Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Kaljski folkloraši nakon dvije godine pauze kreću punim jedrima

22.09.2013. 22:00
Kaljski folkloraši nakon dvije godine pauze kreću punim jedrima


Kaljska Folklorna skupina “Kualjske posestrine i pobratini” ove godine slavi 25 godina postojanja. Osnovana je davne 1998. godine i tada su bili prva i jedina folklorna skupina u Zadarskoj županiji, govori tajnica kaljskih folkloraša Jadranka Longin koja je bila prva predsjednica “posestrina i pobratina”.
Danas je tu ulogu preuzela kaljska učiteljica Ines Kolega, a velike zasluge, kaže Longin, imaju Mirjana i Tomislav Končurat koji su sačuvali i održali kontinuitet rada ove folklorne skupine. Posebno mjesto u radu “Kualjskih posestrina i pobratina” ima i pokojna Milena Rakvin Mišlov.
– Naša Milena je sve pjesme starih kaljskih žena koje je vrijedno zapisala učiteljica Mara Končurat, pretočila na “kualjski jazik” i to nam je vrlo vrijedno bogatstvo koje imamo u Kalima, kaže Jadranka Longin.
Folklorna skupina je posljednje dvije godine zbog objektivnih okolnosti malo posustala s radom, ali ponovno se budi, govori Jadranka, jer Kali i Kaljani su ponosni na svoje folkloraše koji su ime njihova mjesta pronijeli i proslavili diljem Lijepe naše, a i šire.
– Zahvalni smo svim Kaljanima u mistu i izvan njega, našim pomorcima i iseljenicima koji su nas uvijek zdušno podržavali i financijski pomagali, kao i naša Općina Kali. Nadam se da ćemo opet zasjati u starom svjetlu i da će se za nas ponovno čuti, govori Jadranka, citirajući nam ponosno stihove pjesme uz čije taktove plešu svoje kaljsko kolo “Hoj hoj”.
– Lipe li su muasline i smuokve, još su bolje u Kalih divuojke, kad obuču ladahne fuštuane, svak bi reka da su nevaljuane”. A nisu nevaljuane, smije se Jadranka, sve su vrijedne i dobre, posebno kaljske neviste.