Zaposelnici Grada pješačili, učenici crtali, invalidi mapirali

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Štand Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije posejtio je i gradonačelnik Božidar Kalmeta

Danom bez automobila završen je Europski tjedan mobilnosti koji se drugu godinu obilježava i u gradu Zadru. Ovogodišnji slogan manifestacije koja iz godinu u godinu ima sve bogatiji program je "Izaberi. Promijeni. Kombiniraj".

Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije na Narodnom trgu jučer je predstavila svoje aktivnosti te se i ove godine odlučila na mapiranje prepreka za invalide na širem gradskom području.

Promijeniti stari kombi

- Cilj kampanje jest uklanjanje prepreka kako bi se osobama s inavliditetom olakšalo kretanje, rekao je Jozo Kasipović, predsjednik udruge, dodavši kako se dosta članova javilo i upozorilo na niz prepreka koje invalidima otežavaju kretanje po gradu.

- Prvenstveno se tu misli na završetak pristupa javnom WC-u na rivi. Zatim, mapirali smo i prepreke na rakrižju Ulice bana Josipa Jelačića, te na Putu Dikla do samog kraja Dikla jer tamo nema nogostupa pa se osobe u invalidskim kolicima moraju kretati po cesti, napomenuo je Panić.

Sve mapirane točke proslijedit će se Gradskoj upravi, a potom će se krenuti u njihovo uklanjanje, prilagođavanje.

- Kako je moto ovo kampanje "Izaberi. Promijeni. Kombiniraj." u Udruzi tjelesnih invalida Zadarske županije odlučili smo predložiti zamjenu starog kombija za prijevoz osoba s invaliditetom za novi, naravno računajući pritom na pomoć Grada Zadra jer su nam upravo oni i kupili postojeći kombi. Međutim, riječ je o vozilu starom 10 godina koji se učestalo kvari, predložio je Kasipović.

Ovoj inicijativi odazvao se i gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je jučer posjetio štand Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije na Trgu, a na inicijativu nabave novog kombija rekao je kako će Grad pomoći. Upitao je i koliko to košta te ga je interesiralo kakav je postojeći kombi. Pročelnik Mario Pešut dodao je kako bi u nabavi novog kombija za prijevoz osoba s invaliditetom trebala sudjelovati i Zadarska županija.

No, obećanje gradonačelnika je kako će Grad u okviru svojih financijskih mogućnosti nastojati pomoći ovoj udruzi u nabavi novog vozila.

U sklopu posljednjeg dana Europskog tjedna mobilnosti, i sam je gradonačelnik u ponedjeljak pozvao zaposlenike Gradske uprave da 22. rujna na jučerašnji Dan bez automobila na posao dođu pješice, biciklom ili javnim gradskim prijevozom.

Andreja Baraba, pročelnica UO za razvitak otoka i zaštitu okoliša, jučer je na posao stigla autobusom, dok je dogradonačelnik Ivica Vlakić do Gradske uprave pješačio.

Baraba je naglasila kako je jako zadovoljna nizom aktivnosti koje su se provele u Tjednu mobilnosti.

- U ovoj manifestaciji sudjeluje 2.000 gradova, a Zadar je jedan od njih, već drugu godinu zaredom. U odnosu na lani, ove godine smo još više obogatili program i moram priznati kako sam sretna što su se uključile i dvije osnovne škole, Zadarski otoci i Šime Budinića, istaknula je Baraba.

Napominje kako je odaziv građana bio dobar, pa je tako na biciklijadi održanoj proteklog vikenda sudjelovalo 70-ak građana, a sve je nadzirao, također na biciklu i dogradonačelnik Ivica Vlakić. Škola trčanja na Pozdravu Suncu također je privuka Zadrane.

- Dogodine ćemo još više obogatiti cijeli program jer moj odjel ne namjerava odustati od obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti.

U Danu bez automobila u Ulici Stratico koja je jučer bila zatvorena za promet prezentaciju električnih vozila, kao i mogućnost probne vožnje za građane održao je AC Mitrović. U vožnji električnog automobila okušala se i sama pročelnica.

- Iznijet ćemo i inicijativu da se napravi jedna punionica električnih vozila na Poluotoku. Zasada postoji tek jedna punionica kod Strukovne škole Vice Vlatkovića, ali s obzirom na veličinu Zadra to je nedostatno, tvrdi Baraba.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno