Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

TREĆA HNL JUG Realnost ili samo loš dan?

23.09.2019. 08:06
TREĆA HNL JUG Realnost ili samo loš dan?


S obzirom na domaće pobjede (obje 3:0) protiv Splita i Primorca očekivanja u dvoboju nogometaša Zadra i Zmaja išla su prema tome da će »plavi« osvojiti nova tri boda. No, završilo je 1:1 u utakmici koja je kvalitetom izvedbe bila na toj razini da ju je Marko Pinčić, trener Zadra, opisao kao loš dan njegovog sastava. Dodao je Pinčić i kako »igrači imaju pravo na to«, s čime se možemo složiti. Doista, svi koji radimo i griješimo, i nismo svaki dan na svom poslu na razini koja bi se od nas očekivala. Osim toga, Zadar je složio mladu momčad u kojoj iskustvo igranja Prve lige imaju Jure Jerbić, Domagoj Muić i Ivan Anton Vasilj, a solidno seniorsko iskustvo je i u nogama Kristijana Jurića i Josipa Anića. Ostatak čine igrači koji tek ulaze u ozbiljnija nogometna iskušenja. Na Stanovima su se odlučili isključivo za domaće igrače, što je značajan zaokret u odnosu na prethodne sezone. Koliko je to dobro ili nije pokazat će konačan rezultat koji je u (realnom) sportu jedino pravo mjerilo. S druge strane, ni Blaćani nisu u boljoj situaciji. I oni se oslanjaju na mlade igrače koji su na Stanovima od početka zauzeli stav kako je najvažnije ne izgubiti. I malo je nedostajalo to da iz svega toga odnesu kući sva tri boda. Bez obzira na to što je Pinčić govorio o nastavku »pozitivnog niza« jasno je da se 1:1 kod kuće s momčadi koja nije iz vrha lige ne može označiti uspjehom. U toj situaciji pitanje je zašto se nije reagiralo s klupe nego tek u 77. minuti kada je u igru ušao Josip Sušić.
– U našem kadru ima jako puno mladih igrača kojima želimo vjerovati. Isto tako želimo ih uvoditi kroz igru, odnosno paziti da ne izgore u ovoj situaciji i da ne poljuljamo njihovo samopouzdanje koje je jako važno. Smatram da nam ništa pozitivno neće donijeti to da ih samo ubacujemo u igru, ne pazeći pritom kakva je situacija na terenu – objasnio je Pinčić.
Kad se podvuče crta ako su (dugoročne) ambicije Zadra vezane za Treću ligu onda pobjeda, bod ili poraz protiv Zmaja neće ništa promijeniti. To je samo jedna od utakmica nakon koje se može reći »sutra je novi dan«. No, Zadar je klub iza kojeg je 20 prvoligaških sezona, koji je lani bio konkurentan drugoligaš, koji je protiv današnjeg prvoligaša Varaždina osvojio četiri boda u dvije utakmice i za kojeg, dugoročno, ovo nije održiva situacija. Nije zanemarivo ni povećanje izdvajanja Grada Zadra za klub. Tako će se na račun kluba iz gradske blagajne ove godine prebaciti dva milijuna i 750 tisuća kuna, značajno više nego u 2018. (2 milijuna i 50 tisuća kuna). Iz tog kuta za očekivati je više ambicija, odnosno izlaska iz razmišljanja »što je, tu je«. Koliko je to realno, ne znamo, ali projekt »stabilnog trećeligaša« nije ono što će vratiti publiku na tribine bez obzira na to je li ulaz na njih besplatan ili ne. U tom dijelu klub (ili Grad, svejedno) se treba odrediti, barem ako govorimo o bližoj budućnosti. Jer nije dobro ako je dobro nakon 1:1 u domaćoj utakmici Treće lige…


Primorac »smijenio« Blatnjaka


Primorac je u subotu u Unešiću stigao do druge pobjede u sezoni. Momčad koju nakon ostavke Juge Dominisa trenutačno vodi Vedran Ješe (aktivan i kao igrač) na Borovištu je slavila s 2:0, a domaćini su osim bez bodova nakon utakmice ostali i bez trenera. Dragan Blatnjak, koji je »crvene« preuzeo u ožujku ove godine, podnio je ostavku i tako »izbjegao« domaći sraz u Kupu sa Zadrom koji je na rasporedu srijedu 25. rujna.