Prilagoditi pješačke prijelaze, nogostupe, osigurati parkirališna mjesta

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Zadnjeg dana akcije Europskog tjedna kretanja, pod motom "Naše ulice, naš izbor", Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije na Narodnom je trgu predstavila rezultate prošlotjednog mapiranja. Riječ je o označavanju arhitektonskih barijera na području grada Zadra i okolice koje je potrebno ukloniti kako bi se invalidima omogućilo nesmetano kretanje.

- Kada bi se od označenih prepreka uklonilo 10 do 20 posto, to bi nam puno značilo, istaknuo je Stanko Panić, dopredsjednik Udruge tjelesnih invalida Zadrske županije. Naglasio je i kako je dosadašnja suradnja njihove udruge s Gradom Zadrom bila uspješna.

Božidar Kalmeta, gradonačelnik, također je jučer posjetio štand udruge, upoznao se sa rezultatima mapiranja.

- Zahvalni smo Udruzi tjelesnih invalida na njihovim akcijama. Vjerujem kako ćemo ubrzo realizirati i ukloniti prepreke koje su mapirali, te im pokazati kako i dalje mogu računati na nas, zaključio je zadarski gradonačelnik.

Neke od točki koje su istaknute mapiranjem, a koje je potrebno prilagoditi za invalide su pješački prijelaz kod zgrade "pegla", te na raskrižju kod Autobusnog kolodvora. Put Dikla u potpunosti treba prilagoditi za osobe s invaliditetom budući da uopće nema nogostupa, a neadekvatan je onaj na Krešimirovoj obali. U ulicama Put Petrića, Mihovila Pavlinovića, kneza Trpimira, Andrije Hebranga potrebno je obnoviti obilježja parkirališnih mjesta. U udruzi su istaknuli kako će kontaktirati trgovačke centre radi obnove na mjestima za osobe s invaliditetom.

Dan bez automobila, u sklopu Europskog tjedna kretanja, na prigodan su način jučer obilježili predstavnici Grada Zadra, članice udruge Relax, djeca nižih razreda osnovnih škola Petra Preradovića i Krune Krstića, te mališani dječjeg vrtića Čuperak.

Šetnjom od Muzeja antičkog stakla do Pozdrava Suncu preko zadarskog Muraja nastojali su upozoriti na važnost kretanja i korištenja alternativnih oblika prijevoza, biciklom ili autobusom.

Ispred Grada Zadra koji je uključen u obilježavanje ove akcije, Murajom su prošetali i gradonačelnik Božidar Kalmeta te njegov zamjenik Ivica Vlakić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno