Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zemuničani, Tinjani, Dobropoljanci i Biograđani u Vinkovcima

22.09.2011. 22:00
Zemuničani, Tinjani, Dobropoljanci i Biograđani u Vinkovcima


Našom izvedbom bili su zadovoljni i organizatori, po tome možete misliti koliko smo i mi sami bili zadovoljni i sretni, kazao je Željko Šarić iz KUD-a Sv. Kata koji je uz još 13 folklornih skupina predstavljao našu županiju na prvoj večeri Državne smotre izvornog hrvatskog folklora na svečanoj pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni


Zadarsku županiju na 46. Vinkovačkim jesenima, najvećoj državnoj smotri izvornog hrvatskog folklore, predstavljala su čak četiri KUD-a: Sv. Kata iz Zemunika, Sidraga iz Tinja, Bokolje iz Dobropoljane na otoku Pašmanu i Kralj Tomislav iz Biograda na Moru.
– Sigurno najatraktivnija priredba je mimohod sudionika 46. vinkovačkih jeseni i revija konjskih zaprega kada je vinkovačkim ulicama prodefiliralo čak 70 folklorna skupina sa četiri tisuće sudionika i svaka od njih je na putu do stadiona HNK Cibalia, gdje smo se uhvatiti u zajedničko kolo, pokazala djelić bogatstva i folklornog naslijeđa svoga kraja i sela, govori Miodrag Čulina, rizničar KUD-a Sidraga čiji su domaćini bili KUD Spačva iz Donjeg Novog Sela u općini Nijemci.
Uz tisuće njegovatelja folklorne tradicije hrvatskoga naroda bio je to najspektakularniji dio ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni. Središtem grada do svečane pozornice prošli su KUD-ovi od Zagorja i Međimurja preko istočne Slavonije, Istre i Dalmacije do Konavala, zatim njegovatelji folklorne tradicije iz Bosne i Hercegovine te bunjevački Hrvati iz Subotice, svi pokazujući bogatstvo narodnih nošnji, pjesme i običaje krajeva iz kojih dolaze. Za njima je išlo 50 konjanika i 24 svečane konjske zaprege.
– Bili smo jako sretni i ponosni što predstavljamo naš kraj. Našom izvedbom bili su zadovoljni i organizatori, po tome možete misliti koliko smo i mi sami bili zadovoljni i sretni, kazao je Željko Šarić iz KUD-a Sv. Kata koji je uz još 13 folklornih skupina i kamere HTV-a predstavljao našu županiju na prvoj večeri Državne smotre izvornog hrvatskog folklora na svečanoj pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni.
Sutradan nakon drugog dijela Državne smotre izvornog hrvatskog folklora uz nastup 20 KUD-ova iz Hrvatske i BiH, manifestacija je i službeno zatvorena. Odmah potom koncert je održala i hrvatska pop zvijezda Jelena Rozga.
– Ono što je gledatelje najviše oduševilo je usklađenost nošnje s običajem koji se na sceni obnavlja. Na pozornici su se smjenjivale radne i svečane, radosne i tužnije, stare i novije narodne nošnje. Pravi užitak za oko i srce, na ponos i divljenje, s ushićenjem priča Željko Šarić.
Uz pokroviteljstvom premijerke Jadranke Kosor, a u organizaciji grada Vinkovaca i ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije na 11-dnevnoj manifestaciji je održano čak 50-ak različitih priredbi folklornog, kulturno-zabavnog, gospodarskog i sportskog karaktera s ukupno oko 8.000 sudionika. Sve priredbe, prema službenim procjenama, pratilo je oko 100.000 posjetitelja.
– Naš odlazak na Vinkovačke jeseni nam je od velikog značenja, pogotovo jer djelujemo tek tri godine, zaključio je Miodrad Čulina.