Ne mogu se uknjižiti jer je zemljište državno?

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Ovih je dana Općina Polača prozvana kao jedinica lokalne samouprave koja je krajem devedesetih prodavala državno zemljište svojim mještanima, i to kao općinsko zemljište. Posljedica je da se danas neki od kupaca ne mogu uknjižiti kao vlasnici, pa svoje pravo moraju istjerivati sudovima.

Poduzetnik Vlado Peraić kupio je takvo zemljište u Poslovnoj zoni u Polači s namjerom da tu radi benzinsku postaju. Iako je samo u projekt uložio 26.000 eura, dobio lokacijsku dozvolu i razrez komunalnog doprinosa za građevinsku dozvolu, morao je odustati jer se promijenio detaljni plan zone i namjena zemljišta, i to svega tri dana nakon što se tek 2009. uspio uknjižiti kao vlasnik zemljišta i time ostvariti preduvjet za dobivanje građevinske dozvole.

Sadašnji načelnik Viktor Prtenjača, prema vlastitom priznanju, dva je puta bio pozivan da pred DORH-om objasni cijelu "rašomonijadu" oko zemljišta u Polači, pa je ponovno otvaranje cijelog slučaja primio vrlo emotivno.

- Problem je što je Općina Polača postala vlasnik te zone tek 2007. godine. Ugovori su sklapani 1998. i 1999., a mi tek deset godina nakon donošenja odluke postajemo vlasnici. Pitanje, dakle, treba uputiti ondašnjoj općinskoj vlasti. Istina je da smo mi mijenjali namjenu za pojedini teren u zoni, jer nam je stalo do razvoja. Spomenuti g. Peraić je imao vremena graditi, pa čak i danas legalizirati tu gradnju, ali to nije učinio. Pa mi nismo mogli dopustiti da se zakine razvoj i da netko na kupljenoj zemlji godinama ne gradi, a da se to onima koji hoće, onemogućava, rekao je načelnik Općine Polača Viktor Prtenjača.

Neizravno prozvani, u to vrijeme općinski načelnik Radoslav Bobanović, kaže da u cijelom postupku nema ničeg spornog ili kriminalnog. Iako je poznat antagonizam između Prtenjače i Bobanovića, Bobanović spušta lopticu na zemlju jer ne misli samo na postupanje njegove, nego i Prtenjačine administracije.

- Problem je bio u tome što je Polača, dok je pripadala staroj Općini Benkovac, imala vrlo restriktivne uvjete širenja. Praktički, mogao si graditi samo u staroj jezgri. 1996. i 1997. pokrećemo razvojni projekt na temelju inicijative Skupštine Zadarske županije da se u skladu s razvojem, može ući u površine kojima gospodare Hrvatske šume i koje su dijelom bile u vlasništvu Mjesnog odbora Polača. Što će biti na tim prostorima i kakva će im namjena biti, trebao bi odrediti novi Prostorni plan Općine Polača. Mi smo zapravo anticipirali odluku države, koja je u slučaju Polače došla vrlo kasno, a kod nekih općina vrlo brzo, da se to zemljište izuzme iz gospodarske osnove Hrvatskih šuma. U ozračju za mnoge druge prebrze obnove, objavili smo natječaj o prodaji zemljišta, kaže Bobanović.

- Kako to sad država potražuje to zemljište kad joj se tada uopće nije znao titular. Jednostavnije, u to doba to zemljište nije bilo knjiženo niti na Republiku Hrvatsku. Dakle, moje je mišljenje da je cijeli postupak proveden lega artis, kako za vrijeme mog, tako i za vrijeme načelnikovanja Viktora Prtenjače, tvrdi Bobanović.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno