sva tadašnja događanja:
– Svatko tko želi moći će vidjeti kako je hrvatski narod živio, kako je izgledala svakodnevica, kazao je Stamać.
Priređivač i urednik, najzaslužnija osoba, kako su redom zborili govornici, prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, istaknuo je posebno mjesto na kojem se održavalo jučerašnje predstavljanje, vjerujući kako se u vrijeme izlaženja Kraljskog Dalmatina čitao upravo u Loži.
– Ta draž za mene ima neko posebno značenje, kazao je dr. Maštrović. On je podsjetio kako Kraljski Dalmatin nisu prve hrvatske novine, ali su prve novine na hrvatskom jeziku, a to je činjenica od kapitalnog značenja. Maštrović je prisutne upoznao s činjenicama vezanim uz Kraljskog Dalmatina, istaknuvši, među ostalim, kako je počeo izlaziti 12. srpnja 1806., izašlo je 176 brojeva, 1420 stranica, a tiskan je u tiskari Ante Luigija Batare.