Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nezaposlenost i dodjeljivanje nižeg stupnja invalidnosti najveći problemi

23.09.2019. 13:03
Nezaposlenost i dodjeljivanje nižeg stupnja invalidnosti najveći problemi


Zadnje subote u mjesecu rujnu obilježava se Međunarodni dan gluhih osoba, koji će ove godine biti sljedeće subote, 28. rujna kada će se javnost upozoriti na brojne neriješene probleme gluhih osoba i osoba oštećena sluha.
– Gorući problem je i dalje pitanje zapošljavanja jer gluhe osobe trebaju ravnopravno biti uključene u sva područja životnog okruženja, što prvenstveno podrazumijeva pravo na posao, kaže tajnik Udruge osoba oštećena sluha Zadar Miki Savić i ističe da je Međunarodni dan gluhih osoba prilika da se ukaže na i dalje prisutnu stigmatizaciju dijela javnosti prema ovoj kategoriji osoba s invaliditetom.
– Gluhe osobe izložene su često nerazumijevanju i zbog toga što se njihova invalidnost ne vidi. Događaju se stoga i neugodne situacije, primjerice dok čekaju na pregled ili drugdje, pa ne čuju kad ih se prozove, što zna izazvati podsmijeh pojedinaca, navodi tajnik zadarske Udruge osoba oštećena sluha koja već više od šezdeset godina radi na poboljšanju položaja gluhih osoba, na njihovom osnaživanju, kao i na uključenju i ravnopravnom sudjelovanju u svim segmentima života lokalne zajednice.


Na rubu društvenih događanja
– Gluha osoba je odsječena od ostalih ljudi jer ne može ostvariti uobičajenu komunikaciju, zbog čega je često izolirana i marginalizirana, pa onda i osuđena tražiti »sebi slične.« Gluha osoba nije samo osoba koja je ograničena svojim hendikepom nego je stavljena na rub društvenih događanja. Ne može čuti i to je čini drukčijom, neprihvaćenom i marginaliziranom osobom. Najprije od društva dolazi sažaljenje, a zatim fizičko udaljavanje. Preostaje joj samo da stoji po strani i promatra, kaže Savić i naglašava kako komunikacijska barijera gluhim osobama uzrokuje mnoge poteškoće, u prvom redu na području zapošljavanja, zbog čega je od velike važnosti da što veći broj osoba poznaje Hrvatski znakovni jezik.
Jedan od velikih problema je i dodjeljivanje nižeg stupnja invaliditeta od onoga koji im, smatraju u ovoj Udruzi, pripada.
– Bezbroj je tu prepreka, gluhe osobe nikad ništa ne mogu same obaviti i za komunikaciju uvijek moraju imati nekog uz sebe. Poslodavci ne žele zapošljavati gluhe osobe. Ali sve te činjenice očito nisu dovoljne onima koji određuju stupnjeve invalidnosti da im dodijele teži stupanj, kaže Savić i dodaje kako će ova udruga poduzeti sve što je u njenoj moći da se takva, kako kažu, diskriminirajuća praksa prema gluhim osobama ukine jer više nisu spremni šutke podnositi da im njihovu ionako tešku sudbinu kroje oni koji ih ne smatraju teškim invalidima.


Poboljšati kvalitetu života
Uz već spomenute probleme poput zapošljavanja, dodjeljivanja stupnja invalidnosti i uklanjanja komunikacijskih barijera, Udruga svojim članovima nastoji pomoći pri rješavanju brojnih drugih problema poput informiranja o pravima iz sustava zdravstva i socijalne skrbi, te pomaganju u ostvarivanju tih prava, kao i prava na ostale povlastice, kao što je pronalaženje tumača znakovnog jezika, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života svojih članova.
Inače, Međunarodni dan gluhih osoba se odlukom Svjetske federacije gluhih obilježava još od 1958. godine s ciljem podizanja svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih i nagluhih osoba, te povećavanja solidarnosti i potpore ovoj kategoriji stanovništva kako bi se poboljšao njihov položaj u društvu, a onda i kvaliteta života.
Kao i svake godine, i povodom ovogodišnjega Međunarodnog dana osoba, za članove zadarske udruge organizirat će se jednodnevni izlet.