U zadarski elektroopskrbni sustav uloženo 24 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Nova trafostanica u Selinama vrijedna je 14 milijuna kuna

Nakon puštanja u pogon trafostanice TS 35/10(20) kW na Dugom otoku na području općinskog središta Sali, za što je HEP Operator prijenosnog sustava uložio 16 milijuna kuna, Hrvatska elektroprivreda je u električnu distribuciju pustila novu trafostanicu zatvorenog tipa u Selinama te u rekonstruiranu trafostanicu u Benkovcu u sveukupnoj vrijednosti od 24 milijuna kuna, u Selinama vrijednosti 14 milijuna kuna, a u Benkovcu 10 milijuna kuna.

Elektropostrojenje i poslovna zgrada

- Svrha izgradnje TS 35/10(20) kV Seline u općini Starigrad je poboljšanje pogonske pouzdanosti napajanja šireg područja, od Sv. Marije Magdalene do Rovanjske, Posedarja i Vinjerca te omogućavanje proširenja distributivne mreže priključivanjem novih potrošača, rekao je Tomislav Dražić, direktor Elektre Zadar.

- Smještena je pored stare TS 35/10 Seline koja je izgrađena 60-ih godina prošlog stoljeća, navodi Dražić, dodajući da je pored trafostanice izgrađeno elektropostrojenje i poslovna zgrada.

Moderna trafostanica značit će sigurnost u opskrbi strujom ne samo za kućanstva, već i gospodarske i turističke objekte. Izgradnja trafostanice u Selinama puno znači u sigurnosti dugoročne opskrbe energetskog područja Podgorja.

- Nova trafostanica i prethodno kabliranje nadzemnih vodova osigurat će stalnu opskrbu električnom strujom u podvelebitskom kraju, bez obzira na nepredvidljive vremenske neprilike kao što su, primjerice orkanski udari bure i njena posljedica posolica, kaže Dražić ukazujući i na primjerenu i učinkovitu suradnju s lokalnom zajednicom.

TS 35/10(20) kV Seline je izgrađena kao daljinski upravljani objekt bez posade, nazivne snage 2x8 MVA. U konačnici, planira se idućih godina izgraditi postrojenje 110 kV pa uz potpuni prijelaz distributivne mreže sa 10 kV na 20 kV, objekt bi postao TS 110/20 kV Seline, 2x20 MVA.

- Dobra vijest je i završetak druge HEP-ove kapitalne investicije u Zadarskoj županiji koja se odnosi na rekonstrukciju trafostanice TS 110/10 kV Benkovac izgrađene 1988. godine. Postrojenje je smješteno istočno od grada Benkovca na području zvanom Sv. Ivan, neposredno uz cestu Benkovac - Knin, objašnjava Dražić, dodajući da su na  trafostanicu priključeni dodatni kabelski vodovi na 10(20) kV sabirnice.

Najvažniji potrošač Poslovna zona Šopot

Osim šireg područja grada i autoceste A1 najvažniji potrošač bit će Poslovna zona Šopot, koja treba čak 18 MW, a na to se postrojenje dvama 10(20) kV kabelima izravno priključuju već izgrađene vjetroelektrane snage 9,2 MW, dok je potencijalni novi proizvođač i fotonaponska elektrana Benkovačko Selo.

- Izgradnjom moderne trafostanice u Selinama i potpuna rekonstrukcija trafostanice u Benkovcu, ističe Dražić, ne ulaže se samo u poboljšanje elektroenergetske mreže, nego je to i znatna investicija u domaće gospodarstvo.

A usprkos općepoznatoj recesiji Hrvatska elektroprivreda i DP Elektra Zadar nastavljaju višemilijunska ulaganja u elektroopskrbni sustav zadarske regije.

- Zbog što sigurnijeg napajanja, burom ugroženog podvelebitskog područja između Karlobaga i Starigrada, krenulo se u rekonstrukciju postojeće TS 20/10/0,4 kV Mandalina, koja povezuje dva distribucijska područja: Elektrolike Gospić i Elektre Zadar.

Istovremeno na postojećem dalekovodu između Starigrada i trafostanice postavljaju se čelično rešetkasti stupovi umjesto drvenih. Vrijednost ove investicije je oko šest milijuna kuna, kaže Dražić. Pred realizacijom je kapitalna izgradnja trafostanica u Poličniku i Bibinjama, izgradnja trafostanice u Rovanjskoj...

- Jedino tako je moguće ostvariti najvažnije ciljeve - smanjenje nezaposlenosti i porast standarda građana, uvjeren je Tomislav Dražić najavljujući daljnja ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu na području distribucije Elektre Zadar, odnosno u Zadarskoj županiji.

 SELI SE TRAFOSTANICA KOD PUNTAMIČKE CRKVICE

Jedan od prvih projekata HEP-a i DP Elektra Zadar je svakako uklanjanje stare trafostanice tik uz razrušenu predromaničku crkvicu sv. Stošije iz 9. stoljeća na Puntamici, koja se nalazi na zemljištu Zadarske nadbiskupije i koja je želi obnoviti. Puntamiška trafostanica je poznata i po dobro poznatom slučaju igra živaca između HEP-a i stanara Vila Spalldi gdje je prvotno trebalo izgraditi novu trafostanicu.

- Osiguran je novi teren za izgradnju stanice, kazao je Tomislav Dražić ne želeći detaljnije govoriti o projektu dok ne započne sama izgradnja.

 PUNO LJEPŠE DA NIJE STRUJNOG UDARA
Sve bi bilo puno ljepše da se nije dogodio "strujni udar" i poskupljenje najvažnijih energenata. Takve Vladine odluke započete povećanjem PDV-a izravni su udar na standard građana. Bilo bi sasvim idealno da se obistini razlog poskupljenja i da građani plaćaju veće račune za struju "zbog gospodarskog oporavka". A kada će se ovaj krug zatvoriti na dobrobit građana, nitko zasad ne može konkretizirati, jadaju nam se jučer na benkovačkoj Šetnici kneza Branimira.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno