Uspješni projekti, ali ih ulagači nisu prepoznali

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

"Kako kvalitetnim strategijama do privlačenja stranih ulaganja, bio je naziv sinoćnje tiskovne konferencije na kojoj su gostovali predsjednik Kluba zastupnika HNS-a, potpredsjednik Hrvatskog Sabora i gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnica Grada Kraljevice Nada Turina Đurić te saborska zastupnica Vesna Sabolić.

Milorad Batinić se pohvalio da mu je grad Ivanec među 10 najboljih gradova EU do 100.000 stanovnika u privlačenju stranih investicija. Na drugu stranu, njegova kolegica Nada Turina Đurić se pohvalila najboljim integralnim upravljanjem obalnim pojasom. No u kasnijem tijeku tiskovne konferencije se pokazala sva relativnost samohvale čelnika malih hrvatskih sredina.

"Business friendly" certifikat osvojen je, kaže Milorad Batinić, u konkurenciji u kojoj nisu uspjeli jedan Rijeka i Osijek, a pred certificiranjem je Crikvenica. To se treba zahvaliti mini reformi upravljanja gdje jedna osoba vodi projekt od početka do kraja. Uz e-upravu to je recept za uspješnost. U Ivancu se išlo do te granice da su na zemljištu bili izgrađeni čak i objekti namjenjeni gospodarstvu. No na upit jesu li i takve mjere privukle barem jednog investitora, gradonačelnikov odgovor bio je da - nisu. Uz sve to, Milorad Batinić je rekao da je u Ivanecu razvijena prerađivačka industrija, ali s 15 do 30 posto manjim plaćama od hrvatskog prosjeka, pa je i nakon tiskovne konferencije u zraku ostalo pitanje koji su to kriteriji "uspješnosti" osim ispunjavanja čak 18 papira A4 formata koje su u Gradu Ivancu morali ispuniti odgovarajući na anketu Financial Timesa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno