Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Palme opet krase Ljepoticu

23.09.2019. 13:21
Palme opet krase Ljepoticu


Jutros je započelo vraćanje 15 palmi koje godinama krase obalu ispred zgrade Ljepotice. Naime, zbog radova na uređenju obalnog zida dugog 209 metara na tom dijelu uvale Jazine, palme su privremeno morale biti maknute te su odnesene u Eurogarden u Briševo. Među građanima se čak i proširila vijest kako će palme biti prodane, ali Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar rekao nam je kako bojazni nema te da je vraćanje palmi počelo unatoč kiši koja je padala tijekom jutra.
Podsjetimo, splitska tvrtka Akropolis, izradila je cijeli elaborat vezan za hortikulturne radove, a time i sudbinu palmi. Njime je predviđeno strojno vađenje postojećih palmi, uz oblikovanje korjenove bale promjera 160-180 cm, visine 100-110 cm, zaštitu krošnje vezivanjem i sakupljanjem, odvoz kamionima do privremene lokacije za čuvanje, trapljenje u pripremljene sadne jame odgovarajuće dimenzije, uz zasipanje i obilno zalijevanje. Palme su odvezene u Briševo gdje su ih redovito održavali te zalijevali i provodili mjere zaštite od bolesti i nametnika.
Kroz nekoliko dana sve palme ponovo bi trebale biti na svojim mjestima, a radovi na ovom dijelu obale trebali bi biti gotovi najkasnije do 15. listopada.