Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Reno Sinovčić i suoptuženici odbacili krivnju u aferi Ribar

23.09.2019. 19:23
Reno Sinovčić i suoptuženici odbacili krivnju u aferi Ribar


Zadarski poduzetnik Reno Sinovčić i njegovi suoptuženici u ponedjeljak su, na početku suđenja, ustvrdili da nisu krivi za Uskokove optužbe u tzv. aferi Ribar.
Suđenje Sinovčiću zbog optužbi da je nezakonito »zaradio« u predstečajnoj nagodbi, izvlačeći novac iz medijske kuće VOX i NK Zadra počelo je gotovo četiri godine od podizanja optužnice, potvrđene u studenome 2017.
Sinovčić se u međuvremenu pokušao nagoditi s Uskokom, a njegova obrana iz spisa je htjela izdvojiti dokaze koje su smatrali nezakonitima te suđenje preseliti u Split.
Uskokov tužitelj Krešimir Ostrogonac kazao je u uvodnom govoru da će tijekom suđenja dokazati sve tvrdnje iz optužnice, a većina branitelja istaknula je da će uvodne govore održati nakon dokaznog postupka.
Kao svjedoke su, među ostalima, predložili bivše ministre financija Slavka Linića i Borisa Lalovca.
Uskok u optužnici, osim Sinovčića, tereti bivšeg pročelnika zadarske Porezne uprave Vjekoslava Jurlinu, njegovu nasljednicu Stoju Mučaji, poreznike Željana Pejkovića, Marka Lozančića i Irenu Anić te bivše direktore NK Zadra Novicu Erlića i Dalibora Zebića.
Sporne transakcije stare 19 godina
Financijski najveći dio USKOK-ove optužnice protiv Rene Sinovčića odnosi se na predstečajnu nagodbu njegove medijske tvrtke VOX u kojoj je, sumnja se, pogrešno prikazao financijsko stanje tvrtke te tako izigrao vjerovnike. U tome mu je, prema optužnici, pomagao Zebić.
Upravo je Zebić iskazao najveće potraživanje u predstečajnom postupku VOX-a 2013. godine, i to u iznosu od 21,1 milijun kuna. Punih 70 posto ostalih potraživanja u tom postupku je otpisano ostalim dužnicima. Tako su vjerovnici VOX-a oštećeni za oko 52 milijuna kuna, sam VOX za nešto manje od 22,5 milijuna, Ministarstvo financija za oko 5,6 milijuna, a državni proračun za nešto manje od tri milijuna kuna.
Istražiteljima su sporne i transakcije koje datiraju još iz 2000. godine, a povezane su s Nogometnim klubom Zadar čiji je suvlasnik bio Sinovčić. Naime, prema optužnici, bivši direktor NK Zadar Novica Erlić 2008. godine je na Sinovčićev zahtjev priznao da igrači vlasniku kluba duguju ukupno 43,2 milijuna kuna.
Radilo se o pozajmicama igračima između 2000. i 2004. godine. Nakon Erlićevog potpisa to je postao i stvarni dug kluba prema Sinovčiću, iako sporne ugovore odgovorne osobe u klubu nikada nisu potpisale. Iako je, naknadno, dio potraživanja otišao u zastaru, NK Zadar je Sinovčiću između 2009. do 2014. isplatio 17,3 milijuna kuna.
Sinovčić tvrdio da je ulagao u klub
Za preostali iznos preuzeo je udio u vlasništvu kluba 35,06 posto. Nakon uhićenja, Sinovčić je tvrdio kako mu je klub još 2000. godine dugovao deset milijuna kuna. Radilo se o njegovim ulaganjima koja, međutim, nisu išla preko računa, već je novac u gotovini donosio u klub. Ponekad bi donio 200, a ponekad i 500 tisuća kuna.
Novac su igrači podijelili, a on je dobio potvrdu o uplati. Tvrdi da su te potvrde imale formu ugovora o pozajmicama. Prema optužnici, na osnovu lažnih ugovora o pozajmicama Sinovčić je izvukao i dio novca što ga je grad Zadar namjenski uplaćivao NK Zadru. Od 2008. do 2014. godine klub je dobio 25,1 milijun kuna gradskog novca.
Za razliku od optuženika koji sve poriču, Uskok tvrdi da je u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve medijske kuće VOX, ali i iz NK Zadra izvučeno preko 120 milijuna kuna.
Sinovčić je u javnosti poznat kao bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), ali i bivši član Gradskog vijeća u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.
Prije desetak godina bio je svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, a nazivalo ga se i »kraljem ribe na Jadranu« te nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu. Također mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica. (Hina/ telegram.hr)