Bivši župan predstavio svoju haiku poeziju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Prva zbirka poezije Stipe Zrilića
Autor: 
Pjesme su već prevedene na engleski, japanski latinski i japanski izvorni
Mile MARIĆ
Na potpis se čekalo u redu

U organizaciji Gradske knjižnice Benkovac predstavljena je prva zbirka pjesama "Pod plavim nebom" i otvorena izložba slika istoimenog naziva autora Stipe Zrilića. Zbirka je tiskana u izdanju Gradske knjižnice Benkovac u projektu ZaPiS – Zavičajni pisci i slikari.

Dok je zadarska javnost do sada imala priliku upoznati bivšeg župana Stipu Zrilića kao likovnog umjetnika, ovom prilikom upoznali su Zrilićev pjesnički opus. Zanimljivost je svakako da su pjesme prevedene na engleski, japanski latinski i japanski izvorni (prevoditelji: dr. sc. Hazuki Mori i Kamelija Kauzlarić, mag. philol. angl. i mag. jap.).

O knjizi i autoru govorili su recenzenti Tomislav Marijan Bilosnić i Margarita Marić, pjesme je čitala učiteljica Doris Erceg, a voditelj programa bio je Mile Marić, ravnatelj Gradske knjižnice Benkovac. O likovnosti Stipe Zrilića govorio je prof. Boris Žuža, dok su u glazbenom dijelu programa nastupili: Magdalena Leovac, Željko Dretvić, David Kulaš i Doris Kulaš.

- Ne mareći što se haikuom ne može opisati neopisivo, Zrilić vješto izbjegava metafore i svaku suvišnu pjesničku štukaturu, potiče čitatelja da sam uroni u doživljaj pjesnika, ocijenio je Tomislav Marijan Bilosnić.

Zbirka sadrži 61 haiku, a moguće ih je podijeliti u pet ciklusa: Sloboda, Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima i Život.

Profesor Boris Žuža govorio je pak o likovnom dijelu programa:

- Izborom svojih likovnih dijela, slikovito nazvanog 'Pod plavim nebom', poznati slikar Stipe Zrilić iznova se predstavlja ljubiteljima likovnosti i javnosti. Autor se promovira ciklusom slika na platnu, s naglašenom težnjom prikazivanja raznolikih fenomena u prirodi. Likovne osobitosti izloženih kreacija su izražajnost tonaliteta boja koje u svojim mijenama pridaju živost i titravu dinamiku dijelovima prikazane prirode, zaključio je Žuža.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno