Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SEZONA KUCA NA VRATA Nazor: “Pojedinci se bacaju na glavu, drugi reagiraju »gospodski«. Moj je posao to ujednačiti”

23.09.2019. 12:48
SEZONA KUCA NA VRATA Nazor: “Pojedinci se bacaju na glavu, drugi reagiraju »gospodski«. Moj je posao to ujednačiti”


Završnu glazuru pred službeni početak sezone u nedjelju u 19 sati na Višnjiku kontra Adrie Oil Škrljeva u HT Premijer ligi košarkaši Zadra su odradili na snažnom međunarodnom Zadar Basketball Tournamentu. U tri dana imali su igrači Ante Nazora jedinstvenu priliku ukrstiti koplja s Euroligaškim sastavima i uvidjeti gdje se nalaze u ovom trenutku s praktički potpuno novim rosterom u odnosu na prošlu sezonu kad su na jedvite jade uspjeli sačuvati regionalni opstanak. Tu priliku nije propustio istaknuti zahvalom na račun organizatora turnira i trener Zadra Ante Nazor. Jer, ruku na srce, ne pruža se često mogućnost zaigrati protiv mega momčadi koje su sudjelovale na ZDBT-u. U ovom trenutku za njegove igrače bila je to idealna kombinacija.


Lakmus papir
– Čestitam organizatoru na vrhunskom poslu. Zahvalan sam što nam je dao priliku da kao klub iz nižeg ranga možemo participirati na ovakvom natjecanju. To je velika stvar za nas. Ovaj je turnir uvijek bio lakmus papir i vjeran pokazatelj kako će Zadar izgledati u nadolazećoj sezoni.
A u novoj sezoni svjestan je Nazor da Zadar očekuje još i teži dolazak do cilja zvanog ostanak u ABA ligi, s tim da u domaćem prvenstvu nakon odlaska Cedevite u Ljubljanu imaju i imperativ borbe za naslov prvaka Hrvatske. Stoga je i sklapanje rostera ovog ljeta išlo u smjeru raznovrsnije, kvalitetnije i potentnije skupine igrača s kojom će se splitski strateg moći suočavati s mnogim teškim izazovima od kraja rujna pa sve do tamo lipnja sljedeće godine. I ako je suditi po onome što su njegovi štićenici prezentirali u izuzetno napornom ritmu igrajući tri utakmice protiv Khimkija, Anadolu Efesa i Albe u stisnutih 48 sati mogla bi sezona koja kuca pred vratima biti pravo osvježenje za zadarske navijače. U čemu leži razlog tolikog optimizma vidljivo je na prvu. Razlika između onog sastava kojeg je lani u listopadu preuzeo od Aleša Pipana i ove momčadi koju je Nazor sklapao, nazovimo to tako prema svojim željama, vidi se iz aviona. Prvenstveno ova momčad ima onu energiju koja je tako nedostajala prošlosezonskoj garnituri. A ta energetska stavka itekako obećava da će nova momčad Zadra imati potrebnu kemiju za sigurnu plovidbu regionalnim natjecanjem i da će uz one faktore koji se podrazumijevaju: fizička sprema, taktička pripremljenost i izbjegavanje ozljeda, biti u stanju odgovarati na adekvatan način svim izazovima koji budu pred njih postavljeni. Naravno, tri klasna protivnika razotkrila su i mnoge slabosti koje Nazorova momčad bez sumnje ima, ali nijedna od njih nije nepopravljiva u narednom razdoblju kad bi sve trebalo izgledati puno kompaktnije i uigranije. No, i bez toga Nazor je na kraju trodnevnog mukotrpnog ritma utakmica konstatirao da je njegov Zadar spreman u fizičkom smislu i da su itekako dobro došle ovako jake provjere u zgusnutom rasporedu kako bi se moglo uvidjeti s kakvim fizičkim predispozicijama raspolaže njegova skupina momaka.


