Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kostov i Cupać hrvatski aduti

22.09.2013. 22:00
Kostov i Cupać hrvatski aduti


Flota je ogromna, ponovno jedrimo u potpunosti novi format natjecanja. Prvi korak je stoga plasman među dvadeset, a onda pun gas – kaže Pavle Kostov


Od sutra do 29. rujna u Marseilleu (Francuska) održava se Svjetsko prvenstvo za olimpijski skiff 49er. Među skoro sto posada nastupaju dvije hrvatske, iskusni Pavle Kostov i Petar Cupać, te juniori Duje i Jure Fržop. U Marseilleu se tako okupila velika flota od skoro sto olimpijskih skiffova.
– Tu smo već oko dva tjedna na pripremama, dobro je sve prošlo, obavili smo sve što treba i spremni dočekujemo prvenstvo. Zadnje Svjetsko prvenstvo jedrilo se kod nas u Zadru, prošle godine u svibnju. Čini se kao da je sto godina prošlo. Sezona 2013. za sad je za nas bila dobra, peto mjesto na regati Svjetskog kupa u Francuskoj, treće na regati Europskog kupa u Njemačkoj, 12. na Europskom prvenstvu u Danskoj… EP nam je bilo zadnja regata, sredinom srpnja, prošla dva mjeseca proveli smo u pripremama za SP s kojim ćemo zaključiti sezonu 2013. Očekivanja? Teško mi je reći, flota je ogromna, ponovno jedrimo u potpunosti novi format natjecanja. Prvi korak je stoga plasman među dvadeset, a onda pun gas – kaže Pavle Kostov.
Prva dva dana se jedre klasične kvalifikacije, kao i dosad. Trećeg dana kvalifikacija četrdeset najboljih posada bit će podijeljeno u dvije skupine i nadmetat će se za ulazak u zlatnu polufinalnu skupinu kroz četiri plova. Samo dvadeset posada ulazi u zlatnu skupinu nakon kvalifikacija.
– Ući među dvadeset najboljih od sto nije nimalo jednostavno, bit će to dosta zahtjevno za sve, vidjet ćemo kako će ovaj eksperiment proći. Mi naravno sebe vidimo u tih dvadeset, štoviše i bolje, ali treba biti oprezan – razmišlja Petar Cupać.
U dva dana polufinala dvadeset posada jedrit će osam jedrenja, s tim da na kraju svakog dana posade iz srebrne i brončane skupine također mogu napredovati u višu jakosnu skupinu. Finalni dan prvenstva je 29. rujna. Jedrit će se tzv. “theater style”, što znači da će regatno polje biti fizički omeđeno malim plutačama van kojih se neće smjeti jedriti. Predviđeno je malo finale i finale. U finale izravno ulazi najboljih devet nakon polufinala, deseta posada steći će pravo nadmetanja za odličja iz malog finala i repasaža. Puno noviteta, djeluje prilično komplicirano, no treba vidjeti kako će proći u praksi.