PROGRAM GRADSKE KNJIŽNICE Najtraženije repeticije iz matematike i engleskog

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Uskoro besplatna poduka učenicima iz siromašnijih obitelji
Trenutačno prikupljamo prijave volontera zainteresiranih pomagati učenicima pri savladavanju gradiva iz matematike i engleskog jezika jer to su predmeti iz kojih se najviše traži pomoć, kaže Žozefina Žentil-Barić, koordinatorica volontera u Gradskoj knjižnici Zadar
Arif SITNICA
Knjižnica može primiti dvadesetak učenika, međutim broj uključenih uvelike ovisi i o broju prijavljenih volontera

U listopadu će Gradska knjižnica Zadar krenuti s već tradicionalnim programom Besplatne pomoći pri učenju učenicima iz obitelji slabijeg imovinskog statusa. Riječ je o vrijednom projektu organiziranja besplatne poduke u učenju učenicima iz siromašnijih obitelji.
Za ovakvim vidom poduke redovito vlada veliki interes, a osobito potreba za repeticijama raste što više odmiče školsko polugodište, a učenici žele na vrijeme ispraviti loše ocjene. Osim što se na ovaj način pomaže učenicima iz siromašnih obitelji koje nisu u mogućnosti platiti repeticije, Gradska knjižnica ujedno promovira i potiče volonterstvo jer profesori, bilo zaposleni ili nezaposleni, kao i oni u mirovini, te apsolventi s položenom pedagoškom grupom predmeta odvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi pomogli mnogim osnovcima i srednjoškolcima u učenju.

Rad »jedan na jedan«

- Trenutačno prikupljamo prijave volontera zainteresiranih pomagati osnovnoškolcima i srednjoškolcima pri savladavanju gradiva iz matematike i engleskog jezika jer to su predmeti iz kojih se najviše traži pomoć, kaže Žozefina Žentil-Barić, koordinatorica volontera u Gradskoj knjižnici Zadar, te dodaje kako se prvenstveno traže umirovljeni ili (ne)zaposleni profesori i studenti s položenom pedagoškom grupom predmeta. Međutim, zbog velikog interesa Knjižnica angažira i volontere iz drugih profesija.
- Volonteri sami određuju s kojim uzrastom i koliko često žele raditi. Uglavnom se radi o radu »jedan na jedan«, samo iskusniji profesori prihvate više učenika odjednom. Važno je naglasiti da je riječ o dugotrajnom volontiranju - po mogućnosti kroz čitavu školsku godinu ili barem tijekom jednog polugodišta, s obzirom da učenici koji se prijavljuju u naš program većinom imaju velike rupe u znanju i/ili velike probleme sa savladavanjem gradiva i potrebna im je kontinuirana potpora kroz čitavu školsku godinu, pojašnjava Žozefina Žentil-Barić, te ističe kako volonteri obično izgrade dobru komunikaciju s učenicima, a često i s roditeljima, pa im je veliko zadovoljstvo kad učenik uspješno svlada gradivo i popravi ocjenu.

Prijave učenika započet će 1. listopada

Također, Knjižnica na kraju godine traži povratnu informaciju od svih polaznika programa o postignutim rezultatima.
Zainteresirani volonteri, doznajemo dalje, mogu se prijaviti putem formulara na mrežnim stranicama Gradske knjižnice koji se nalazi u rubrici »Uključite se«, podrubrici »Volontiranje« pri vrhu početne stranice.
- Nakon prijave uslijedit će uvodni razgovor tijekom kojeg će zainteresirani volonteri saznati sve potrebne detalje, a potom odlučiti žele li se doista uključiti u program. Svake školske godine u ovom programu sudjeluje dvadesetak volontera kojima se i ovim putem još jednom zahvaljujemo na njihovu požrtvovnom radu, kaže još Žozefina Žentil-Barić.
Prijave učenika započet će 1. listopada, također putem formulara na mrežnim stranicama. Ukoliko netko nema pristup internetu, dodaju u Knjižnici, može doći u Knjižnicu, u Čitaonicu dnevnog tiska gdje će knjižničari za njih ispuniti prijavu. Zbog ograničenih prostornih i ljudskih kapaciteta posljednjih godina Knjižnica može primiti dvadesetak učenika, međutim broj uključenih učenika uvelike ovisi i o broju prijavljenih volontera. Zasad je prijavljeno osam prošlogodišnjih volontera, pa se pozivaju svi koji mogu pomoći oko savladavanja gradiva iz matematike, fizike i engleskog jezika neka se prijave i svoje znanje i slobodno vrijeme daruju učenicima čije obitelji si ne mogu priuštiti plaćanje potrebne poduke.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno