Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Modrić u ponedjeljak leti po trofej za najboljeg nogometaša svijeta

23.09.2018. 14:24
Modrić u ponedjeljak leti po trofej za najboljeg nogometaša svijeta


Hrvatski kapetan Luka Modrić u ponedjeljak će privatnim avionom Real Madrida poletjeti prema Londonu gdje očekuje nagradu za najboljeg nogometaša svijeta u 2018. godini. Dobije li ju prekinut će desetgodišnju dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda koji su se mijenjali na postolju.
Vezni 33-godišnji igrač odlazi ondje s teretom porezne prijevare, odnosno tri dana nakon što su španjolske novine El Mundo izvijestile kako je priznao krivnju za utaju poreza 2013. i 2014. te se pristao nagoditi u zamjenu za 1,4 milijuna eura. Ronaldo i Messi imali su isti problem. Modrić je, međutim, u Hrvatskoj optužen za laganje na sudu u postupku protiv Dinamovog čelnika Zdravka Mamića.
U subotu je odigrao svih 90 minuta u prvenstvenoj pobjedi Real Madrida od 1-0 nad Espanyolom što mu je prva kompletno odigrana utakmica za europskog prvaka ove sezone. Nakon utakmice nije bio među dvojicom igrača koja su izašla pred novinare, čime je ostao nedostupan za komentar oko spora s poreznom upravom. O nagradi The Best, koju će u ponedjeljak dodijeliti svjetska krovna organizacija FIFA, osvrnuo se prije četiri dana.
"Nisam opterećen tom nagradom. Dobijem li ju bit će fantastično, bit ću jako zadovoljan, no ako ju ne dobijem nema veze. Život se nastavlja", rekao je u srijedu podno stadiona Santiago Bernabéu poslije pobjede od 3-0 nad Romom u Ligi prvaka. "Bitni su kolektivni rezultati, oni su važni", dodao je.
U posljednje četiri godine pet puta je s Real Madridom osvojio Ligu prvaka a ljetos je s Hrvatskom došao do srebrne medalje nakon finalnog poraza od Francuske. Drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu najveći je uspjeh hrvatskog nogometa.
Modrić je ove sezone već osvojio nekoliko individualnih nagrada od kojih su dvije važne uoči ponedjeljka kada će mu protivnici biti napadači Cristiano Ronaldo i Mohamed Salah. Proglašen je najboljim igračem Svjetskog prvenstva u Rusiji a zatim je dobio nagradu za najboljeg nogometaša Europe u organizaciji europske krovne organizacije UEFA-e.
"Onaj tko dobije nagradu UEFA-e obično nakon toga dobije i nagradu FIFA-e", rekao je prošli mjesec bivši talijanski reprezentativac Alessandro del Piero.
Modrić će u ponedjeljak trenirati u klupskom sportskom kampu na sjeveru Madrida a u 13 sati će s obližnjeg aerodroma poletjeti prema Londonu. U avionu će biti i drugi nominirati igrači – kapetan Sergio Ramos, lijevi bek Marcelo, branič Raphaele Varane te vratar Thibaut Courtois, doveden iz Chelsea prošli mjesec. Na put idu i klupski predsjednik Florentino Pérez te direktor za odnose s institucijama Emilio Butragueño.
U Londonu će odsjesti u hotelu u kojem će biti smješteni Ronaldo, Salah ali i drugi igrači.
"Svi koje je pozvala FIFA bit će smješteni u istom hotelu. To je prilika da se pozdrave veliki prijatelji", rekao je Hini glasnogovornik Real Madrida. S Modrićem, kaže, nije pričao o slučaju porezne uprave pa ne zna kako to na njega utječe.
Publika i novinari na Santiago Bernabéu uvjereni su kako će se iz Londona vratiti s novim pokalom. "Uvjeren sam da će nagradu dobiti Modrić zbog svega napravljenog ove godine, napose zbog Svjetskog prvenstva", kaže Miguel Ángel Toribio, izvjestitelj Radio Marce.
Uoči utakmice Real Madrida i Espanyola neki navijači su bili obučeni u njegov dres s brojem 10.
"Nadamo sa da će Luka osvojiti to priznanje", napomenuo je jedan 14-godišnji dječak u pratnji oca pored stadiona Santiago Bernabéu. Modrić ondje igra od ljeta 2012. godine te ima ugovor do ljeta 2020.
Osvoji li u ponedjeljak priznanje FIFA-e postat će prvi hrvatski nogometaš kojem je to pošlo za rukom. Dosad je najbliži tome bio Davor Šuker, sadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza te bivši napadač Real Madida, koji je 1998. bio najbolji strijelac Svjetskog prvenstva.
"To bi bila nagrada i čitavoj Hrvatskoj", rekao je Ivan Rakitić, dokapetan reprezentacije prije dva tjedna u Elcheu. Zadnjih tjedana je više bivših i sadašnjih nogometaša navelo Modrića kao favorita. Među njima bivši njemački vratar Oliver Kahn, nekadašnji danski vratar Peter Schmeichel i talijanski veznjak Del Piero. 
Igrači Real Madrida, Ramos i Isco Alarcón, te njihov trener Julen Lopetegui rekli su kako je hrvatski igrač zaslužio tu nagradu. Vezni brazilski reprezentativac Casemiro odgovorio je  pak da bi Cristano Ronaldo trebao dobiti to priznanje. Portugalac je lani predvodio Real Madrid do trećeg uzastopnog europskog naslova te je bio najbolji strijelac Lige prvaka. Liverpoolov napadač Salah, finalist lanjske Lige prvaka, ima najmanje izglede.
Nakon gala večeri u Londonu te dodjele nagrada, ekspedicija Real Madrida vratit će se u španjolsku prijestolnicu oko 2 sata u noći. Zasad nije pripremljena nikakva proslava ili događaj ukoliko Modrića proglase najboljim na svijetu, no osvojeni pokal mogao bi iznijeti pred publiku na Santiago Bernabéu u gradskom derbiju protiv Atlética iduću subotu.
"Vidjet ćemo što će zajednički odlučiti klub i trener Julen Lopetegui", zaključio je glasnogovornik Real Madrida.