Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SMIRILI SITUACIJU Daniel Radeta: Zadovoljan sam sastankom, riješili smo nesuglasice

23.09.2019. 10:21
SMIRILI SITUACIJU Daniel Radeta: Zadovoljan sam sastankom, riješili smo nesuglasice


Stranački povjerenik za zadarsku organizaciju SDP-a, Nikša Vukas, sve do unutarstranačkih izbora vodit će Gradski odbor – ovo je jedan od zaključaka sjednice održane ovoga petka sa zadarskim članstvom. Vukas će tako organizaciju voditi iz Zagreba, a kako je obećao, često će dolaziti i u Zadar, saznajemo nakon sjednice koja je trajala satima.
Organizaciju će dotad s njenim članovima polako pripremati za izbore za novo rukovodstvo, kada će se konačno znati tko će naslijediti dotadašnjeg predsjednika Antuna Novoselovića koji je nedavno podnio ostavku.
Situacija je ovo kakvu najjača oporbena straka u Zadru ne pamti, stoga smo njenog potpredsjednika i gradskog vijećnika, Danijela Radetu, pitali kakao je sastanak prošao i je li odlučeno kada će se održati izbori za zadarsko rukovodstvo.
Poništili odluku o sjednici 19. rujna
Naime, Radeta je jedan od rijetkih SDP-ovaca koji o stanju u stranci i imenovanju povjerenika govore otvoreno, pa je tako o odluci stranke za naš list otvoreno izjavio da nisu ni znali da je Predsjedništvo stranke poništilo njihove odluke donesene na sjednici predsjedništva Gradskog odbora, a jedna od tih odluka bila je i ona o održavanju sjednice 19. rujna.
Radeta je naglasio kako čekaju dolazak povjerenika Vukasa i njegove upute za daljnje postupanje vezano za izbor rukovodstva zadarske organizacije, ali prije svega da im pojasni odluke Središnjice vezano za zadarsku organizaciju, s obzirom da su, kako je istaknuo, normalno funkcionirali te ne vide razloga za imenovanjem povjerenika.
– Pretpostavljam da je riječ o tome da rukovodstvo u Zagrebu ima krive informacije o stanju u Gradskom odboru, odnosno da nisu bili kvalitetno upoznati s našim postupcima, pa je tu nastao neki zrakoprazni prostor. Gospodin Vukas me je nazvao i rekao da im je cilj snažan zadarski SDP te da sve ovo rade u interesu Gradskog odbora, kazao je Radeta uoči Vukasova dolaska u Zadar.
Sastanak od tri sata
Što pak o situaciji u Gradskom odboru kaže nakaon sastanak sa povjerenikom i jesu li uopće dobili obrazloženje stranačkih odluka vezano za Zadar?
– Iza nas je jedan konstruktivan razgovor koji je trajao puna tri sata. Raspravljalo se o svemu unutar naše organizacije te smatram da je dobro da je svatko mogao kazati što misli. Bilo je potrebo da se neke stvari razjasne, a ovo je bila idealna prilila da svatko kaže svoj stav. Osobno sam sa sastankom zadovoljan, a nakon ovog prvog očekuje nas još nekoliko sastanaka na kojima ćemo razjasniti daljnje postupke vezano za unutarstranačke izbore, najavljuje potpredsjednik Gradskog odbora.
Na pitanje je li Vukas na sastanku obrazložio zašto su opće imenovali povjerenika za Zadar, s obzirom da imaju dvoje potpredsjednika, Radeta nam odgovara da je to tada bila procjena Središnjice.
Slijedi priprema za izbore
– Smatrali su da je to u ovom trenutku najbolje za gradsku organizaciju, a to je nešto s čim smo se morali složiti. Kada je riječ o izborima za predsjednika Gradskog odbora, statut stranke nalaže da se oni održe u razdoblju od 180 dana, iako smatram da će se to riješiti puno brže. Moje je mišljenje da bismo to što prije trebali riješiti jer nas čeka puno posla, tu su izbori za mjesne odbore u tri kvarta, Jazine I, Premuda i Silba, a potom dolaze i predsjednički izbori. Treba posložiti redove i nastaviti raditi kako smo i dosad radili, a vjerujem da smo radili jako dobro, pogotovo u zadnje vrijeme. Organizaciji je potrebno vodstvo kako bismo mogli ući u kampanju i odraditi sav posao koji se od nas očekuje, poručuje na kraju Radeta, zadovoljan sastankom na kojemu su, kako kaže, riješili nesuglasice.
Situacija je u zadarskoj organizaciji sada očito mnogo bolja nakon one s puno tenzija između članstva i povjerenika Vukasa. Naime, dok oni nisu vidjeli nikakvog razloga za imenovanje povjerenika, Vukas im je u isto vrijeme, u razgovoru za naš list, poručio:
– Što bi bili ogorčeni? Statut je jasan, Novoselović je podnio ostavku, a nije ovlasti prenio na jednog od potpredsjednika. A ne mogu biti dva v.d. potpredsjednika! Što smo drugo logički imali napraviti nego postaviti povjerenika i ići u raspisivanje izbora? Moramo konsolidirati organizaciju i pomoći joj da djeluje, pa neću ja voditi zadarsku organizaciju, bio je tadar jasan Vukas.
Moja odluka o kandidaturi u ovom trenutku nije bitna
Potpredsjednika zadarskog SDP-a pitali smo je li na sastanku s Vukasom bilo i razgovora o kandidatima za šefa Gradskog odbora te hoće li se i sam kandidirati.
– Imena kandidata nisu se spominjala, ali vjerujem da će se na idućim sastancima iskristalizirati i kandidature te da će se članovi izjasniti o njima. Što se mene tiče, ne bih volio izlaziti s nekom odlukom o kandidaturi jer je to u ovom trenutku najmanje bitno, moramo se najprije posložiti, odnosno riješiti ove najvažnije stvari za našu organizaciju, kaže Radeta.
Povjernik nam je obećao provoditi neko vrijeme u Zadru
Kako će povjerenik Nikša Vukas uopće voditi zadarsku organizaciju iz Zagreba, pitali smo Radetu:
– Neće organizaciju voditi iz Zagreba, nego će u idućem razdoblju često dolaziti u Zadar. Obećao nam je da će čak u Zadru i provoditi neko vrijeme, tako da očekujemo da će se izbori jako brzo održati te da će sve ići dalje svojim tokom. Sastanak je na kraju završio jako pozitivno i sada nas očekuje rad na pripremi izbora.