Inženjeri i sastavljači skela
– Zadar je spreman! Mislim da smo u ova tri dana pokazali zavidnu dozu pripremljenosti. Doduše, to je relativno jer su pojedinci individualno nespremni, dok su drugi spremni kao da je srce sezone. To trebamo ujednačiti, smanjiti oscilacije te bolje odrediti uloge. Ne može svatko biti inženjer, netko mora i sastavljati skelu, a neki tu nisu shvatili svoju ulogu. Nadam se da će izvući pouku prije nego budu ohlađeni na klupi – poručio je splitski strateg nakon trodnevnog loptanja pod obručima kontra Khimkija, Efesa i Albe. Prvi dan je donio najbolje izdanje te je upisana velika pobjeda protiv Khimkija. Drugi dan je prikazana solidna predstava protiv viceprvaka Europe Efesa, a treći dan je bio najteži i očekivano teških nogu te je Alba samo uzela ponuđeno razbijanjem Zadra s 32 razlike. Rezultat je sigurno bio u devetom planu, pa se Splićanin nije previše zamarao u tom smislu, no vidno je bio nervozan tijekom te utakmice s Albom u kojoj nije dobio onu energiju iz prva dva dana turnira. Olakotna okolnost jest zamor materijala nakon treće utakmice u 48 sati, ali je i podcrtao da su neki igrači bili potpuno izvan svih postavljenih parametara što kod njega nije naišlo na razumijevanje.
– Bio je užitak igrati protiv ovako pismene momčadi kao što je Alba. Čovjek najviše nauči baš iz ovakvih utakmica, kada te netko ovako ‘nokautira’. Nama je ovo bio treći dan u nizu da igramo te sam se pribojavao velike razlike, no svejedno sam mislio da ćemo se kvalitetnije suprotstaviti protivniku, posebno kada smo upali u minus i kada nam je trebala energija igrača s klupe.




Obrana ulaznica za momčad
Ono što je Nazor dobio definitivno su starteri osim Jamesa Farra. Redom najviše su pokazali u tri dana Bryon Allen koji se već sada isprofilirao kao ‘spiritus movens’ novog Zadra, pa iskusni dvojac Ivanov i Siriščević te organizator igre Martin Junaković. S klupe su pravu energiju donosili Dominic Gilbert i Stefan Fundić dok je neke role neloše odradio i mladi Karlo Uljarević. Ostatak družine nije bio iznad crte i splitski strateg je već sada prije nego je zapravo počela sezona izdao žuto upozorenje za takve pojedince kojima će još neko vrijeme tolerirati ispodprosječnu razinu zalaganja.
– Takve stvari treba odmah detektirati. Neki igrači su ispali s pet penala, a drugi nisu napravili niti faul. Pojedinci su se bacali na glavu, dok su drugi reagirali ‘gospodski’. Moj je posao to ujednačiti. To je moja zadaća i time se moram baviti na dnevnoj razini. Smatram da jedino tako moja momčad može funkcionirati u ovom trenutku, a to je i u skladu s tradicijom i karakteristikom kluba i taj kodeks treba poštivati. Vidjeli smo posebno protiv Albe lošu obranu igrača koji su imali svježinu, pa se protivnik s nama počeo igrati kao tata s djetetom, a to je nešto što pojedincima neću dozvoljavati. Neću govoriti o imenima, no ponašanje nekih igrača, posebno u fazi obrane, je bilo nedopustivo! Uzimajući u obzir nedostatak svježine i činjenicu da nam je ovo bila treća utakmica u tri dana, progledat ću im kroz prste, no utakmicom ne mogu biti zadovoljan. U nekim fazama dobro smo stajali na terenu, no trebala nam je veća energija u rotaciji. Zato je još dosta posla pred nama – kazao je nakon visokog poraza od berlinske momčadi trećeg dana turnira. Oscilacije su nešto što je neizbježno kad pod sobom imaš pretežito neiskusnu momčad, a ovosezonski Zadar vrvi i s mladim igračima. Karlo Uljarević ima 21 godinu, Jan Palokaj 18, Dominic Gilbert 23, a Jure Planinić 19. Svi oni bi ove sezone trebali dobiti dosta prostora, posebno u HT Premijer ligi koja se proširila na 33 kola u osnovnom dijelu.
– Dobili su dosta minuta i mislim da je tu najbitnije uspostaviti kriterij. Mladi igrači trebaju preko obrane ulaziti u momčad i tako zadobiti povjerenje i samopouzdanje na terenu kako bi ušli u kolektivni ritam šuta. Treba se naučiti pravim kriterijima, Najgora je stvar pustiti dijete da se igra i reći da treneri guše talent, a igrač ne može braniti katrigu. To nije pravi put! Moramo se okrenuti pravome načinu rada, a za onog tko ga prihvati ova sredina može biti odskočna daska – zaključio je Nazor.


