Ne žele više sami nositi teret krize, škole u štrajku!

Slika korisnika admin
PIXSELL
Za sve ima novca osim za obrazovanje i znanost!

Nakon propalog mirenja s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom, sindikati vertikale obrazovanja započinju štrajk u cijelom sustavu obrazovanja i znanosti. U štrajk idu Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. Vertikali sindikata u štrajku će se, prema najavi, pridružiti i Sindikat zaposlenih u osnovnim i srednjim školama Preporod, doznajemo od Igora Radeke, predsjednika Sindikata znanosti.

- Pregovori za granski kolektivni ugovor u sustavu znanosti i visokog obrazovanja trajali su godinu dana. Dovedeni su pred sami kraj, kad je zapravo sustav zdravstva "iskočio" s novim dodatkom od 4 posto za sve zaposlene. Mi smo odmah tražili od našeg ministra taj isti dodatak uz argumentaciju da je prosječna plaća u sustavu znanosti i obrazovanja za 29 posto manja od prosječne plaće u RH i čak 56 posto manje od sustava zdravstva i socijalne skrbi. Mi pozdravljamo novi dodatak u sustavu zdravstva, ali na tragu glavne ideje ministra rada Miranda Mrsića "jednaka plaća za jednak rad" i obećanja premijera da su učitelji prvi na redu, tražili smo izjednačavanje sa sustavom zdravstva. Obzirom da je ministar Mornar odbio naš zahtjev, pregovori su prekinuti i počeli smo pripreme za štrajk, kaže Radeka naglašavajući kako je odgovor ministra da je zemlja u krizi i da novca nema.

Podnijeli teret krize

U isto vrijeme, kaže Radeka, na GSV-u u ponedjeljak u Zagrebu potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuo je kako je proračun u plusu tri milijarde. Za mandata ove vlade BDP je pao za 13 posto, a realni pad primanja zaposlenih u obrazovanju i znanosti je 20 posto.

- Ne može se reći da naš sustav obrazovanja i znanosti nije podnio teret krize, kaže Radeka naglašavajući kako je suštinski problem u tome što se sustav obrazovanja i znanosti ne doživljava kao razvojni element društva, nego kao potrošnja i zbog toga su uvijek u drugom planu.

- Pronašlo se sredstava i za božićnicu za umirovljenike, što nam je drago, jer znamo da teško žive, ali nikako se ne uspijeva pronaći za obrazovanje i za znanost. Svjesni smo da ovih 4 posto koje tražimo ne rješava problem, ali bi makar zaustavilo daljnje zaostajanje sustava obrazovanja. Odgovor vlasti prema tome će biti pravi pokazatelj stvarnog odnosa prema obrazovanju, tvrdi Radeka.

Predstavnici sindikata petnaest su dana čekali na susret s premijerom, kojeg je organizirao ministar Mornar, no do susreta nije došlo.

Predsjednici svih pet sindikalnih središnjica u Hrvatskoj održali su prije 10 dana sastanak s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić imao je sastanak i s predsjednikom Novog vala Ljubom Jurčićem te predsjednicom OraH-a Mirelom Holy.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno