Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

TAJNA DUGOTRAJNE LJUBAVI U pola stoljeća braka nikada nisu posvađani i ljuti otišli u krevet

23.09.2019. 08:00
TAJNA DUGOTRAJNE LJUBAVI U pola stoljeća braka nikada nisu posvađani i ljuti otišli u krevet


Doživjeti pola stoljeća braka prava je rijetkost i blagoslov. To je uspjelo 76-godišnjem brodograditelju Mladenu Barešiću iz Draga i sedam godina mlađoj Veri Barešić rođenoj Poropat iz Lanišća u Istri, naselja na Ćićariji, oko 10 kilometara istočno od Buzeta.
– Naše kćeri Elena i Drinka žive u Rijeci i u skladnim brakovima su nam podarile naše najveće ljubavi – unučad Zaru, Moniku, Zaka i Nika. I ovog ljeta svi skupa su puna dva mjeseca bili kod nas. Tako je svakog ljeta, ali i preko godine, kaže slavljenik Mladen koji je s obitelji do povratka u rodne Drage preko 40 godina živio u Rijeci.
– Cijeli svoj život smo posvetili obitelji, radili i stvarali kako bi našoj djeci bilo bolje, govori Vera koja je sudbonosno »da« svome odabraniku izgovorila u staroj crkvi sv. Nikole biskupa na Krnjevu u Rijeci. Vjenčao ih je tada 70-godišnji svećenik don Krste iz Primošena, dok je crkveni obred blagoslova za zlatni pir predvodio je mladi župnik Ivan Jordan u crkvi sv. Ante Padovanskog u Dragama. ​


Kad nešto počne, mora se završiti
– Supružnici Barešić su primjer ljudima u braku, posebno mladim bračnim parovima i mladima koji još nisu zasnovali obitelj, kazao je don Ivan iz Ljupča ne krijući radost zbog ovog velikog događaja za Crkvu, obitelj Barešić i Drage te je dodao don ivan koji je tek godinu dana svećenik.
– Nije lako, ali nešto kad se počne, mora se završiti. Primjer su nam naši slavljenici pred kojima je još bračnog puta. Ne dajte se, očekujem vas ovdje ispred oltara za 10, ma za 20 godina, s rekao je slavljenicima don Ivan.
Kako su slavljenici članovi KUD-a sv. Ante iz Draga, na crkvenom obredu i na slavlju bili su i njihovi folkloraši, među njima i kumovi Mile Vulin i Bosiljka Stojanov, predsjednica KUD-a.
– Čim sam ga vidjela, znala sam da je moj, priznala je slavljenica Vera koja je radila tipografiju u riječkoj tiskari, a slavljenik Mladen u 3. maju gdje je za njegova radnog vijeka porinuto u more 117 brodova.
– Bio sam ročnik u ondašnjoj vojsci u Puli i vidio oglas kojim su se tražili brodograditelji i tako sam tamo došao raditi i živjeti. Bio sam kapo porinuća brodova kojih sam u radnom stažu porinuo čak 117 za brojne države svijeta, pohvalio se Mladen prisjećajući se kako je u to vrijeme u 3. maju radilo 5.000 radnika, a s kooperantima i preko 7.000, kaže Mladen koji je trogodišnju školu za brodograditelja završio u Betini na otoku Murteru.
– Više puta sam od Draga do Murtera propješačio 37 kilometra, a trebalo mi je preko sedam sati. Tako i nazad u Drage. Kad si mlad sve se može, naglasio je slavljenik.


Život je lijep, treba ga iskoristi
Danas, kada toliko brakova umjesto za svečarskim stolom završava u sudnici, nismo mogli ne upitati Mladena i Vera koja je njihova tajna za pola stoljeća braka.
– Nikad se nije dogodilo da smo se posvađali i ljuti otišli u krevet. Uvijek smo sve raspravili prije spavanja i nikad se nismo probudili ljuti, kažu supružnici.
Na svečanoj večeri u Barešića dvorima, nasuprot spomeniku Miri Barešiću, uz bogat stol, harmoniku Nedjeljka Stojanova i folkloraše, slavlje je potrajalo do sitnih sati.