 


Nespremnog Farra se neće dugo čekati


Uz mnoge pozitivne stvari koje su se mogle vidjeti na službenoj premijeri Zadra pred domaćom publikom neke i nisu toliko dobre, a prvenstveno se tu misli na stanje pod obručima gdje je nastao veliki krater. Problem je fizička sprema Jamesa Farra koji je jedini istinski visoki čovjek u novooformljenom Zadru. Svaka čast Fundiću i Ivanovu koji nedostatak centimetara vješto kompenziraju velikom borbenošću, no bez pravog Farra Zadar bi mogao imati uistinu problema s protivničkim centarskim linijama. Amerikanac ima sedam do osam kila viška, a pošto nije igrač koji je naučio leđima tražiti poziciju do koša, već napada licem, taj višak kila mu pravi velike probleme.
– On je došao nespreman, a to u najmanju ruku nije bilo profesionalno. No, imam strpljenja jer je imao obiteljskih problema. Radi se o igraču koji je sklon kilaži, ali kada se dovede u optimalnu formu vidi se da zna igrati. Sjetimo se samo koliko smo lani čekali neke igrače, a jedino što mogu reći je da ove sezone – nećemo toliko čekati.
 


Nazor: Daj Bože da se Allen proda


Iz zanimljivog rostera koji je sklopljen ovog ljeta nevjerojatno strši jedan igrač. Iako se sportskom direktoru Branimiru Longinu spočitavalo prijašnjih sezona da nije u stanju naći dobrog Amerikanca vjerojatno su se svi njegovi kritičari nakon što su vidjeli uživo Bryona Allena ugrizli za jezik. Na Višnjik je sletio uistinu ‘kapitalac’ Amerikanac koji se nametnuo u lidera momčadi, a i vrlo kvalitetno rješenje kako na poziciji jedan tako i dva. No, čim su Zadrani vidjeli da u svojim redovima imaju pravog klasnog stranca, počeli su kružiti upiti dokad će Allen biti stanovnik svlačionice Zadra prije nego ga pokupi neki moćniji klub iz Europe. Nazor je odagnao strah da će mu takav igrač biti otet odgovorivši u svom prepoznatljivom stilu.
– Jesam li ja ikada za ovim stolom rekao da me ičega strah? – upitao se Nazor i nastavio.
– Nisam, pa neću ni sada. Allen ima određene uvjete u ugovoru, ali svatko može biti kupljen. Takvo su tržište i globalno gospodarstvo. Mi smo i lani zaradili na odštetama pojedinih igrača, što je dokaz da dobro radimo. Daj Bože da se Allen proda i da Zadar dobije odštetu. To je sve život.
 


Allen najbolji strijelac i kradljivac, Junaković najbolji asistent


Individualna priznanja koja su zaradili prvotimci Zadra nakon Zadar Basketball Tournamenta u nevjerojatnoj konkurenciji također su plus za Antu Nazora pred skorašnji ulazak u novu sezonu. Bryon Allen je odnio titulu najboljeg strijelca sa 63 poena u tri utakmice. Prosječno je Allen igrao nešto manje od 30 minuta po utakmici i ubacivao 21 poen uz vrlo dobri postotak za dva (17-30) i solidnih 7-23 za tri poena. Uz egzekutorsku ulogu Allen je odrađivao i vrlo dobru obranu što potvrđuje i titula za najboljeg kradljivca lopti, 7 u tri susreta. Nedostaje mu asistencija što potvrđuje njegovu sklonost poziciji dvice, no u suprotnom je pozitivno što nema mnogo izgubljenih lopti, tek 5 u tri utakmice. Uz Allena jako se svidio Martin Junaković koji je proglašen najboljim asistentom turnira. Šibenčanin je u 22 minute u prosjeku imao 7 točnih dodavanja što je jako dobra vijest za navijače Zadra pogotovo jer nije imao izražen broj izgubljenih lopti što je inače njegova loša navika. Ukupno 8 turnovera u tri utakmice nije strašna brojka, a k tome treba dodati da je Junaković donosio i 11 poena u prosjeku. Uz standardne Ivanova i Siriščevića kao i energičnog Gilberta vrlo pozitivnim se može ocijeniti i nastup najfriškijeg u Nazorovom sastavu Stefana Fundića. U nekih 15-ak minuta prosječno na parketu Fundić je donosio ogromnu energiju na parket i vidi se da je njegov forte skok igra (4sk u prosjeku) dok mu definitivno saveznik neće biti sudački kriterij, pa je kuriozitet podatak da je u tri utakmice uspio svaki puta biti izbačen iz igre zbog pet prekršaja što nijednom igraču na ZDBT-u dosad nije pošlo za rukom.