Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Za Europu bez prepreka

22.09.2011. 22:00
Za Europu bez prepreka


U povodu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti pod motom “Sloboda kretanja” Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije jučer je na Narodnom trgu organizirala “Kampanju za slobodu kretanja”. Uz druženje s članovima udruge nastojali su ukazati na izjednačavanje i ostvarivanje svojih prava, a u čemu im se pridružio i Josip Kraljić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Zadarske županije.
U zadarskoj udruzi 748 članova
Uz promotivne materijale o važnosti uklanjanja prepreka u slobodi kretanja osoba s invaliditetom, okupljenima su se obratili i sami predstavnici Udruge tjelesnih invalida.
– Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije, koja broji 748 članova različitih dijagnoza tjelesnog oštećenja u povodu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti pod motom “Sloboda kretanja-pravo na Europsku karticu mobilnosti”, u suradnji sa Savezom društva distrofičara Hrvatske i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom-SOIH provodi kampanju “Sloboda kretanja”, istaknuo je Mile Bašić, predsjednik UTI Zadarske županije, istaknuvši kako ovom kampanjom žele ostvariti izjednačavanje prava na parkiranje, ulaske u određene javne ustanove, prijevoz i slično pod jednakim uvjetima u svakoj zemlji.
Nakon što je Bašić pozvao sve da pridonesu izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom u svezi ostvarivanja prava na Europske vrijednosti kao i standard koji je RH uspostavila ratifikacijom Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, okupljenima se obratio i Jozo Kasipović, voditelj Sekcije distrofičara u UTI Zadarske županije.
Europska kartica mobilnosti
– Osobe s invaliditetom iz različitih zemalja članica susreću se s poteškoćama kada putuju preko granica i pristupaju istim dobrima i uslugama pod istim uvjetima, kao i stanovnici određene zemlje. Tako je ugroženo njihovo pravo na slobodu kretanja na teritoriju EU-a. To znači da osobe s invaliditetom nemaju jednake mogućnosti kao osobe bez invaliditeta, istaknuo je Kasipović, naglasivši kako je cilj kampanje usvajanje jakog i pravno obvezujućeg europskog zakona o pristupačnosti kako bi se osigurala sloboda kretanja, što je i inicijativa Europske komisije koja se spominje u Europskoj strategiji za osobe s invaliditetom.
Kao drugi cilj Kasipović je istaknuo usvajanje i donošenje Europske kartice mobilnosti kako bi se olakšalo kretanje invalida unutar EU-a kao i pristup uslugama i povlasticama pod istim uvjetima koje imaju i invalidi u zemlji domaćinu.
– Želimo se suočiti i srušiti sve prepreke, fizičke i administrativne, kao i one povezane sa stavovima. Želimo da sloboda kretanja postane stvarnost ne samo u teoriji, nego i u praksi. Želimo jasne ishode putem obnovljivog jamstva za Europu bez prepreka, poručio je Kasipović.


Na biciklima i rolama za Dan alternativne mobilnosti


Promotivnom vožnjom biciklima i rolama od Puntamike do Poluotoka, Grad Zadar je u suradnji sa svojim tvrtkama i sportskim klubovima jučer obilježio Dan alternativne mobilnosti, a sve to u povodu Europskog tjedna mobilnosti koji se obilježavao od 16. do 22. rujna. Jučer su tako brojni Zadrani pripremili svoje bicikle i role te se spremno okupili na startu kod svjetionika na Puntamici odakle su se svi zajedno u koloni uputili prema cilju – Pozdravu Suncu.
U ovom je povodu i Liburnija jučer cijeli dan besplatno prevozila građane na svim gradskim linijama, kako bi ukazali građanima na alternativu korištenju osobnih automobila.