Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Grad objavio poziv za dodjelu javnih priznanja

23.09.2019. 13:10
Grad objavio poziv za dodjelu javnih priznanja


Grad Zadar objavio je javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Zadra za 2019. godinu uoči Dana grada kada se dodjeljuju priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama. Prijedlozi će se tako i ove godine primati za tri kategorije priznanja, a javnosti je svakako najintrigantnija ona o proglašenju počasnim građaninom ili građankom grada Zadra. Za ovo se priznanje mogu predlagati pojedinci posebno zaslužni za promicanje vrijednosti demokratskog društva, položaja i ugleda grada Zadra i njegovih odnosa s drugim gradovima u zemlji i inozemstvu.
Druga su kategorija nagrade za životno djelo za koje se također primaju prijedlozi za pojedince, one dugotrajnog radnog vijeka koji žive i djeluju u gradu Zadru ili pak djeluju i žive izvan grada Zadra, a njihovo je djelo značajno za grad Zadar. U Gradu naglašavaju kako tu treba uzeti u obzir izvanredne rezultate, naročite uspjehe i najviše zasluge postignute na području znanosti, gospodarstva, kulture, zaštite i unapređivanja čovjekovog okoliša, športa, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti te za poticanje aktivnosti koje su tome usmjerene kao i za djela humanosti, plemenitosti i požrtvovnosti.
I treća kategorija priznanja, Nagrade Grada Zadra, dodjeljuju se onima koji rade na promicanju ugleda grada Zadra, uz napomenu kako je riječ o postignućima nastalim u posljednje tri godine. Nagrada se može dodijeliti i djelatnim skupinama od dva do pet suradnika, ali i trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana ili građanki te drugim pravnim osobama za zapažene rezultate i zasluge kao i za djela humanosti, plemenitosti i požrtvovnosti.
Dodjela priznanja svake godine izaziva veliku pažnju javnosti, osobito kada je riječ o proglašenju počasnim građaninom ili građankom te o Nagradi Grada za životno djelo. Prošle je godine tako priznanje za počasnog građanina dobio Luka Modrić, dok su nagrade za životno djelo dobili Jasna Ančić i Željko Uzelac.